Welk slaaptype ben jij?

Welk slaaptype ben jij?

Wist je dat we onze slaappatronen kunnen vergelijken met die van dieren? De meest bekenden zijn de nachtuil en de vroege vogel, maar er zijn er nog meer volgens de Amerikaanse Dr. Michael Breus: de wolf, beer, dolfijn en de leeuw. Met welk dier kun jij jouw slaappatroon vergelijken?

4 slaaptypes

Vaak wordt er gesproken over ochtend- en avondmensen. De Amerikaanse slaapdokter Dr. Michael Breus vindt dat deze twee termen niet helemaal de lading dekken. De mensen die zich tussen deze twee termen in bevinden worden vaak vergeten. Bovendien speelt jouw persoonlijkheid en de hoeveelheid slaap die je individueel nodig hebt ook nog een rol. Dr. Breus deelt daarom onze slaappersoonlijkheden in vier types in: de wolf, beer, dolfijn en de leeuw. Hierbij is gekozen voor zoogdieren, omdat wij dat ook zijn. Doordat je weet welk slaaptype jij bent, kun je hier rekening mee houden en dat kan helpen om tot een beter slaappatroon te komen.

Wolf

Wolven zijn nachtdieren en vinden het daarom moeilijk om vroeg op te staan. Pas rond 19:00 uur zijn ze het wakkerst en ook het productiefst. ’s Avonds voelen ze zich niet moe en gaan daardoor vaak laat slapen. Als jouw slaaptype een wolf is, heb je sneller last van een slaapstoornis. Dit komt doordat het dagelijks leven niet op avondmensen is ingericht. Je gaat te laat slapen en staat te vroeg op, waardoor je standaard een aantal slaapuren tekort komt.

Beer

De beer heeft moeite met opstaan en wordt na een paar keer snoozen vaak wazig wakker. Eenmaal wakker voelen ze zich moe tot de middag. Tussen de late voormiddag en de vroege namiddag zijn ze het productiefst. Hoewel ze liever wat langer willen slapen, slapen ze wel diep. Overdag zijn ze actief en ’s avonds rustiger. Een beer is daarom vergelijkbaar met een ‘middagmens’: je gaat redelijk op tijd naar bed, maar vroeg opstaan is niet je sterkste punt. In de middaguren ben je op je productiefst.

Dolfijn

Dolfijnen zijn lichte slapers die over het algemeen weinig slaap nodig hebben. Ze worden ’s nachts vaak wakker en lijden wel eens aan slapeloosheid. Hierdoor worden dolfijnen vaak onuitgerust wakker en blijven ze moe tot ’s avonds laat. Dan pas zijn ze op hun productiefst. Overdag hebben ze schommelingen in productiviteit. Het slaappatroon van een dolfijn is een combinatie van een ochtend-, avond- en middagmens waarbij het van de dag afhankelijk is hoe het gaat.

Leeuw

De leeuw is vergelijkbaar met de ochtendmens: ze zijn vroeg wakker en kunnen makkelijk uit de veren. ’s Ochtends zijn leeuwen het productiefst en in de late namiddag krijgen ze vaak een dipje. In de avond vallen ze makkelijk in slaap. Als jij een ochtendmens bent, heb je geluk! Het dagelijkse leven is namelijk ingericht op de ochtendmens. Hierdoor zal jij minder last hebben van slaapproblemen.

Benieuwd welk slaaptype jij bent? Doe hier de test.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Door deze vier gewoontes slaap je slecht!
Volgend artikel
Wees gezond en ga op tijd naar bed!