3 essentiële tips voor de eerste wasbeurt

3 essentiële tips voor de eerste wasbeurt

Van nieuw beddengoed wil je natuurlijk zo lang mogelijk kunnen genieten. Het zou daarom ook makkelijk zijn als alle textiel dezelfde wasvoorschriften zou hebben. Maar helaas.. Zo mag niet alles in de droger en ook de wastemperatuur is van belang. Enkele tips voor de eerste wasbeurt!

1. Beddengoed wassen met azijn in wasmachine

Schoonmaakazijn in de wasmachine bij je was toevoegen is de ideale oplossing om je nieuwe aankoop schoon te maken. Gebruik een scheut schoonmaakazijn in plaats van gewoon wasmiddel bij de eerste was. Waarom? Nieuw textiel rolt de fabriek uit richting de klant zonder goed gewassen te zijn. De vezels van de overtrekken, handdoeken en plaids bevatten daardoor nog veel kleurstoffen, vettigheid en andere restanten. Doe een scheutje azijn in het vak waar normaal wasverzachter in gaat en het wassen met azijn kan starten.

Beddengoed wassen met azijn zorgt ervoor dat overmatige kleurstoffen wegtrekken uit de vezels en het materiaal wordt vocht absorberend. Het is alleen wel belangrijk dat tijdens het wassen met azijn alle restanten een weg naar buiten kunnen vinden. Kies daarom voor een programma waarbij goed wordt gespoeld.

Top tips voor het mooiste bed-, bad- en woontextiel
Stralend wasgoed met onze gouden wastips

2. Goed spoelen, niet weken

Een absolute afrader is het laten weken van items met kleuren, of eigenlijk van alle items. De restanten of losgekomen kleurstoffen komen tijdens
wassen met azijn los van het beddengoed, badtextiel of huislinnen. Die kunnen zich vervolgens gemakkelijk verspreiden door het stilstaande water. Hoe jammer is het als je een leuk strandlaken hebt met bijvoorbeeld wit en rood, je hebt het gewassen met azijn maar laat het weken, en het witte gedeelte is even later lichtroze!

3. Ontkalken met azijn

Een mooie bijkomstigheid van beddengoed wassen met azijn is dat je kunt ontkalken met azijn. Het maakt je wastrommel en overige buizen direct schoon. Vettigheid van normale wasmiddelen en kalk laten los in aanraking met azijn en worden weggespoeld.

Maar.. ook al raad ik schoonmaakazijn in wasmachine enorm aan, gebruik er niet teveel van. Niet dat het schadelijk is of te veel kleur wegneemt van je product. De geur nadien is gewoon niet zo lekker. Ze zeggen dat dromen worden beïnvloed door de geuren die in de slaapkamer hangen. Ik kan me niet voorstellen dat je blij wordt van een zure droom doordat je hebt gewassen met azijn..

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel