Zoveel calorieën verbrand je in je slaap

Zoveel calorieën verbrand je in je slaap

te weinig slaap dik worden

Wist jij dat je calorieën kunt verbranden terwijl je ligt te slapen? Een nachtje in bed liggen is de eenvoudigste manier om gewicht te verliezen. We leggen je uit hoe dat precies werkt. Ook hebben we een aantal tips om het nachtelijke calorieën verbranden een extra duwtje in de rug te geven!

Je zou denken dat in bed liggen je geen strak lijf oplevert. Toch is een stevig nachtje slaap gunstig voor je gewicht. Ga ’s avonds laat maar eens op de weegschaal staan en de volgende ochtend nog een keer. De kans is groot dat je bent afgevallen.

Waarom verbranden we calorieën als we slapen?

Had jij gedacht dat we alleen calorieën verbranden als we zweten, zoals bij het sporten? Het klinkt in eerste instantie misschien gek, maar als jij ligt te luieren is je lichaam ondertussen druk bezig. Ook als je slaapt mag je bloedsomloop, ademhaling en stofwisseling natuurlijk niet zomaar ophouden. En gelukkig gebeurt dat normaal gesproken ook niet. Daar zorgt je lichaam wel voor. Net als voor het op peil houden van je lichaamstemperatuur, of het nu omhoog of omlaag is. Om die activiteiten allemaal in goede banen te leiden wordt er energie in de vorm van calorieën verbruikt.

Hoeveel calorieën verbranden we in onze slaap?

Het is afhankelijk van je lichaamsgewicht en de duur van je slaap hoeveel calorieën je verbrandt. Gemiddeld gaat het per 0,9 calorie per kilo per uur. Na 8 uur slapen ben je dus 540 calorieën kwijt als je 75 kilo weegt. En dan ben je ook nog eens een halve liter of meer vocht verloren, zonder dat je daar zelf bewust iets voor hebt hoeven doen! Voor wie nu van plan is om 24/7 in bed te blijven liggen hebben we slecht nieuws: we verbranden uiteraard meer calorieën zodra we wakker en actief zijn. Al is het belangrijk om voldoende en goed te slapen. Als je slecht slaapt, krijg je immers extra veel trek in lekker vet eten.

Tips om extra calorieën te verbranden terwijl je slaapt

Zijn er nog manieren waarop je deze calorieverbranding in je slaap een boost kunt geven? Jazeker! Met de volgende tips slaap je jezelf extra slank:

1. Meer REM-slaap

De REM-slaap is de vierde en laatste fase in één slaapcyclus van ongeveer anderhalf uur, waarvan je er ’s nachts meerdere doorloopt. Tijdens deze fase is je hersenactiviteit, en dus je calorieverbruik, het hoogst. De relatieve duur van de REM-slaap ten opzichte van de andere slaapfasen neemt toe naarmate je langer slaapt. Iets langer slapen waardoor je nog een extra stukje REM-slaap meepakt kan dus een slimme zet zijn. Lees hier meer over REM-slaap.

2. Meer spiermassa opbouwen

Calorieën verbranden in je slaap door spiermassa op te bouwen
Calorieën verbranden in je slaap door spiermassa op te bouwen

Om je calorieverbranding op te voeren doe je er goed aan om overdag spiermassa te kweken. De verhouding tussen spier- en vetweefsel is immers van grote invloed op het aantal calorieën dat je ’s nachts verbrand. Een kilo spierweefsel verbruikt namelijk 2.5x zoveel calorieën dan een kilo vetweefsel. Met spieroefeningen sla je dus twee vliegen in één klap: de oefening zelf zorgt voor de nodige verbranding én je lichaam gaat meer verbranden terwijl jij lekker onder de wol ligt.

Met deze energieke muziek kun jij lekker bewegen.

3. Lagere slaapkamertemperatuur

Je kunt het hele proces nog een extra zetje geven door de temperatuur in je slaapkamer enigszins terug te schroeven. Als je slaapt in een frissere omgeving zal je lichaam net iets meer moeite moeten doen om op temperatuur te blijven en daarbij dus ook meer calorieën verbranden. Zo kun je ervoor kiezen om met het raam open te slapen of naakt te slapen. Klik op de linkjes om te zien van welke voordelen je dan nog meer profiteert. Let wel op dat je het niet overdrijft. Zodra je wakker wordt van de kou, gaat het juist ten koste van je nachtrust, en kun je de REM-slaap ook vaarwel zeggen.

Welke tip(s) ga jij uitproberen om slapend af te vallen?

Vorig artikel
Royaal genieten met velvet in de slaapkamer
Volgend artikel
droom over jouw favoriete vakantiebestemming wereldse dekbedovertrekken