Uitgerust kerst vieren? Eet deze 6 ingrediënten dan niet!

Uitgerust kerst vieren? Eet deze 6 ingrediënten dan niet!

Met kerst koken veel mensen een feestelijke maaltijd voor vrienden en familie. Van gebraden stukken vlees met verse groenten tot een hele tafel met ingrediënten voor een heerlijke avond gourmetten. Toch kun je beter oppassen met bepaalde etenswaren: ze kunnen er namelijk voor zorgen dat je ’s nachts minder goed slaapt! Ook uitgerust wakker worden op tweede kerstdag? Dan is het goed om de volgende ingrediënten tijdens het kerstdiner te laten staan.

Koffie en thee

Een heerlijk kopje koffie na het diner of een glas thee voor het slapen gaan? Dat kun je beter niet doen. Koffie bevat cafeïne en dat ingrediënt zorgt ervoor dat je ’s nachts niet goed in slaap kunt komen. Ook thee bevat cafeïne, al is het in kleinere mate. Koffie en thee kun je dus het best ’s avonds vermijden als je graag goed wil slapen.

Toetjes

Hoe lekker ze ook mogen zijn, als je goed wil slapen vannacht dan kun je beter niet te veel toetjes eten. De meeste toetjes zitten namelijk vol suiker, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt en je een energieboost krijgt. Niet echt handig als je wil gaan slapen. Laat de heerlijke taartjes en cheesecake daarom staan, of ga voor een kleine portie.

Chocolade

Een heerlijke chocolademousse als afsluiter van het kerstdiner? Hoe lekker dat ook klinkt, misschien kun je die beter niet eten. In chocolade zit niet alleen suiker, maar ook cafeïne. Beide ingrediënten kunnen ervoor zorgen dat je niet goed in slaap kunt komen wanneer je in bed ligt. Probeer chocolade dus zoveel mogelijk te vermijden (ook al is dat heel moeilijk!).

Vlees

Een stuk vlees bij het kerstdiner is geen probleem, maar zorg ervoor dat je er niet te veel van eet. Vlees bevat namelijk veel proteïne, en je lichaam doet er langer over om dat te verwerken. Als je dus van plan bent om vlees te eten of te gourmetten met kerst, doe dit dan zo vroeg mogelijk op de avond, zodat je er ’s nachts geen last van hebt.

Te pittig eten

Hoewel sommige mensen beweren dat ze hele pepers kunnen opeten zonder dat ze daar last van hebben, is het verstandig om tijdens het kerstdiner het pittige eten te laten staan. Het zorgt voornamelijk voor een oncomfortabel gevoel: misschien krijg je last van je keel, je maag of voel je je benauwd. Dat gevoel kan nog lang aanhouden nadat je die pittige kerrie hebt gegeten, ook als je die avond naar bed wil gaan.

Alcohol

Hoewel alcohol je kan helpen om ’s avonds in slaap te vallen, weerhoudt het je er ook van om in de diepe rem-slaap te komen. Alcohol kan er dus voor zorgen dat je sneller in slaap valt, maar je slaapt gedurende de nacht minder vast. Eén of twee glaasjes kunnen geen kwaad, maar als je ’s nachts lekker wil slapen, dan is het verstandig het daarbij te houden. Scheelt je ook weer een paar gênante momenten op dat kerstfeest bij je familie.

Goede ingrediënten

Wat dan wel goed is om te eten tijdens het kerstdiner als je goed wil slapen? Een aantal fruitsoorten zouden stoffen bevatten die helpen de spieren te ontspannen en daarmee de slaap bevorderen. Melk, honing en amandelen blijken ook goed te helpen. Mocht je dus na het drukke kerstdiner echt niet meer in slaap kunnen vallen, dan kun je altijd deze voedselsoorten nog proberen!

Vorig artikel
Volgend artikel