Koffie en nachtrust - Dit is het effect van cafeïne op je slaap

Dit is het effect van cafeïne op je slaap

dit-is-het-effect-van-cafeine-koffie-op-je-slaap-nachtrust

De een drinkt ’s avonds gerust een paar bakken koffie en valt daarna als een blok in slaap, terwijl de ander erbij zweert om alleen ’s morgens koffie te drinken omdat hij anders moeilijk kan inslapen. Klopt het dat cafeïne je slaap beïnvloedt? Of is het drinken van koffie echt niet zo slecht voor je nachtrust als we dachten? We zochten het voor je uit.

Niet kunnen slapen door koffie

Het wordt vaak beweerd: drink ’s avonds geen koffie want daar ga je slecht van slapen. Maar is dat ook zo? Hoog tijd dat sommige kwesties over het drinken van koffie worden verhelderd. Kan het drinken van koffie inderdaad je nachtrust beïnvloeden? Het antwoord op deze vraag is ‘ja, echter…’. Dit betekent dus dat dit niet voor iedereen hetzelfde is. Er is namelijk vast wel iemand in je omgeving die gemiddeld 10 bakken koffie op een dag drinkt en totaal geen moeite heeft om in slaap te vallen.

Is het drinken van koffie slecht voor je nachtrust?

Koffie drinken tot een aantal uren voor het naar bed gaan, kan zeker van invloed zijn op het slaapritme. Want de cafeïne die in koffie zit, stimuleert je zenuwstelsel, hartslag en ademhaling. Het zorgt ervoor dat je lichaam het hormoon adrenaline aanmaakt. Dit hormoon staat erom bekend dat het energie aan je lichaam geeft. Je wordt dus alerter. Cafeïne zit ook in andere producten, zoals thee, cola en cacao. Echter, de invloed van cafeïne verschilt van persoon tot persoon. Het effect van koffie is voor de een dus ook veel heftiger dan voor de ander.

 

Onderzoek toont aan: cafeïne beïnvloedt je slaappatroon

Helaas voor de koffieleuten onder ons, tonen verschillende onderzoeken aan dat koffie drinken het slaapritme en inslapen kan verstoren. Zelfs als je zes uur voordat je gaat slapen een kopje koffie drinkt, heeft dit al effect op je slaap. Dit blijkt uit een onderzoek van Christopher Drake en zijn team. In dit onderzoek moesten proefpersonen drie van de vier dagen driemaal daags een pil innemen, waarvan één pil cafeïne bevatte en de andere twee pillen placebo’s waren. Dit was vlak voor, drie uur en zes uur voor het slapengaan. Op één van de vier dagen kregen ze drie placebopillen. Vervolgens werd hun slaapritme gemonitord en hielden de proefpersonen een slaapdagboek bij.

Resultaten tonen aan dat de proefpersonen met een cafeïne-pil gemiddeld een uur korter sliepen, zelfs bij inname van zes uur voor het slapengaan. Ook al denk je dat je ondanks het drinken van koffie prima slaapt: zelfs de proefpersonen die in hun slaapdagboek invulden lekker te hebben geslapen sliepen een uur minder.

Zo lang duurt het voor cafeïne uit je lichaam is

Om wakker te worden is cafeïne dus een handig middel, maar voor het slapen gaan kun je een kopje koffie beter laten staan. Gemiddeld duurt het zo’n vier à zes uur voordat de cafeïne uit je lichaam verdwenen is. Het advies van het Voedingscentrum is dan ook om niet meer dan 400 milligram cafeïne op een dag in te nemen, vergelijkbaar met vier kopjes koffie.

En heb jij moeite om in slaap te komen als je ’s avonds een kopje koffie drinkt?
Meer tips om gemakkelijk in slaap te vallen lees je hier.

Vorig artikel
3 uur slaap
Volgend artikel
beddengoed strijken - lifehack