Alles over de powernap

Alles over de powernap

Het middagdutje staat vooral bekend als iets wat kinderen doen: ’s middags nog even gaan slapen om de dag goed door te komen. Toch is een middagdutje lang niet meer alleen weggelegd voor kinderen. In de vorm van een powernap zijn er steeds meer volwassenen die halverwege de dag hun ogen even dichtdoen om weer op te laden.

Waar komt de powernap vandaan?

Oorspronkelijk komt het middagdutje voor volwassenen uit de Zuid-Europese landen, zoals Spanje. Daar houden ze ’s middags de welbekende siësta: op de heetste uren van de dag sluiten de winkels en gaat iedereen even slapen. Dit slaapje duurt zo’n twee uur. Tegenwoordig is de siësta minder populair vanwege tijdsgebrek, terwijl het in de West-Europese landen juist meer in opkomst is.

De vele voordelen

Even kort je ogen dichtdoen kan helpen bij het doorkomen van de dag. Het wordt aangeraden ’s nachts ongeveer acht uur te slapen, dit zou een gezond gemiddelde zijn. Toch kan het zijn dat je daar niet genoeg aan hebt, of dat je na de lunchpauze in een dipje belandt. Een powernap kan je dan helpen weer op te laden en de rest van de middag energiek aan de slag te gaan. Door een kort moment even je ogen dicht te doen, verlaag je het stressniveau en ben je beter in staat nieuwe informatie op te slaan. Daarnaast ben je na een powernap alerter en productiever!

Hoe kun je het beste beginnen met powernappen?

Een powernap moet echt een moment zijn waarop je heel even kort je ogen dicht kunt doen en een momentje kunt rusten. De powernap kan je slaap niet aanvullen na een nachtje te kort slapen, helaas. Even je ogen dichtdoen kan wel veel voordelen hebben. Hoe je daar dan het beste mee kunt beginnen? Door het rustig op te bouwen. Begin met een korte powernap op een vast moment, bijvoorbeeld vlak na de lunchpauze. Probeer dit elke dag vol te houden: je lichaam weet dan dat je op dat moment even een rustmoment wilt inplannen. De eerste dagen zal dit misschien niet helemaal vanzelf gaan, maar na verloop van tijd merk je dat je lichaam zich klaarmaakt voor jouw verdiende powernap!

Zo ziet de perfecte powernap eruit

Hoewel het afhangt van je doel, is een korte powernap vaak het meest effectief. Powernaps van tien tot twintig minuten geven al een boost aan energie en helpen je de rest van de middag actief door te komen. Je kunt ook langer slapen, maar als je wil dat het meer effect heeft moet je al snel een uur of anderhalf slapen. Je voltooit dan een volledige slaapcyclus en komt dan ook in de REM-slaap terecht. Dit zorgt ervoor dat je dingen beter onthoudt en dat je creatiever wordt. Daarna kun je dus weer lekker aan de slag! Let er wel op dat je normale nachtrust niet in gevaar komt en je ’s nachts gewoon in slaap kunt vallen, ondanks dat je ’s middags al lang hebt geslapen.

Het beste tijdstip

Het beste kun je gaan powernappen na de lunch. Je lichaam heeft dan namelijk nieuwe energie binnengekregen, maar moet deze ook verwerken door middel van de spijsvertering. Hier gebruikt je lichaam veel energie voor en dat zorgt voor de dip die je voelt na de lunch. Even je ogen dichtdoen kan daar dus bij helpen. Ons advies: overtuig je baas en probeer het eens, wie weet heb je er veel plezier van!

Vorig artikel
De perfecte slaap!
Volgend artikel