De wintertijd staat weer voor de deur

De wintertijd staat weer voor de deur

wintertijd staat weer voor de deur

De afgelopen weken hebben we al goed kunnen wennen aan het najaar. De herfst is in volle glorie, en op de enkele warme dagen na, werd dit ons goed duidelijk gemaakt. Oktober is een natte en gure maand met veel regenachtige dagen. Najaar betekent de overgang naar de winter, waardoor we uitkomen op de wintertijd. Het einde van de maand is in zicht en dat betekent dat de klok weer een uur terug gaat. Maar, hoe zit het nu precies?

Winter in aantocht

De wintertijd is het sein dat de winter eraan komt. Het wordt eerder donker en dat betekent ook automatisch weer kaarsjes aan en wegkruipen onder een warme plaid. Ook al klinkt ‘wintertijd’ misschien niet zo aantrekkelijk als ‘zomertijd’, tóch biedt het voordelen. Wij hebben ze voor je opgesomd, zodat je er dit weekend wellicht iets anders over zult denken.

De positieve kanten van het terugzetten van de klok:

  • Je slaapt bij het verzetten van de klok een uur langer (mits je kinderen het toelaten 🙂 ).
  • Het lichaam komt weer terug in het natuurlijke ritme.
  • In de ochtend wordt het weer een uurtje eerder licht, waardoor je gemakkelijker uit bed kunt.
  • Over het algemeen neemt stress gedurende de wintertijd in kleine mate af; toch mooi meegenomen!

Heb je toch behoorlijke moeite met het wennen aan de wintertijd? Het zal beduidend minder zijn dan tijdens de verandering van winter- naar zomertijd. Je kunt immers een uurtje langer slapen en het lichaam neemt het natuurlijke ritme automatisch sneller over. Echter kan koud en guur weer roet in het eten gooien, waardoor je het idee hebt amper daglicht te zien. Probeer overdag daarom zoveel mogelijk natuurlijk licht tot je te krijgen, doe de gordijnen open én luister goed naar je lichaam. Ben je sneller moe? Kruip dan lekker je bed in. Verwen jezelf met een nieuw dekbedovertrek en/of heerlijk warm winterdekbed. Dan kom jij de 5 maanden wintertijd prima door! 😉

Walra Soft Jersey plaid

Wintertijd

De term wintertijd is eigenlijk niet juist. Het is van oorsprong de ‘standaard tijd’, waar sinds 1977 de zomertijd officieel is bijgekomen. In het kader van energiebezuiniging werd de klok één uur vooruit gezet zodat er meer gebruik gemaakt kon worden van het daglicht. Echter zijn er plannen om terug te keren naar slechts één tijd, maar of dit de winter- of zomertijd wordt is (nog) niet duidelijk. Hierover zijn de meningen ook sterk verdeeld.

Een eeuwige zomertijd zou namelijk betekenen dat de zon pas tegen 10:00 opkomt gedurende de winter. Met als tegenhanger dat het dan ’s avonds automatisch een uurtje langer licht blijft. Voor altijd wintertijd geeft als effect dat in de zomer de zon eerder op is en ook een uur eerder zakt. Met name op de gezellige zomeravonden zal dit van invloed zijn.

Beiden hebben zo hun voor- en nadelen. Een definitief besluit is er nog niet, maar wij geven onze voorkeur aan de wintertijd. Heerlijk wegkruipen onder een plaid of deken, wij zien het al helemaal zitten!

Walra Velvet Touch plaid
Kruip lekker weg onder een warme plaid!

Wat zou jij fijn vinden, altijd zomertijd of altijd wintertijd? 

Vorig artikel
Afmetingen kinderbed
Volgend artikel
verkouden-verkoudheid-herfst-najaar