Fitter door een powernap, of toch niet?

Fitter door een powernap, of toch niet?

Er doen veel verhalen de ronde over een middagdutje. Is zo’n powernap nou goed of juist slecht voor je? Maakt een klein dutje overdag je nou echt fitter en wat betekent het eigenlijk voor je nachtrust? Wij zochten het voor je uit!

Gezond

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: ja, een powernap is gezond, maar nee, een middagdutje vult slaaptekort na een nachtje met te weinig slaap niet aan. Slaapachterstand is namelijk helemaal niet in te halen met het maken van extra uren. Je lichaam compenseert het tekort aan slaap door dieper en efficiënter te slapen en dat gebeurt alleen ’s nachts. Een middagdutje heeft wel andere voordelen.

Recht op een middagdutje

Een powernap geeft lichaam en geest een behoorlijke boost. Dat blijkt uit vele onderzoeken, waaronder uit die van de NASA. Het Amerikaanse ruimte-instituut vond uit dat astronauten die een middagdutje van 25 minuten namen ruim twee uur langer alerter waren dan collega’s die geen powernap hadden genomen. De NASA heeft powernaps dan ook opgenomen in het dagelijkse programma van de astronauten. In sommige landen is het recht op een middagdutje zelfs vastgelegd in de cao. In die landen wordt beredeneerd dat een goede powernap dusdanig efficiënt is, dat het tijdverlies van het korte slaapje ruimschoots wordt gecompenseerd.

Do’s & dont’s

In Nederland is een powernap helaas nog lang niet ingeburgerd. Ren dus nog niet naar je baas om een middagdutje te eisen, want dat kan niet wenselijke gevolgen hebben. Om je alvast voor te bereiden op het moment dat ook hier de verkorte siësta wordt ingelast, hebben we wat do’s & dont’s voor een goede powernap op een rijtje gezet.

  • powernap dagelijks. Sporadisch slapen in de middag brengt je ritme alleen maar in de war.
  • creëer iedere keer dezelfde omstandigheden. Zo raak je gewend en val je sneller in slaap.
  • houd het middagdutje tussen 13 en 15 uur. Later brengt je nachtrust in gevaar.
  • slaap niet langer dan een halfuur. Doe je dat wel, wordt je versuft wakker en ben je de alertheid weer kwijt.
  • zorg dat je niet gestoord wordt. Een verstoord dutje werkt juist averechts.

Heeft je lichaam een powernap nodig?


Hoewel een middagdutje dus een bewezen positief effect op jouw dagelijks functioneren heeft, heeft je lichaam het niet nodig. Zie het vooral als een extraatje. Als je dagelijks powernapt raakt je lichaam daar natuurlijk wel aan gewend en als je het een keertje overslaat, zul je dat ook merken. Maar heb je iedere dag rond het middaguur last van vermoeidheid, dan wijst het op te weinig slaap. Want er gaat natuurlijk niets boven een goede nachtrust om overdag optimaal te presteren!

Vorig artikel
Volgend artikel