Biologische katoen: wat zijn de voordelen?

Biologische katoen: wat zijn de voordelen?

Biologische katoen

Biologische katoen of organic cotton is ecologisch en trendy. Steeds meer bedrijven uit de textielindustrie en ook consumenten stappen dan ook over van reguliere katoen op bio katoen. Maar waarom eigenlijk? In deze blog leggen we kort uit wat de belangrijkste voordelen zijn van dit populaire materiaal.

1 – Biologische katoen is beter voor het milieu

Biologische katoen is milieuvriendelijk en duurzaam. Tijdens het productieproces maakt men uitsluitend gebruik van natuurlijke teeltmethoden. Dit betekent bij voorbeeld dat de katoen met de hand wordt geplukt en dat onkruid handmatig wordt gewied. Door de katoenteelt af te wisselen met andere gewassen krijgen ziektes minder kans. Bovendien raakt de bodem minder snel uitgeput. Verder gebruiken biologische katoenboeren ambachtelijke irrigatiemethodes. Die zorgen ervoor dat veel minder water nodig is dan bij de traditionele katoenteelt.

De producenten van biologische katoen maken verder alleen gebruik van ecologische bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Natuurlijk zijn genetisch gemodificeerde planten, pesticiden en insecticiden absoluut taboe. Om de katoenplanten toch sneller te laten groeien, worden ze bemest met plantaardig en dierlijk afval. Dit biologisch afbreekbare materiaal zorgt niet alleen voor een rijke bodem maar beschermt tegelijkertijd de lokale flora en fauna.

2 – Organische katoen is zachter en beter voor de huid

Biologische katoen is zachter en comfortabeler dan gewone katoen. Doordat geen giftige chemicaliën kunnen achterblijven in de stof, zijn de natuurlijke vezels bijzonder huidvriendelijk. Ze laten de huid ademen en houden hem droog. Verder vermindert dit natuurlijke materiaal het risico op allergieën, irritaties of eczeem. Daarom is bad- en beddengoed van organische katoen bij uitstek geschikt voor (kleine) kinderen en mensen met een gevoelige huid.

3 – Bio katoen is beter voor de katoenboeren

Bad- en beddengoed van bio katoen is niet alleen beter voor jou en voor de planeet, maar ook voor de katoenboeren. Katoen mag alleen ‘biologisch’ worden genoemd als is voldaan aan de strenge regels en richtlijnen van de Global Organic Textile Standard (GOTS). Dit internationale keurmerk garandeert dat de biologische katoen op een milieuvriendelijke en sociale manier geproduceerd is. Tijdens alle stappen van het productieproces: van de oogst tot de verwerking van het eindproduct. Verder komt het GOTS-keurmerk ook op voor het welzijn en de werkomstandigheden van de boeren en fabrieksarbeiders. Denk daarbij aan een veilige en hygiënische werkomgeving, verbod op kinderarbeid en een eerlijke beloning.

Bij Smulderstextiel.nl heb je een ruime keus aan beddengoed van 100% biologische katoen. Merken als Kayori, Beddinghouse en Covers & Co hebben duurzaamheid en kwaliteit hoog in het vaandel staan. In hun collecties vind je dekbedovertrekken, hoeslakens en plaids van duurzaam geproduceerde katoen, percale katoen, katoen-satijn en flanel-katoen. En voor de badkamer? Voor je badtextiel kies je natuurlijk ook voor heerlijk zachte en huidvriendelijke biokatoen. Bewust, eerlijk en duurzaam!

Ga jij ook voor bad- en beddengoed van 100% biologische katoen?

 

Vorig artikel
vtwonen beddengoed najaarscollectie: uren slaapplezier
Volgend artikel
Beddinghouse Leone dekbedovertrek