Griep voorkomen? Slaap in een schoon bed!

Griep voorkomen? Slaap in een schoon bed!

Ben jij al getroffen door de griep? Dat is niet zo raar, want op het moment heerst er namelijk een griepepidemie in Nederland. Maar hoe voorkom je dat jouw partner of andere gezinsleden ook ziek worden? Alleen al door het slapen in een schoon bed kun je dit voorkomen. Met deze tips maak je jouw bed pas echt grondig schoon.

Griepepidemie

In de herfst en winter ben je vaak sneller verkouden en dit kan uiteindelijk leiden tot de griep. Je hebt dan last van koorts, hoofdpijn, keelpijn, hoesten en spierpijn, maar je kunt ook misselijk zijn en last van je darmen hebben. Wanneer twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen last hebben van deze griepklachten en het griepvirus bij een deel van hen wordt aangetoond, is er sprake van een griepepidemie. Volgens griepexpert en oud-huisarts Ted van Essen begon de griepepidemie dit jaar wat eerder dan normaal en voorspelde dat na de feestdagen de epidemie past echt zou losbarsten. Tijdens de feestdagen zitten we natuurlijk allemaal gezellig dicht op elkaar, waardoor het virus zich makkelijk kan verspreiden. Je bent dus niet de enige zieke. Maar hoe voorkom je dat jouw gezinsleden ook ziek worden?

Slapen in een schoon bed

Alleen al door het slapen in een schoon bed kun je verspreiding van griep voorkomen. Met onderstaande tips maak je jouw bed pas echt grondig schoon en voorkom je dus dat ziektekiemen zich gaan verspreiden.

Tip 1 – Iedere dag schoon beddengoed

Het is belangrijk om het beddengoed zo snel mogelijk te verschonen, omdat ziektekiemen zich hierin gaan nestelen. Vervang daarom het beddengoed elke dag of minstens om de twee dagen. Het beddengoed kan het beste gewassen worden op 60°C zodat de ziektekiemen echt weg zijn. Gebruik ook eens azijn in plaats van wasverzachter en voeg enkele druppels teatree-olie toe om nog meer te desinfecteren. Naast het verschonen van het dekbedovertrek en hoeslaken is het ook van belang om de matrasbeschermer (molton) te verschonen. Doe dit zeker als de ziekte lang aanhoudt.

Tip 2 – Drogen in de zon

Oké, het is misschien niet de meest handige tip voor in de wintermaanden, maar het is aan te raden om het beddengoed buiten in de zon te laten drogen. Zie je dus een paar stralen zonlicht, hang dan om ook de laatste ziektekiemen te doden de boel buiten te drogen. Ook kun je dekbedden en hoofdkussens buiten in de zon hangen, zodat ze kunnen luchten en worden gedesinfecteerd. Vergeet natuurlijk niet alles op tijd weer binnen te halen ;).

Tip 3 – Matras, dekbed en kussen beschermen

Een zieke zweet tijdens het slapen meer dan normaal, en je wilt natuurlijk niet dat het transpiratievocht in de matras trekt. Leg daarom bovenop het hoeslaken een extra laken dat het vocht zal opvangen. Het laken kun je snel en eenvoudig wassen. Maar je kunt ook slapen onder een laken (met daar bovenop het dekbed) zodat het transpiratievocht niet in je dekbed trekt. Gebruik ook altijd een extra kussensloop, waardoor het hoofdkussen schoon blijft.

Wat doe jij om verspreiding van griep te voorkomen?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel