Alle ins & outs over Slaapapneu

Alle ins & outs over Slaapapneu

Ben jij overdag ook altijd zo moe? En zaag je tijdens je slaap een heel bos om? Dan heb je misschien wel last van slaapapneu. Wat is het, hoe herken je het en wat kun je eraan doen? Alles wat je over slaapapneu moet weten lees je hier.

Wat is slaapapneu?
Welke soorten slaapapneu zijn er?
Wat veroorzaakt slaapapneu?
Hoe herken je slaapapneu?
Heb ik slaapapneu?
Hoe ernstig is mijn slaapapneu?
Welke gevolgen heeft slaapapneu?
Wat kan ik doen tegen slaapapneu?

Wat is slaapapneu?

Apneu of apnoe betekent letterlijk ‘niet ademen’. Wanneer je last hebt van slaapapneu stop je soms met ademen tijdens je slaap. Deze ‘adempauze’ duurt soms slechts enkele secondes, maar kan tot twintig seconden duren.  Pas vanaf een pauze van minstens tien seconden is er sprake van een apneu. Deze aandoening is niet per se levensbedreigend, aangezien je hersenen altijd weer een seintje geven om weer te gaan ademen. Door dit seintje schrikt je lichaam echter telkens weer een beetje wakker inclusief harde snurk. En dit maakt slaapapneu alarmerend: je slaapt hier namelijk slecht van.

Welke soorten slaapapneu zijn er?

Er bestaan twee soorten slaapapneu: Centraal Slaap Apneu (CSAS) en Obstructieve Slaap Apneu (OSAS). Het centrale slaapapneu syndroom komt zeer weinig voor en houdt in dat de hersenen geen of te weinig signalen afgeeft om te ademen. De meeste mensen (rond de 70%) met slaapapneu hebben een obstructief slaapapneu syndroom. Daarbij wordt de luchtweg tijdelijk geblokkeerd, door bijvoorbeeld je tong of andere spieren, waardoor ademen minder goed lukt en je dus even geen lucht krijgt.

Wat veroorzaakt slaapapneu?

Slaapapneu is voor een deel erfelijk en voor een deel een gevolg van een bepaalde levensstijl. Een grote tong, huig, overbeet of korte nek zijn enkele voorbeelden van genetische oorzaken van apneu. Jonge kinderen met slaapapneu hebben bijvoorbeeld vaak vergrote amandelen. Levensstijl-oorzaken zijn onder andere: roken, obesitas, overmatig alcoholgebruik, slappe spieren of een verstopte neus. Mensen die heel moe zijn, krijgen er overigens ook meer last van. En ook leeftijd speelt een rol. Zo krijgen vrouwen vaak opeens flinke apneu na de menopauze. Iedereen kan het dus krijgen! Toch is de grootste risicogroep mannen, ouderen en mensen met een overgewicht.

Hoe herken je slaapapneu?

De meest duidelijke symptomen van slaapapneu zijn het extreem harde snurken en de vermoeidheid overdag. Val jij om acht uur tijdens het tv kijken al in slaap? Ook dat kan een symptoom zijn van slaapapneu. Vaak hebben mensen met slaapapneu last van een droge mond ’s morgens en flinke hoofdpijn als ze wakker worden. Soms slaap je door slaapapneu in vreemde houdingen en zeer rusteloos. Nog meer mogelijke symptomen zijn overmatig zweten ’s nachts en hijgen.

Heb ik slaapapneu?

Ben jij een extreem harde snurker en word je vaak vermoeid wakker? Dan is de kans al groot dat je last hebt van slaapapneu. Je kunt het ook aan je partner vragen, die hoort meestal ’s nachts wel een keer of twee (of drie, of vier) jouw snurkschokjes. Ben je alleenstaand? Neem dan eens jezelf op tijdens je slaap. Dan hoor je vanzelf of je last hebt van slaapapneu. Je kunt het natuurlijk ook altijd laten testen. Vraag naar een verwijzing bij je huisarts.

Hoe ernstig is mijn slaapapneu?

