Waarom we 'vallen' in onze slaap en meer over slaapstuipen

Waarom we ‘vallen’ in onze slaap en meer over slaapstuipen

Soms lig je heerlijk onder de dekens weg te doezelen, tot het opeens lijkt alsof je meters naar beneden valt. Gelijk gaat er een schok door je lichaam en schrik je wakker. Gelukkig lig je gewoon veilig in bed en was het slechts een slaapstuip.

Herken je dit? Dat zou goed kunnen, want naar schatting ervaart zo’n 60 tot 70 procent van de mensen weleens zo’n slaapstuip. Deze slaapstuip, of ‘hypnagoge schok’, komt voor in de fase tussen wakker zijn en slapen. Waarom we echter slaapstuipen hebben, daar is de wetenschap nog niet helemaal over uit. Wel circuleren er enkele theorieën.

Ontspannen

Wanneer je gaat slapen, gaat er niet in één klap een knop om. Het kan hierdoor voor komen dat je spieren al ontspannen zijn, maar een deel van je hersenen nog actief is. Als je spieren roerloos langs je lichaam liggen, creëert dat voor je hersenen de waarneming dat je aan het vallen bent. Als reflex (of uit paniek) spant je lichaam alle spieren aan en maak je een ongecontroleerde beweging, waar je van wakker schrikt. Maar je kunt het je hersenen niet kwalijk nemen, want eigenlijk viel je inderdaad. In slaap dan 😉

Stress

Sommige wetenschappers relateren de stuiptrekkingen aan stress. Deze theorie komt voort uit de observatie dat je vaker last hebt van slaapstuipen als je heel moe bent of niet lekker ligt. Bij een dutje op de bank zal je daardoor vaker wakker schrikken van een schok dan gewoon comfortabel in bed.

Evolutie

Een andere theorie heeft alles te maken met apen. Apen? Jazeker. Deze evolutionaire theorie gaat er namelijk vanuit dat we de stuiptrekkingen hebben geërfd van onze voorouders, de apen. Deze voorouders sliepen namelijk in bomen en slaapstuipen zouden hen wakker maken net op het moment dat ze dreigden uit de boom te vallen.

Zouden we daarom nooit uit bed vallen?

Je hoeft je overigens geen zorgen te maken over deze stuiptrekkingen. Ze zijn immers niet gevaarlijk voor de gezondheid (mits je jouw partner niet per ongeluk een trap geeft). Slaapstuipen zijn ook doodnormaal bij baby’s en kinderen. Niets om wakker van te liggen!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel
Kleuren van de herfst: laat u inspireren door warm en sfeervolle herfstkleuren in de slaapkamer