Waarom we moeten wandelen voor het slapen gaan

Waarom we moeten wandelen voor het slapen gaan

Wandelen voor slapen gaan

Even lekker naar buiten voor een avondwandeling is hartstikke gezond. Met name voor je slaap doet het wonderen. Ben je benieuwd naar de voordelen waarvan je profiteert als je iedere dag gaat wandelen voor het slapen gaan? Lees dan snel verder!

Wandelen en slaap gaan niet altijd goed samen. Vandaag gaan we het echter niet hebben over slaapwandelen, want dat kan met een beetje pech verkeerd uitpakken. Een avondwandeling daarentegen, is hét recept voor een betere slaap. Hoe zit dat precies?

Meer bewegen? Ga wandelen!

Je wist misschien al wel dat je iedere dag minstens 30 minuten moet bewegen. Toch sta je misschien niet direct te springen om een duur abonnement bij de sportschool af te sluiten en je aan allerlei krachttrainingen te wagen. Daarnaast heb je voor een rondje hardlopen te veel last van je gewrichten. Maar het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Met een dagelijkse wandeling kom je al een heel eind.

Het mooie aan wandelen is dat het een erg laagdrempelige activiteit betreft. Waar en wanneer maakt niet zoveel uit, wandelen kan haast altijd. Toch zijn er veel mensen die moeite hebben om iedere dag aan voldoende beweging te komen vanwege het drukke programma overdag. Een wandeling is een nuttige besteding van je lunchpauze, maar dat is niet voor iedereen in te passen. Niet getreurd: aan een avondwandeling kleven een aantal unieke voordelen!

Waarom wandelen gezond is

Wandelen is goed voor de algehele gezondheid. Je lichaam ontspant en je bloeddruk daalt. Na een wandeling zit je lekkerder in je vel. Je merkt het direct aan je gemoedstoestand. Stress neemt af omdat je in staat bent om even je hoofd leeg te maken. Je frist letterlijk en figuurlijk op tijdens je wandeling, al is het maar omdat je veel zuurstof binnen krijgt. Tevens denk je even niet aan werk of andere zorgen, waardoor je jezelf goed kunt richten op alle indrukken om je heen en genieten van het moment.

Tijd om lekker te bewegen met deze afspeellijst.

Goed slapen door te wandelen in de avond

De genoemde voordelen voor je fysieke en psychische gezondheid komen bij uitstek ’s avonds van pas. Daar komt nog eens bij dat je lichaam na een ietwat stevige avondwandeling best moe is geworden. In combinatie met comfortabel beddengoed is dat hét perfecte recept om heerlijk in slaap te vallen.

Wandelen voor slapen gaan, geen zorgen
Stop met het meenemen van je zorgen naar bed en maak een avondwandeling!

Er zijn natuurlijk meer pluspunten. Zo is er ’s avonds minder verkeer dan overdag. Je kunt dus in relatieve rust een blokje om doen. We raden je echter aan dat je voor totale ontspanning zo veel mogelijk de natuur in je avondwandeling betrekt, bijvoorbeeld met een route door het bos. De kracht van Moeder Natuur doet pas echt wonderen.

Benut de gezonde energie van de natuur

Wetenschappers van de Universiteit van Illinois zijn er door onderzoek namelijk van overtuigd geraakt dat de natuur het lichaam in een staat van “rest and digest” brengt in plaats van “fight and flight”, oftewel rusten en verteren in plaats van vechten en vluchten. Het lichaam herkent dat het veilig is en ontspant, waarbij de focus meer komt te liggen op lange termijn zaken zoals je immuunsysteem. En laat dat nou net cruciaal zijn voor een gezond en gelukkig leven!

Over verteren gesproken…

Een ommetje na het eten is ook voor de spijsvertering een heel goed idee. Je rekent dan meteen af met die after dinner dip. Meer daarover lees je hier.

Ten slotte zul je ’s avonds andere dingen zien. De wereld kan bij schemering of duisternis een erg magische en mysterieuze aanblik krijgen. De kans bestaat ook dat je bepaalde nachtdieren tegen het lijf loopt. Extra leuk zijn de georganiseerde avondwandelingen van Staatsbosbeheer, waarbij je kennis kunt maken met de minder belichte kanten van de natuur om ons heen.

Maak jij weleens een avondwandeling?

Vorig artikel
last van huisstofmijtallergie
Volgend artikel
Met deze tips en tricks creëer je harmonie in iedere slaapkamer