Dit is de reden waarom we zo vaak verkouden zijn in de herfst

Dit is de reden waarom we zo vaak verkouden zijn in de herfst

verkouden-verkoudheid-herfst-najaar

De herfst is net begonnen en je hoort weer overal mensen niezen en snotteren. Hoe komt het dat juist in de herfst veel mensen verkouden zijn? Kun je zelf een verkoudheid voorkomen? En wat kun je het beste doen om lekker te slapen als je al een verkoudheid hebt opgelopen?

Waarom zijn we in het najaar vaak verkouden?

De bladeren vallen nog maar net van de bomen en iedereen is alweer massaal aan het kuchen en snotteren. Hoe komt het dat we nou juist in deze tijd van het jaar met z’n allen verkouden worden? De boosdoener is het rhinovirus. Dit virus verandert continu, waardoor ons afweersysteem het niet (meer) herkent en er geen grip op heeft. Het verspreidt zich via contact met anderen en via minuscule vochtdruppels in de lucht die mensen in- en uit ademen.

Je kunt je wel voorstellen dat de omstandigheden in het najaar voor dit virus zeer gunstig zijn. In de herfst en winter zitten we veel binnen en ventileren we veel minder dan in de zomer. Denk aan grote kantoorruimtes waar de verwarming vol aanstaat of het openbaar vervoer waar we dicht op elkaar zitten met slechte ventilatiesystemen. Het ideale klimaat waarin het rhinovirus goed kan overleven. Daarbij is er altijd wel iemand in je omgeving die verkouden is en jou net kan aansteken.

 

 

Wat kun je doen om een verkoudheid te voorkomen?

Een verkoudheid kun je haast niet voorkomen, stelt de KNO-vereniging. Wanneer mensen in je directe omgeving verkouden zijn, helpt het wel om een beetje afstand te houden. Ook raden we aan regelmatig je handen te wassen. Als je een slechte weerstand hebt ben je het meest gevoelig om een verkoudheid op te lopen, dus zorg goed voor jezelf. Eet voldoende fruit, neem rust, kleed je warm aan en slaap voldoende. Wist je dat de werking van je immuunsysteem al vermindert na één à twee nachten slecht slapen?

Tips om verkoudheidsklachten te verminderen

Een verkoudheid voorkomen is dus niet altijd mogelijk. Gelukkig zijn er wel zaken die je kunt doen om de klachten te verminderen en beter te slapen, want slapen met een verkoudheid is geen pretje. En als je voldoende nachtrust krijgt, ben je sneller van je verkoudheid af!

  • Gebruik zoutoplossing of neusspray, dit zorgt ervoor dat de opzwelling van het neusslijmvlies afneemt.
  • Ga stomen (niet voor jonge kinderen!) want daarmee maak je verstopte holtes vrij en kun je weer goed slapen.
  • Verschoon je bed om bacteriën en virussen te verwijderen. Bovendien slaap je in een schoon en fris bed altijd beter.
  • Leg een halve ui op je nachtkastje. Door de geur houd je je neusholtes vrij van snot waardoor je weer vrij kunt ademen.
  • Zet je raam open of hang een bakje water aan je verwarming. Hierdoor blijft de lucht vochtig. Dit helpt tegen keelpijn en verstopping van de neus.
  • Drink thee met een scheutje honing. De hete thee en honing zorgen ervoor dat je neusholtes open gaan staan en de honing werkt verzachtend voor je keel.

Onschuldig of niet, verkouden zijn is wél vervelend. Als je de hoop hebt dat er binnenkort een remedie komt, dan moeten we je helaas teleurstellen. Het rhinovirus transformeert zich razendsnel waardoor we dit als mensen haast niet kunnen bijhouden. We moeten ermee dealen dat verkoudheid waarschijnlijk altijd zal blijven voorkomen.

Vorig artikel
wintertijd staat weer voor de deur
Volgend artikel
najaarscollectie-romanette-beddengoed