Door deze vier gewoontes slaap je slecht!

Door deze vier gewoontes slaap je slecht!

Door deze vier gewoontes slaap je slecht!

Niks is fijner dan een hele nacht lekker slapen. Zonder wakker te worden en zonder lang wakker te liggen voor je eindelijk in slaap valt. Slecht slapen is niet fijn, en ook niet goed voor je! Tijd om er iets aan te doen. Misschien komt het door één van deze slechte gewoontes?

1 – Je bent te veel bezig met je telefoon

Het is zo verslavend: voor dat je gaat slapen nog even door Instagram scrollen of nog even een paar berichtjes naar iemand sturen. We weten allemaal eigenlijk wel dat dat niet goed is voor je nachtrust, maar toch doen we het massaal. Wist je ook dat wanneer je gedurende de dag veel naar beeldschermen kijkt, dat je nachtrust kan verstoren? Leg je telefoon dus zeker eens wat vaker weg! Werk je op kantoor en kijk je de hele dag naar het beeldscherm van je computer? Probeer daar dan af en toe ook eens een kleine pauze van te nemen. Ga iets te drinken halen, loop in de pauze even naar buiten of ga even iets doen waardoor je niet naar je scherm hoeft te kijken. Je slaapt er beter en langer door!

2 – Je rookt

De nicotine die in je sigaret zit, houdt je wakker, net zoals cafeïne dat doet. Nog even roken voordat je naar bed gaat is dus sowieso een slecht idee, maar ook wanneer je gedurende de hele dag een paar sigaretjes rookt, is dat niet goed voor je nachtrust. Een studie toont zelfs aan dat je per sigaret 1,2 minuten aan (kostbare!) slaap kan verliezen. En dat is nog zonder alle andere risico’s die je loopt als je rookt: je hebt meer kans om slaap apneu te ontwikkelen en rustelozer te slapen.

3 – Je drinkt te veel drankjes met cafeïne en suiker

Oké, er is geen direct verband gevonden tussen het drinken van koolzuurhoudende drankjes en slecht slapen, maar het beïnvloedt elkaar wel. De hele dag door alleen maar suiker en cafeïne drinken zorgen voor een verhoogde bloedsuikerspiegel en een boost aan energie, die je ’s avonds niet zo snel kwijtraakt. Eén drankje kan echt geen kwaad, maar drink je veel cafeïne of drankjes met veel suiker, dan is het een goed idee om daar mee te minderen of zelfs te stoppen!

4 – Je bent te relaxed

Hoe fijn het ook is om te relaxen, het kan ook je nachtrust verstoren. Regelmatig een uurtje sporten helpt je al beter te slapen ’s nachts. Ben je niet zo’n sporter? Van de bank af komen kan ook al helpen! Mensen die minder dan zes uur per dag zitten, slapen blijkbaar beter dan mensen die tien uur of langer zitten. Loop dus regelmatig een rondje!

Toch slecht geslapen? Bekijk dan onze tips om ’s ochtends wel fris en fruitig op te staan!

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel