Binding, schering en inslag… alle geheimen van het weven onthuld

Binding, schering en inslag… alle geheimen van het weven onthuld

Marc Opolo Senja dekbedovertrek

Weven is zo oud als de wereld. Al sinds de IJstijd weeft de mens lappen stof om zich te beschermen tegen de elementen en de kou. Van vlas en brandnetels tot katoen en zijde. De verschillende weeftechnieken en materialen hebben zich sindsdien in rap tempo ontwikkeld, zodat we nu kunnen slapen onder de allerzachtste en mooiste dekbedovertrekken. Nieuwsgierig naar hoe die stoffen worden gemaakt? Ontdek hier alles over schering en inslag, binding en andere geheimen van dit eeuwenoude ambacht!

De basis van iedere stof: de binding

Om te beginnen: het basisprincipe in een notendop. In feite is weven niet meer dan het vlechten van verticale draden (de schering of ketting) en horizontale draden (de inslag) waardoor een doek ontstaat. De manier waarop deze lengte- en breedtedraden elkaar kruisen heet een binding. Samen met de gebruikte vezels bepaalt dit weefpatroon niet alleen het uiterlijk en de textuur, maar ook de sterkte en de elasticiteit van de stof. Er zijn drie hoofdbindingen die elk hun eigen eigenschappen, voor- en nadelen hebben:

  • de platbinding
  • de satijnbinding
  • de keperbinding.

Plat binding: basic en duurzaam

platbinding
platbinding

De meest voorkomende binding is de platbinding, die ook wel effenbinding of linnenbinding wordt genoemd. In dit eenvoudige weefpatroon kruisen de ketting- en de inslagdraden elkaar om en om: de ene inslagdraad gaat over de kettingdraad heen en de volgende inslagdraad gaat eronderdoor. Dit geeft een zachte en soepele stof met een regelmatige en gladde structuur die er op de voor- en de achterkant hetzelfde uitziet. Daarnaast zijn in effenbinding geweven stoffen bijzonder slijtvast en duurzaam. Deze eigenschappen maken ze dan ook bij uitstek geschikt voor beddengoed, zoals dekbedovertrekken van katoen en linnen. Dankzij hun hoge draaddichtheid voelen katoen renforcé en percale katoen heerlijk glad en fijn en aan en zijn ze bovendien extra stevig en gemakkelijk in het onderhoud.

VTWonen Botanic Stripe dekbedovertrek

Populaire variaties op de klassieke platbinding

Door te spelen met garens van verschillende dikte of kleur zijn er allerlei nieuwe varianten ontstaan op de traditionele in platbinding geweven stoffen. Voorbeelden daarvan zijn de luchtige zomerstoffen chambray en seersucker.

Chambray

Chambray wordt geweven volgens het klassieke weefpatroon, maar dan met lichtere kettingdraden en donkere inslagdraden. Dit geeft de lichte stof een speelse gemêleerde look. Verder zorgen dikkere en zwaardere garens ervoor dat dit elegante materiaal wel tegen een stootje kan. Een perfecte stof om je bed een fijne Casual Chic uitstraling te geven tijdens het warme seizoen!

Seersucker

Seersucker is ook zo’n fijne stof voor de zomermaanden. Doordat strak en los geweven draden elkaar afwisselen, valt dit luchtige materiaal op door zijn nonchalante gerimpelde structuur. Dit reliëfeffect versterkt bovendien de goede ademende en absorberende eigenschappen van de katoenvezels, zodat je onder een dekbedovertrek van Seersucker gegarandeerd kunt genieten van een comfortabel, fris en droog bed.

Beddinghouse Wave dekbedovertrek

Satijn binding voor een vleugje luxe

satijnbinding
satijnbinding

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is satijn geen materiaal maar een weeftechniek. Bij de satijnbinding (of atlasbinding) worden natuurlijke of synthetische vezels (zoals katoen, polyester of Lyocell) heel dicht op elkaar geweven. In dit weefpatroon gaat de horizontale inslagdraad op een regelmatige manier telkens over één horizontale kettingdraad heen en daarna onder meerdere kettingdraden door. Daardoor ontstaat een heerlijk zachte en soepele stof die aan de bovenkant glanzend en aan de onderkant mat is. Deze weeftechniek geeft niet alleen je katoen-satijnen dekbedovertrek een chique en luxe uitstraling, maar houdt ook nog eens je huid en haar stralend en gezond.

 

Jacquard geweven motieven

Jacquard stoffen spelen met het glanzende en matte effect van satijn om de mooiste ingeweven dessins te creëren. De zogenaamde jacquard streep is daarvan een goed voorbeeld. In plaats van meerdere kleuren te gebruiken, wisselen glanzende en doffe strepen elkaar af in subtiel ton-sur-ton. Doordat het Jacquard patroon in de satijnen stof wordt geweven in plaats van erop wordt gedrukt, blijft het lijnenspel extra lang mooi, zelfs na talloze wasbeurten. Een absolute aanrader voor de liefhebbers van het luxe hotelgevoel!

Ontdek onze satijnen dekbedovertrekken!

Keper binding voor een stoere look

keperbinding
keperbinding

Bij de keperbinding (of twill-binding) gaat de inslagdraad afwisselend onder een kettingdraad door en daarna over twee of meerdere kettingdraden heen. Het bijzondere van deze weeftechniek is dat iedere nieuwe inslagdraad telkens een positie opschuift. Dit maakt twill extra soepel en geeft het daarnaast zijn kenmerkende diagonale lijnen. Doordat vaak gebruik wordt gemaakt van veelkleurig garen zijn de voor- en achterkant van de stof verschillend van kleur. Kijk maar naar je favoriete spijkerbroek! Onze dekbedovertrekken van twill-katoen voelen heerlijk zacht aan en kreuken minder snel dan reguliere katoen. Verder zijn keper geweven stoffen extra robuust en slijtvast.

 

Kayori Rui dekbedovertrek

Wat is jouw favoriete materiaal om onder te slapen?

Vorig artikel
Knuffel je Kat Dag dekbedovertrek
Volgend artikel
Reizen met je eigen kussen