Ga nooit slapen met ruzie

Het is waar: ga nooit slapen met ruzie

“Ga nooit slapen met ruzie, dat is slecht voor je”, een wijsheid die we allemaal wel eens hebben gehoord. En ja, het klopt! Een nachtje erover slapen helpt namelijk helemaal niet. Maar waarom niet dan?

Uit onderzoek

Volgens onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications zit er een grote kern van waarheid in de wijsheid “Ga nooit slapen met ruzie, dat is slecht voor je”. De onderzoekers hebben namelijk een experiment uitgevoerd waaruit dit blijkt.

Negatieve herinneringen

De onderzoekers lieten proefpersonen kijken naar beelden van onder andere uitgehongerde dieren en huilende kinderen. Deze beelden kregen ze tegelijkertijd te zien met neutrale pasfoto’s van, voor hen, onbekende mannen en vrouwen. Als snel ging de proefpersonen de pasfoto’s associëren met de schokkende beelden. Wanneer ze een bepaalde pasfoto kregen te zien, dachten ze automatisch aan het schokkende beeld die ze tegelijkertijd hadden waargenomen. Vervolgens kregen ze alleen de pasfoto’s te zien met de opdracht om de negatieve herinnering, van de schokkende beelden, te onderdrukken. Op de eerste dag lukte dat aardig, maar na een nachtje slapen vonden de proefpersonen het lastiger om de negatieve herinneringen te onderdrukken. De nare herinneringen waren, volgens de hersenscan, inmiddels opgeslagen in het langetermijngeheugen.

Praat het altijd uit

Tijdens je slaap sla je dus negatieve en emotionele herinneringen anders op, waardoor het moeilijker wordt om ze te vergeten. Dat geldt ook voor de gevoelens en gebeurtenissen die je aan de herinneringen associëren. Ruzie met je partner kan voor jou een negatieve en emotionele herinnering zijn. Een herinnering die je het liefst zo snel mogelijk vergeet. Maar wanneer je het voor bedtijd niet goed maakt en dus boos gaat slapen, zal je deze herinnering niet snel vergeten. Je slaat dan namelijk de nare herinneringen op je langetermijngeheugen op. Een nachtje erover slapen helpt dus niet bij een ruzie. Praat het daarom altijd eerst uit voordat je gaat slapen!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel