Slaap je beter van slaappillen? Feitjes en fabels over slaapmedicatie

Slaap je beter van slaappillen?
Feitjes en fabels over slaapmedicatie

banner slaap je beter van slaappillen? Alles over slaapmedicatie

Slapeloosheid is een veelvoorkomend probleem. Circa 20 tot 30 procent van de Nederlandse bevolking kampt met slaapproblemen. Zeker nu het zo lang licht is, hebben veel mensen moeite om in slaap te komen. Als jij met slaapklachten kampt, heb je vast wel eens overwogen om slaappillen te nemen. Maar is dat wel zo verstandig? En wat is het effect van deze slaapmedicatie nou eigenlijk op onze gezondheid?

Wat is de meest gebruikte slaapmedicatie?

Zo’n 750.000 mensen in Nederland nemen elke avond een slaappil tegen hun slapeloosheid. Bijna de helft daarvan gebruikt dit langer dan drie maanden en zijn chronische gebruikers van slaapmedicatie. Er bestaan diverse soorten slaapmedicatie. Veel gebruikte slaapmiddelen zijn melatonine, oxazepam en temazepam.

Stelling: Melatoninepillen zijn relatief veilig
Melatoninepillen zijn relatief veilig in vergelijking tot ‘pammetjes’, maar het is de vraag of ze goed werken. Melatonine is je natuurlijke slaaphormoon. Zo’n melatonine pilletje werkt alleen bij bijvoorbeeld een jetlag en inname op het juiste moment. Enerzijds zitten er weinig bijwerkingen aan, anderzijds is het ook geen goede slaappil.

Stelling: Soms een oxazepam of temazepam innemen kan weinig kwaad
De vraag is wat je onder ‘soms’ verstaat. Heb je een keer een slechte nacht en lig je om 4 uur nog wakker, kan het geen kwaad. Maar houd er wel rekening mee dat deze slaapmiddelen je overdag ook suffer kunnen maken. Deze ‘pammetjes’ worden door artsen voorgeschreven bij slaapproblemen en spanningsklachten. Als je deze slaapmedicatie volgens voorschrift gebruikt kunnen de slaapmiddelen je klachten verminderen. Echter, het neemt de oorzaak van je slaapklachten niet weg. Gebruik ze daarom altijd tijdelijk en onder begeleiding van een arts.

Wat gebeurt er als je slaapmedicatie slikt?

wat gebeurt er als je een slaappil neemt
Als je een slaappil inneemt wordt je hersenactiviteit verlaagd, ontspannen je spieren en nemen mogelijke angstgevoelens af. Hierdoor wordt je sloom en zal je uiteindelijk in slaap vallen. Na circa 15 uur heeft je lichaam de pil afgebroken en zullen de werkzame stoffen verdwenen zijn. Het is dus mogelijk dat je overdag ook nog suf bent van de slaapmedicatie.

Stelling: Je slaapkwaliteit is minder als je een slaappil neemt ten opzichte van normaal slapen
Onderzoek toont aan dat je anders slaapt wanneer je een slaappil hebt genomen. Een slaappil beïnvloed de slaapkwaliteit, want de hoeveelheid REM-slaap neemt af en dat is nou net het soort slaap die je nodig hebt om uit te rusten en op te laden. Dus het klopt dat je kwaliteit van slaap in dat geval minder is.

Welke bijwerkingen hebben slaappillen?

Op het eerste gezicht lijken slaappillen helemaal nog niet zo verkeerd. Maar bij het nemen van slaapmiddelen kunnen ook bijwerkingen optreden.

Stelling: Slaappillen kunnen misselijke bijwerkingen hebben, zowel op korte als op lange termijn
Klopt, het gebruik van één slaappil kan al sufheid overdag tot gevolg hebben. Bij veelvuldig gebruik of op de lange termijn kun je vervelende bijwerkingen ondervinden zoals slaperigheid en sufheid (overdag), vermoeidheid, spierzwakte, minder coördinatie- en concentratievermogen, geheugenverlies, dubbel zien en een katerig gevoel bij het opstaan. Ook beweren mensen dat na het stoppen met slaapmedicatie hun zicht en gehoor weer helder wordt. Blijkbaar wordt door slaapmedicatie je waarneming en emotie afgevlakt.

Raak je verslaafd aan slaappillen?

We weten allemaal dat bij het gebruik van slaapmiddelen gewenning op kan treden. Maar wanneer gebeurt dat en hoe serieus is die gewenning?

Stelling: Bij veelvuldig gebruik van slaappillen raak je verslaafd en kun je niet meer zonder
Bij gebruik van slaapmedicatie gedurdende twee weken of langer kan er al gewenning optreden. Van slaapmedicatie kun je zowel geestelijk als lichamelijk afhankelijk raken. Geestelijke afhankelijkheid betekent dat je erg verlangt naar het middel. Je ziet je angst- en slaapproblemen als bevestiging dat je het middel nodig hebt om te gaan slapen. In geval van lichamelijke afhankelijkheid heb je steeds meer nodig van het middel om hetzelfde effect te kunnen bereiken. Als je stopt met het gebruik van slaapmedicatie, kun je bovendien vervelende ontwenningsverschijnselen ervaren. Denk aan angstaanvallen, spierpijn, trillingen, slapeloosheid, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Deze onthoudingsverschijnselen kunnen de duur hebben van een maand.

Wat te doen bij slaapklachten?

Het nemen van slaapmiddelen is dus verslavend. Toch zijn er ook andere manieren om je slaapproblemen te verhelpen: achterhaal de oorzaak van je slaapprobleem, ontspan voor het slapengaan en gebruik je slaapkamer alleen voor het slapen, maak dus geen gebruik van beeldschermen. Wanneer de slaapproblemen aanhouden raadpleeg dan altijd je arts en vraag hem om advies om van je slaapprobleem af te komen. In sommige gevallen kan een slaapmiddel baat hebben, maar doe dit altijd op voorschrift van een arts en gebruik nooit meer dan voorgeschreven.

Bron: Slaapcoach.nlNu.nl, Gezondheidsnet.nl, Gezondheidsplein.nl
Vorig artikel
De nieuwste Paw Patrol dekbedovertrekken en strandlakens
Volgend artikel
Snoozers zijn gelukkiger