5x gekke dingen die mensen doen tijdens hun slaap

5x gekke dingen die mensen doen tijdens hun slaap

Praten in onze slaap of even een stukje slaapwandelen. We zijn allemaal bekend met gekke dingen die mensen kunnen doen in hun slaap. Maar er zijn nog veel meer rare dingen die we kunnen doen in onze slaap. In het televisieprogramma Bizarre slapers zien we al meer van deze vreemde slaapproblemen, maar er is nog meer! Van slapend appen tot slapend een stukje te gaan rijden.

Parasomnie

Parasomnie is een verzamelnaam voor ongewoon gedrag tijdens de slaap. Voor omstanders lijkt het misschien dat je wakker bent, maar de slaper heeft geen enkel idee wat hij of zij aan het doen is. De bekendste vormen zijn slaapwandelen, praten in de slaap, nachtangst en nachtmerries, tandenknarsen en slaapverlamming. Naast deze ‘bekende’ slaapproblemen zijn er ook nog andere extreme dingen die we kunnen doen tijdens onze slaap. De 5 gekste hebben we voor je op een rijtje gezet.

1 – Binge-eating

Overdag is het al vervelend om van al die lekkere dingen af te blijven, maar sommige mensen kunnen dat ook tijdens hun slaap niet. Vind jij weleens lege zakken chips of staan er in de ochtend opeens vieze pannen op het fornuis? Goede kans dat je leidt aan ‘slaapeten’ en in je slaap hebt staan snacken of zelfs een hele maaltijd staan koken.

2 – Een autoritje maken

Dit slaapprobleem lijkt op slaapwandelen, maar dan met de auto. In Nieuw-Zeeland is er zelfs een vrouw geweest die slapend een autotocht maakte van 300 kilometer! Nadat ze gewekt werd, had ze geen enkel benul wat ze die nacht had gedaan.

3 – Berichtjes sturen

Word jij ook weleens wakker gemaakt door rare appjes? Of misschien stuur je zelf weleens een sms’je waar je helemaal niets van weet? Dan leid je misschien aan ‘slaapappen’. Deze nieuwe slaapstoornis is eigenlijk een soort hedendaagse slaapwandeling. Doordat we steeds meer gaan slapen met onze telefoon, lijken we ook slapend mobiel verslaafd te zijn. En dan sturen we dus in onze slaap berichtjes of checken we even Facebook.

4 – Een moord plegen

Sommige bizarre slapers kunnen zelfs erg gevaarlijk zijn. Zo kunnen ze met iemand op de vuist gaan, maar ook hun bedpartner vermoorden. Een bekende zaak is die van de slaapwandelende moordenaar Kenneth Parks. Deze Canadees vermoordde zijn schoonmoeder en werd later vrijgesproken, omdat hij tijdens de misdaad aan het slaapwandelen was.

5 – Slapend seks hebben

Deze vorm van parasomnie heeft de officiële naam sexsomnia en is absoluut een hoogtepunt te noemen. Het klinkt als een droom voor sommigen, maar deze aandoening is zeker geen pretje. Slaapseks kan ook zorgen voor het ‘onbewust’ verkrachten van iemand tijdens de slaap. Sommige mensen met sexsomnia vergrijpen zich zelfs aan dieren. Gelukkig blijft het bij zo’n 23% enkel bij masturberen tijdens de slaap.

 

Vorig artikel
Volgend artikel