Last van ochtendhoofdpijn? Vermijd deze slaaphoudingen!

Last van ochtendhoofdpijn? Vermijd deze slaaphoudingen!

Het hebben van hoofdpijn is nooit fijn, en zeker niet als je de dag ermee begint. Dit wordt ochtendhoofdpijn genoemd. Een verschijnsel waarvan de directe oorzaak niet altijd duidelijk is. Het is goed mogelijk dat het ligt aan je slaaphouding. Probeer daarom deze drie houdingen eens te vermijden.

Ochtendhoofdpijn

Heb je ’s avonds hoofdpijn? Dan wordt een goede nachtrust vaak gezien als een van de beste medicijnen. Maar niets is minder waar als je last hebt van ochtendhoofdpijn. Eén op de dertien personen wordt wel eens wakker met hoofdpijn en het komt voor bij zowel mannen als vrouwen. De directe aanleiding is niet altijd te achterhalen. Er zijn namelijk meerdere mogelijke oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan slaapgebrek, stress en tandenknarsen. Om het probleem aan te pakken, kun je het beste beginnen bij de basis voor een goede nachtrust.

De basis voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust begint natuurlijk bij het beddengoed. Zorg ervoor dat je slaapt op het juiste matras en hoofdkussen, maar slaap ook onder een materiaal dat voor jou fijn aanvoelt. Heb je verder geen last van nek- of rugklachten, maar nog wel van ochtendhoofdpijn? Dan ligt de oorzaak ergens anders. Een van die mogelijke oorzaken is je slaaphouding. Er zijn namelijk een aantal houdingen die je beter niet kunt aannemen, omdat ze voor spanning zorgen op je hoofd.

1. Foetushouding

Een heerlijke slaaphouding! Maar helaas niet goed voor je lichaam. Als je in deze houding ligt, leg je veel druk op je nek. En een Amerikaanse chiropractor heeft in de literatuur gemeld dat zeventig procent van de hoofdpijnklachten ontstaat vanuit de nek…

2. Op je buik

Deze houding kun je maar beter vermijden als je last hebt van ochtendhoofdpijn. Als je op je buik ligt, moet je jouw nek zo buigen dat je hoofd op een onnatuurlijke manier op het hoofdkussen komt te liggen. Dit kan nekpijn veroorzaken en daardoor ook hoofdpijn. Er zijn echter wel speciale hoofdkussens voor de buikslaper, dit zijn veelal medium tot zachte kussens waarmee de druk op de nek tot een minimum wordt gebracht.

3. Arm op je voorhoofd

Een bijzondere slaaphouding die sommige mensen heerlijk vinden. Je legt dan je arm op je voorhoofd of je nestelt je hoofd in je elleboogholte. Hierdoor ontstaat er druk op je zenuwen, waar de bloedcirculatie onder lijdt. Als deze niet optimaal is bestaat de kans dat er te weinig bloed naar je hoofd stroomt. Inderdaad, wakker worden met hoofdpijn is hiervan het gevolg.

Wat is de beste slaaphouding?

Als je vaak wakker wordt met hoofdpijn is het zeker de moeite waard om deze slaaphoudingen te vermijden. Je kunt het beste op je rug liggen met je armen naast je lichaam. Dit is een fijne houding voor je nek en voor de bloedcirculatie. Er zijn tal van hoofdkussens voor de rugslaper, waarbij je de keuze hebt uit zachte, medium en stevige kussens. Ook slapen op de zij is voor het lichaam een prettige houding, vooral wanneer je slaapt op een hoofdkussen met neksteun. Daarbij geniet je van ultiem comfort en de juiste ondersteuning voor nek, hoofd en de schouderpartij.

Voor iedere slaaphouding een geschikt kussen:

Andere mogelijke oorzaken

Heb je deze slaaphoudingen vermeden of sliep je altijd al op je rug, maar heb je nog steeds last van ochtendhoofdpijn? Dan heeft het waarschijnlijk een andere oorzaak. Mogelijke oorzaken zijn:

  • slaapgebrek
  • slaapapneu
  • verkoudheid en griep
  • te veel cafeïne gehad
  • stress
  • depressie en angst
  • roken
  • tandenknarsen

Sommige zijn vrij eenvoudig te vermijden: drink de laatste uren voordat je gaat slapen geen drankjes met cafeïne en stop met roken. Maar ga ook een keer op tijd naar bed en zorg voor een vast ritme. Zo kun je nagaan wat de aanleiding is voor jouw ochtendhoofdpijn. Heb je alles geprobeerd en word je nog steeds vaak wakker met hoofdpijn? Dan is het verstandig om een huisarts te raadplegen.

Vorig artikel
Comfortabel slapen
Volgend artikel
Vrouw overweldigd door hoeveelheid kleding