Waarom slapen mannen meestal bij de deur?

Waarom slapen mannen meestal bij de deur?

Aan welke kant van het bed slaap jij? Lig je bij het raam of bij de deur? Grote kans dat je als vrouw ‘bij het raam’ hebt geantwoord. Hoewel het natuurlijk niet voor iedereen geldt, is het opvallend dat mannen bijna altijd bij de deur slapen. Waarom eigenlijk?

Links of rechts slapen?

Waarschijnlijk sta je er niet bij stil, maar onbewust hebben we binnen een relatie allemaal een voorkeur voor één kant van het bed. Ga je hier dieper over nadenken, dan kun je je afvragen wat daar de reden van is. Soms is men nou eenmaal gewend om al jaren aan een bepaalde kant te liggen, maar er kunnen ook andere redenen voor je voorkeur zijn:

  • het raam
  • de wekker
  • de wc

Wie het snel koud heeft, zal liever niet bij het raam liggen. Houd je graag het beheer over die irritante wekker of moet je er ’s ochtends als eerste uit? Grote kans dat je dan het liefst aan de ‘wekkerkant’ ligt. En moet je ’s nachts vaak naar de wc? Dan lig je waarschijnlijk graag dichtbij de deur, zodat je niet bij elke urinaire onderbreking over je partner heen hoeft te klimmen!

De man als beschermer

Maar geen van deze redenen is zo belangrijk als ‘de deur’. Wat is het toch met die deur? Waarom liggen vrouwen het liefst niet bij de deur en voelen mannen zich geroepen om dat wel te doen?

Voor het antwoord gaan we ver terug in de tijd. Leefde je in de oertijd met je gezinnetje in een grot, dan was je natuurlijk uiterst kwetsbaar voor indringers. Beren, wolven, kwaadwillende personen… terwijl je vrouw en bloedjes van kinderen lagen te slapen, wilde jij als man hen zo goed mogelijk beschermen. Door bij de ingang van de grot te slapen, was je er bij naderend gevaar als eerste bij.

Tussen vijand en vrouw

Evolutionair gezien werkt het eigenlijk nog steeds zo. Door bij de deur te liggen, vervult de man een beschermende rol. Inbrekers? Je moet er als vrouw toch niet aan denken dat ze jou als eerste tegenkomen. Dan liever je heldhaftige man, die dat tuig wel even aanpakt! Bij de deur slapen, betekent voor de man dus letterlijk tussen de vijand en zijn vrouw slapen.

Uiteraard scheren we niet iedereen over één kam; er zijn ook echt wel vrouwen die liever wél bij de deur slapen. Vanuit moederinstinct, om kinderen met nachtmerries snel gerust te stellen bijvoorbeeld. Of gewoon omdat ze niet graag naast het raam liggen… want wie zegt dat inbrekers niet door een raam kunnen komen?

Vrouw die bang is in bed

Vorig artikel
Volgend artikel