10 tips voor een verhaaltje voorlezen voor het slapen gaan

10 tips voor een verhaaltje voorlezen voor het slapen gaan

Het zal je vast niet ontgaan zijn, van 23 januari tot en met 2 februari zijn het de Nationale Voorleesdagen, een initiatief van Stichting Lezen om het voorlezen aan kinderen te stimuleren. Voorlezen aan je kind vlak voor het slapen gaan is vaak een vast onderdeel van het bedritueel. Maar soms ontbreekt het je aan creativiteit om een leuk verhaaltje te verzinnen of ben je het eventjes beu om voor de zoveelste keer weer dat ene verhaal voor te lezen. Daarom 10 voorleestips zodat jij het voorleesmoment met je kindje weer speciaal kunt maken!

Belang van een verhaaltje voorlezen

Voorlezen kan een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een kind. Het is niet alleen gezellig en knus om aan je kind een verhaaltje voor te lezen, het is ook nog eens goed voor de taal- en spraakontwikkeling. Het heeft namelijk een positief effect op de woordenschat, spelling en begrijpend lezen. Sommige kinderen horen wel 12.000 woorden per dag, terwijl andere kinderen maar 670 woorden per dag horen. Hoort jouw kleine aapje in zijn eerste jaren veel woorden? Dan hebben ze vaak een grotere woordenschat als ze een leeftijd hebben van 3 jaar. Behalve taalontwikkeling, prikkelt voorlezen ook de fantasie van je kindje en oefen je daarnaast ook zijn of haar concentratievermogen. Bovendien weten kinderen ’s avonds wat ze kunnen verwachten, worden ze rustig, voelen zich veilig en vallen daardoor makkelijker in slaap.

Tips

1. Zoek een boek dat past bij de belevingswereld van je kind

Bij de keuze van een boek is het belangrijk dat je een verhaal kiest dat bij het kind past qua thema en lengte van het verhaal. Bedenk eens in welke situatie je kindje of jullie als gezin zich bevinden: is er misschien een broertje of zusje op komst, wordt je kind zindelijk, is er een wisseling van seizoenen, houdt hij of zij van sprookjes of leert je kindje te fietsen zonder zijwieltjes. In de bibliotheek staan deze boeken vaak gesorteerd op thema.

2. Lees voor met duidelijke intonatie of stemmetjes

Niet alleen het verhaal, ook je stem is erg belangrijk. Voorlezen met stemmetjes kan heel leuk zijn voor een kind. Bij een kind dat geniet van avontuurlijke verhalen, kan het verhaal extra spannend of juist grappig gemaakt worden door middel van intonatie, het gebruik van verschillende toonhoogtes. Let wel tussendoor op de reactie van je kind om te kijken of hij of zij het verhaal nog steeds leuk vindt. Is het misschien iets te spannend? Gebruik dan een andere intonatie of woordkeuze.

3. Voorspel met je kleine het verloop van het boek

Bekijk met je zoon of dochter de kaft van het boek en bedenk samen waar het boek over zal gaan. In de loop van het verhaal komen jullie erachter of dat jullie op het juiste pad zaten en hoe het boek anders had kunnen aflopen. Hartstikke leuk om op die manier de fantasie van je kind aan het werk te zetten.

4. Verwerk een boodschap in het verhaal

Wil je jouw kindje iets leren? Een verhaal draagt bij aan het inlevingsvermogen van een kind en prikkelt de emotionele en sociale vaardigheden. Misschien wil je jouw kind wel een boodschap meegeven? Bijvoorbeeld door een eerder voorval waarbij je kindje niet helemaal lief was met het delen van speelgoed. Probeer deze les dan om te zetten in een verhaal over een meisje dat het moeilijk vond om haar speelgoed te delen met haar broertje en hoe zij leerde om toch samen te spelen.

5. Maak je kind hoofdpersoon in het verhaal

Kinderen hebben vaak rijke fantasieën en dromen over wat ze willen worden. Wanneer zij zelf een hoofdrol in het verhaal hebben vinden ze dit waarschijnlijk helemaal geweldig. Geef je kleintje voor even superkrachten, laat hem of haar vliegen over de stad of laat ze wonen als prins of prinses in een sprookjeskasteel. En maak de beleving van je kindje compleet met een bijpassend dekbedovertrek, zo heeft de kleine nog lang zoete dromen. Zo wordt jullie voorleesmoment zeker een succes!

6. Vertel je favoriete verhalen van vroeger

Wat waren jouw favoriete verhalen toen je vroeger werd voorgelezen? Jip en Janneke, de Mooiste Vis van de Zee of misschien wel Rupsje Nooitgenoeg? Grote kans dat jouw kids deze verhalen ook geweldig zullen vinden. En omdat jij deze boeken leuk vond zal je ze ook met meer plezier aan jouw kleintjes voorlezen.

7. Concentreer je op de interesses van je kindje

Houdt je kindje van auto’s, konijnen, toverfeeën of klimmen en klauteren in de speeltuin? Dit zijn allemaal leuke onderwerpen om een boekje bij te zoeken of zelf een verhaaltje over te verzinnen.

8. Verzin samen een verhaal

In prentenboeken of kijk- en zoekboeken is zoveel te zien. Deze boeken vormen een grote bron van inspiratie. Verzin zelf of samen een verhaallijn bij deze boeken door om de beurt een kort verhaaltje of zinnetje bij de plaatjes te bedenken. Zo worden de fantasieën van je kindje geprikkeld en worden de plaatjes tot leven gebracht. En je eindigt natuurlijk het verhaal met ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’.

9. Stel vragen tijdens het verhaal

Vaak komt je kindje tijdens het verhaal zelf al met opmerkingen of vragen. Dat is alleen maar goed en ga hier op in, want daardoor leert je kindje het verhaal beter te begrijpen. Heeft je zoon of dochter geen vragen, dan kan het goed zijn om zelf een vraag te stellen. Of praat als het boek uit is er samen nog even over na. Zo blijft je kindje betrokken bij het verhaal.

10. Lees hetzelfde verhaal net iets anders voor of kies voor een andere wending

Vooral kindjes op jonge leeftijd zijn dol op herhaling en zullen een verhaal vaak eindeloos willen horen, zeker als jij zo leuk kunt vertellen. We kunnen ons voorstellen dat als je voor de 10e keer hetzelfde verhaal moet voorlezen, je het verhaaltje wel eens beu bent. Maar misschien zal je kindje op een gegeven moment de zinnen zelf gaan aanvullen of valt hem of haar weer andere details op. Of kies dit keer eens voor een andere wending in het verhaal. Maak van de kat een hond of kies samen voor een andere afloop.


En is voor jullie een verhaaltje voor het slapengaan ook onderdeel van het bedritueel?

Bron: Opvoedadvies

Vorig artikel
Wat is nachtangst?
Volgend artikel
Zo kom jij de winter door