Winterslaap; slaap je echt langer in de winter?

Winterslaap; slaap je echt langer in de winter?

slaap je langer in de winter

Heb jij het idee dat je in de winter veel langer slaapt? Of langer zou kunnen slapen? Dan ben je niet de enige, veel mensen voelen zich vermoeider in het najaar. Hoe dit precies komt, zochten wij voor je uit.

We slapen langer als het buiten donker is

Heb jij meer slaap nodig in de winter? Dan ben je niet de enige. Een Amerikaanse enquête toonde namelijk aan dat een derde van de respondenten (34%) in de winter langer slaapt dan gebruikelijk. Daarnaast gaf 36% aan dat zij in de zomermaanden juist korter slapen.

Bovendien liet een Japans onderzoek soortgelijke resultaten zien. Ruim 1300 mensen tussen de 15 en 89 jaar hadden elk seizoen vragenlijsten ingevuld over hun kwaliteit van slapen. Onderzoeker hebben vervolgens deze vragenlijsten geanalyseerd. Resultaten tonen aan dat 40-plussers in de winter het langst sliepen. Ook in de herfst sliepen zij iets langer dan in de zomer. Kortom; hoe korter de dagen, hoe meer nachtrust zij nodig hadden. In de jongere doelgroep werden deze verschillen niet geconstateerd. Gemiddeld genomen sliepen de respondenten in de winter circa elf minuten langer dan in de zomer.

Biologische klok

Het wijst er dus haast op dat het daglicht onze slaapduur (mede)bepaalt. Dit merk je bijvoorbeeld ook wanneer je naar een andere tijdzone reist en last hebt van een jetlag. Je zou je kunnen afvragen of dit welllicht ook komt door ons standaard werkritme. Onderzoekers van onder meer de University of California analyseerden daarom de natuurlijke slaapgewoontes van drie oervolkeren uit Namibië, Tanzania en Bolivia. Deze volken bleken op vergelijkbare tijden te gaan slapen, hadden ongeveer hetzelfde aantal uur nachtrust en sliepen in de winter gemiddeld ook 56 minuten langer. Het heeft dus niets te maken met onze wekkers, de westerse wereld of onze werkschema’s.

Minder daglicht voornaamste oorzaak

Maar wat dan wel? De voornaamste reden dat we in de winter meer slapen, is dat het minder lang licht is. Ons lichaam maakt daardoor meer van het slaaphormoon melatonine aan met als gevolg dat we ons slaperiger voelen. ‘Het is bekend dat mensen in de winter vermoeider zijn’, aldus slaapexpert Floris Wouterson. ‘De belangrijkste oorzaak daarvan is minder daglicht. Dit beïnvloedt ons bioritme, onze biologische klok, en versterkt de behoefte aan nachtrust’, vertelt Wouterson.

Daarnaast adviseert de slaapexpert om toe te geven aan je vermoeidheid. ‘Je kunt eerder naar bed gaan of later opstaan, maar acht uur waar je normaal zeven uur slaapt, is slim als je daar behoefte aan hebt.’ Ook koude temperaturen kunnen bijdragen aan het gevoel sneller moe te worden. Je lichaam verbruikt meer energie om jezelf warm te houden. Daar komt nog bij dat we in de winter veel meer binnen zitten en als gevolg minder licht en frisse lucht krijgen.

Duik dus maar lekker een uurtje eerder je bed in!

Vorig artikel
Voornemens 2021 Zo haal je dit jaar wél jouw goede voornemens
Volgend artikel
Scheten laten in bed; doe er maar luchtig over