6 slaapgewoontes uit het buitenland

6 slaapgewoontes uit het buitenland

Slaapgewoontes buitenland

Ieder land heeft op veel gebieden zijn eigen cultuur en met slapen is dat niet anders. Zijn wij in Nederland gewend aan een uurtje of acht slapen in een pyjama, het liefst ergens tussen 22.00 en 09.00 uur, in verschillende andere landen houden ze er hele andere slaapgewoontes op na!

1. Japan: slapen op kantoor

Eerder schreven we al eens over de voor- en nadelen van een powernap. In sommige landen is het recht op een middagdutje vastgelegd in de cao, vertelden we toen. Eén van die landen is Japan, waar het de normaalste zaak van de wereld is om op kantoor te slapen. Daar nemen ze aan dat wie moe is hard werkt. De vermoeidheid kan ook komen doordat Japanners met gemiddeld 6 uur en 22 minuten per nacht wereldwijd het minst lang slapen…

2. Engeland: naakt slapen

Herinner je ons slaaponderzoek van september 2015 nog? Eén van de meest opvallende conclusies van dat onderzoek was dat we steeds minder naakt slapen. En dat is gek, want er zitten best wat voordelen aan het zonder kleren slapen. In Engeland zijn ze niet doof voor die voordelen. Waar in Nederland slechts 17% van de bevolking in adamskostuum slaapt is dat aan de andere kant van de Noordzee een derde.

3. Australië: gegroepeerd slapen

In Nederland wint het co-sleeping aan terrein, hoewel de mogelijke gevaren daarvan tot een heftig debat leiden. Co-sleeping kan ook anders, zo leren we uit de Australische cultuur. De Aboriginals slapen vrijwel altijd in groepen. Dit doen ze in lange rijen, waarbij de vrouwen en kinderen in het midden liggen en de sterke mannen aan de uiteindes.

4. Mexico: slapen in hangmatten

Ze weten eigenlijk zelf ook niet waarom, maar Mexicanen zweren bij het slapen in hangmatten. Dat behoort al eeuwenlang tot hun slaapgewoontes en ze zullen het waarschijnlijk nog tot in de lengte der dagen doen. De hangmat is niet voor niets een van de meest geproduceerde producten in het Latijns-Amerikaanse land.

5. Botswana en Zaïre: slapen als je moe bent

Het klinkt zo logisch, maar in ons land hebben we er eigenlijk geen boodschap aan: slapen als je gewoonweg moe bent. Bij veel moderne inheemse culturen is dit wel gebruikelijk. In Botswana en Zaïre slapen mensen zelden acht uur aan een stuk in de nacht. Zij slapen een paar uurtjes wanneer ze moe zijn, of dit nu ’s nachts is of midden op de dag. Het zal veel mensen in Nederland als muziek in de oren klinken!

6. Indonesië: slapen in een stressvolle situatie

Ieder mens reageert op zijn eigen manier op stressvolle situaties, maar inwoners van Bali hebben een wel heel opvallende gewoonte. Zij vallen namelijk acuut in een diepe slaap. Raar? Vinden wij misschien wel, maar het is wel te verklaren. Slaap kan angsten verminderen of in het meest gunstige geval zelfs helemaal doen verdwijnen.

Vorig artikel
Volgend artikel