Iedereen heeft weleens een korte adempauze in zijn slaap. Komt dit echter erg vaak voor en duren de ‘pauzes’ minstens tien seconden? Dan heb je last van apneu en daarmee ook een verhoogde kans op (gezondheids)klachten. Wil je weten hoe ernstig jouw slaapapneu is? Dan kun je een test laten doen of zelf gaan tellen. De Apneu-hypopneu index gaat uit van het aantal adempauzes per uur. Gebeurt dit tussen de 5 tot 15 keer, dan spreken we over een lichte apneu. Heb je 15 tot 30 adempauzes, is de apneu matig. Bij meer dan 30 adempauzes is er sprake van een ernstig apneu en een bedreiging voor jouw gezondheid.

Welke gevolgen heeft slaapapneu?

Sommige klachten zijn alleen maar vervelend, andere echter levensbedreigend. Slaapapneu kan onder andere leiden tot:

  • nachtmerries
  • vergeetachtigheid
  • snel geïrriteerd
  • concentratieproblemen
  • lage prestaties
  • (extreme) vermoeidheid
  • depressie
  • hoge bloeddruk
  • hartproblemen en zelfs hartaanvallen
  • beroertes
  • ongelukken in het verkeer door slaaptekort

Het is dus zeker belangrijk om slaapapneu serieus te nemen.

Wat kan ik doen tegen slaapapneu?

In sommige gevallen zorgen medicatie, een operatie, een beugel of masker voor genezing. Echter kun je ook zelf al veel dingen doen om de slaapapneu flink te verminderen of helemaal te laten verdwijnen. Hierbij enkele tips tegen slaapapneu:

  • val een paar kilo’s af: ben je zwaar van gewicht? Door af te vallen kan apneu verdwijnen als sneeuw in de zon!
  • beweeg dertig minuten per dag: een wandeling in de buitenlucht helpt apneu te verminderen.
  • matig het alcoholgebruik: alcohol ‘verlamt’ de keelspieren, waardoor de apneu juist verergert. Drink sowieso twee uur voor het slapen gaan geen alcohol meer.
  • stop met roken: ook roken verergert apneu. Beter is dus om te stoppen met roken.
  • vermijd bepaalde (slaap)medicatie:  het is mogelijk dat bepaalde medicatie juist apneu veroorzaakt. Ook slaapmiddelen maken apneu alleen meer erger. Beide kun je beter vermijden.
  • gebruik een neusspray: door een neusspray of zoutoplossing te gebruiken verruim je de luchtwegen en wordt ademhalen makkelijker.
  • vermijd cafeïne: van cafeïne slaap je slechter en het verstoort je slaapritme. Niet handig als je juist beter wilt slapen.
  • eet niet voor het slapen gaan: ook eten verstoort het ritme van je lichaam, waardoor je onrustiger slaapt.
  • slaap op een hoger kussen: doordat je kussen wat hoger ligt, kantelt je hoofd een beetje en blijven de luchtwegen makkelijker openstaan.
  • houd je aan jouw slaapritme: door een slaapritme aan te houden, slaap je steeds beter en word je minder moe. En als je minder slaperig bent, heb je vaak ook minder last van apneu.
  • oefen je ademhaling: door regelmatig je ademhaling te oefenen, raak je bewuster van je ademhalen. Dit helpt ook ’s nachts om beter adem te halen.
  • train je spieren: en dan hebben we het niet over je armspieren 😉 Door speciale oefeningen voor de mond- en keelspieren versterk je de verslapte spieren die de luchtweg blokkeren.
  • eet veel knoflook: knoflook is goed voor je keelamandelen en gaan ontstekingen van het ademhalingsstelsel tegen.
  • slaap op je zij of buik: rugslapers hebben namelijk meer last van slaapapneu. Een goede oude tip: naai een tennisbal op de rug van de pyjama, zodat je niet op je rug gaat liggen.

Mochten deze tips niet helpen, is het aan te raden om hulp in te schakelen van een slaapspecialist.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel