Als ouder is het altijd schrikken wanneer je kindje als baby of peuter begint met hoofdbonken tijdens het slapen gaan. Plots begint je kindje met zijn of haar hoofdje tegen de muur of spijlen van het bed met zijn of haar hoofdje te bonken. Het is natuurlijk een vreselijk gezicht als je kindje zich pijn doet. Maar waar komt het hoofdbonken vandaan? Is het normaal? En wat kun je tegen hoofdbonken doen?
Is dit gedrag – hoofdbonken bij kinderen – normaal?
Hoofdbonken komt veelal voor bij baby’s van 6 maanden tot kinderen van ongeveer een jaar of 3. Het hoofdbonken gaat in een gestaag ritme en kent vele verschijningsvormen. Sommige kinderen bewegen enkel met hun hoofd, terwijl anderen met hun hele lichaam of met opgetrokken knieën heen en weer bewegen. De hevigheid en intensiteit van het bonken verschilt ook per kind. Sommigen bonken ergens tegenaan, zoals de spijlen van het ledikant of de muur, anderen brommen of neuriën ook tijdens het bonken met het hoofd. Meestal houdt dit gedrag een aantal maanden aan en gaat het weer vanzelf over. Voor ouders kan het erg heftig zijn hiermee om te gaan. Het bonken kan hard klinken en soms beweegt het hele bedje mee. Circa 15% van alle kinderen vertoont dit gedrag, hoofdbonken komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.Waar komt hoofdbonken vandaan en wat is de functie hiervan?
De oorzaak van hoofdbonken ligt meestal in het vinden van rust en ontspanning om in slaap te vallen. Het is een manier om met prikkels om te gaan. Het hoofdbonken heeft een kalmerend effect en helpt kinderen prikkels tijdens hun slaap te verwerken. Bij het regelmatig bewegen met het hoofd, sluit het kindje zich af van de buitenwereld, helemaal in zichzelf gekeerd, en lijkt hij of zij zich in een soort trance te bevinden. Het hoofdbonken gaat onbewust en kun je zien als een soort tic en uiting van spanning. Daarom komt dit gedrag vaak voor wanneer een kind veel prikkels heeft gehad of als het kind een nieuwe fase in zijn ontwikkeling doormaakt. Niet te verwarren met hoofdbonken overdag, deze vorm heeft een heel andere oorzaak; namelijk als uiting van boosheid of frustratie als kinderen hun zin niet krijgen als ze iets van hun ouders moeten doen wat ze niet willen. Bij hoofdbonken tijdens een driftbui is negeren vaak de beste vorm van aanpak.Hoe voorkom je hoofdbonken en wat kun je er tegen doen?
Je kunt hoofdbonken niet helemaal voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je kindje zich tijdens het hoofdbonken niet bezeert. Met het treffen van een paar maatregelen in de kinderkamer kun je het bonken al verzachten en het lawaai wat ermee gepaard gaat dempen. Zo kun je kiezen voor zacht beddengoed en de spijlen en bedrand van het ledikant bekleden met een gewatteerde stof. Zet het bed een eind van de muur af en plaats het op een zachte ondergrond. Of laat je kleintje een periode in een campingbedje slapen, waardoor het bonken minder effect heeft. Enkel al de demping van het geluid kan ervoor zorgen dat kinderen minder met hun hoofd gaan bonken. Op die manier kan je kleine aapje zich geen pijn doen en creëer je een veilige slaapplek. Soms helpt het ook om een bedritueel te creëren waarbij je jouw kindje voorbereidt op het slapen gaan. Breng je kindje tot rust door samen naar rustige muziek te luisteren, je baby’tje te wiegen of je kindje een verhaaltje voor te lezen voor het slapen gaan. De drukte afbouwen en tot rust te komen draagt al bij aan de ontspanning die nodig is om beter in slaap te komen.Je kindje hoeft dus niet behandeld te worden tegen hoofdbonken, vaak gaat het vanzelf weer over. Meestal in het begin, tijdens een periode met veel spanning of een nieuwe ontwikkelingsfase, is het hoofdbonken hevig, waarna het vervolgens weer zal afnemen. Houdt het hoofdbonken niet vanzelf op of gaan er signalen van frustratie en angst achter schuil? Neem dan contact op met de huisarts of het consultatiebureau.