Creëer harmonie in iedere slaapkamer [Tips & Tricks]

Met deze tips & tricks creëer je harmonie in iedere slaapkamer!

Met deze tips en tricks creëer je harmonie in iedere slaapkamer

Staat jouw bed wel op de goede plaats in de slaapkamer? Gebruik je wel de juiste kleuren? De kans is groot dat je het al jaren verkeerd doet! Wat is de ideale slaapkamerindeling en -aankleding? Door het toepassen van Feng Shui in de slaapkamer zul jij beter slapen.

Feng Shui toepassen in de slaapkamer

Het is belangrijk dat je slaapkamer rust uitstraalt zodat je aan het einde van een stressvolle dag even alles kunt vergeten en zonder te piekeren in slaap valt. Het helpt dan niet om op een bureau vol met werk te stuiten of je teen te stoten aan de wasmand die nog leeg geruimd zou moeten worden. Zodra je je kamer binnenstapt moet het maar om één ding gaan: slapen. En dat lukt natuurlijk het beste in een opgeruimde slaapkamer met zo min mogelijk onnodige voorwerpen. Een slaapkamer die harmonie uitstraalt en volledig ‘Feng Shui’ is ingericht.

Feng Shui betekenis

Je zult misschien denken: “Dat snapt toch iedereen! Vertel eens wat nieuws”. Nou, wist je dat ook de slaapkamerindeling bepaalt hoe goed je slaapt? Dat is tenminste wat Feng Shui zegt. Wie? Nee, Feng Shui is geen persoon maar een oude Chinese leer die draait om levensenergie en hoe je leefomgeving je gevoel en je geluk beïnvloedt. Overigens toch weer niets nieuws; die filosofie is namelijk al meer dan 3000 jaar oud, maar wordt nog vaak gebruikt bij het inrichten van slaapkamers.

Positie van het bed

Wat de beste positie van het bed is hangt af van een aantal factoren die ervoor moeten zorgen dat het onderbewustzijn niet teveel wordt verstoord tijdens de nacht. Hanteer de volgende vijf vuistregels en je kamer zal al grotendeels ‘Feng Shui’ zijn. Zoals in de afbeeldingen te zien is, gaat het niet altijd even goed:

  1. Zet je bed met de achterkant tegen een muur maar niet onder een raam, onder een schuin plafond, en dus niet middenin de kamer. Het hoofdeinde tegen een solide muur geeft je een beschermd gevoel.
  1. Zorg voor voldoende ruimte rondom en onder je bed. Ga uit van minstens 60 centimeter aan weerskanten en voor het bed. Symmetrie zorgt voor balans en harmonie. Plaats nachtkastjes, bij voorkeur ronde, aan beide kanten van het bed. De energie in de slaapkamer wordt dan beter verdeeld.
  1. Zet het bed dus ook niet met de zijkant tegen een muur, dan hoef je niet over elkaar heen te klimmen als je met zijn tweeën slaapt. Bovendien geeft de muur je in zekere mate het gevoel dat je bent opgesloten.
  2. Vanuit je bed moet je de deur kunnen zien maar zet je bed niet te dichtbij of in één lijn met de deuropening. Je krijgt zo het rustgevende gevoel dat je de situatie onder controle hebt en niet zomaar verrast zal worden.
  3. Hang geen spiegel in de slaapkamer waarin je jezelf ziet als je in bed ligt. Dit verstoort namelijk je rust. Zeker voor het geval je een negatief zelfbeeld hebt lijkt ons dat niet handig; je ligt dan de hele nacht wakker.

De juiste kleuren

Zoals je misschien al in de gaten hebt, draait bij Feng Shui alles om het creëren van balans en harmonie. Dit geldt ook voor het gebruik van kleuren in je slaapkamer. Idealiter geef je de volgende vier elementen de ruimte aan de hand van bepaalde kleuren:

  • Vrede en kalmte: licht blauw, licht roze, licht groen of licht paars

Aan de slag?

Start vandaag nog met het ‘Feng Shui’ maken van jouw slaapkamer. Met onze tips ben je al een heel eind op weg! Op zoek naar nog meer inspiratie om je slaapkamer aan te kleden? Lees hier nog meer inspirerende blogs of blader door onze vier woonstijlen:

Vorig artikel
Wandelen voor slapen gaan
Volgend artikel
Tencel is afkomstig van eucalyptusbomen