Nachtelijk zweten [Oorzaken & 7 Tips]

7 tips tegen nachtelijk zweten

Als de thermometer in de zomer tropische waarden aangeeft, is het vrij normaal dat je last kunt hebben van nachtelijk zweten. Maar wat als je ook bij winterse temperaturen ’s nachts behoorlijk zweet? Badend in het zweet wakker worden kan veel verschillende oorzaken hebben, maar is hoe dan ook bijzonder vervelend. Wat kun je doen tegen overmatig transpireren in je slaap?

Transpiratie

Transpireren is een manier van het lichaam om overtollige warmte af te voeren. Het is dan ook nuttig en zeker nodig, maar niet altijd even prettig. Zweten we tijdens het sporten of als we in een warme slaapkamer liggen, dan is het begrijpelijk dat het lichaam probeert af te koelen. Sommige mensen hebben echter last van overmatig zweten gedurende de nacht, zonder dat daar een duidelijke reden voor is. Keer op keer wakker worden met doorweekte nachtkleding is geen pretje! Bovendien moet je vaker je beddengoed verschonen en voel je je in het algemeen minder prettig en schoon.

Oorzaken van nachtelijk zweten

Om nachtelijk transpireren aan te kunnen pakken, moet je eerst de oorzaak achterhalen. Hoe kan zweten tijdens je slaap getriggerd worden? Omgevingsfactoren, zoals synthetisch beddengoed of een kachel die te hoog staat, kunnen een rol spelen. Nachtelijk zweten kan ook veroorzaakt worden door medicijnen, voedsel en alcohol. Van antidepressiva en de anticonceptiepil bijvoorbeeld is bekend dat zweten een bijwerking kan zijn. Ook gekruid voedsel kan nachtelijk zweten in de hand werken. Een andere bekende oorzaak is de overgang. De verandering in hormoonspiegels kan leiden tot opvliegers en kan zodoende nachtelijke transpiratie veroorzaken. Ook de volgende factoren kunnen een rol spelen:

  • koorts of infecties
  • stress en angstgevoelens
  • nachtmerries
  • slaapapneu

Hyperhidrosis

Speelt geen van bovenstaande factoren een rol bij jou, dan kan het zijn dat je last hebt van hyperhidrosis. Dit betekent dat je zonder aanwijsbare reden last hebt van nachtelijk zweten. Je lichaam moet in dat geval simpelweg meer moeite doen om op een gemiddelde temperatuur te blijven. De zweetklieren worden veel vaker en sneller aangezet tot zweten, terwijl je eigenlijk gewoon in rust bent of in een koele omgeving verblijft. De exacte oorzaak voor deze aandoening is niet bekend. Behandelingen tegen hyperhidrosis variëren van botox tot een operatie; niet iets om direct uit te proberen dus! Het is verstandiger om je eerst tot tips en kleinere maatregelen te wenden.

Wat kun je doen tegen nachtelijk zweten?

De volgende maatregelen kunnen je helpen om weer van een prettige nachtrust te genieten:

  • zorg voor nachtkleding en beddengoed van katoen. Dit materiaal is warmteregulerend en kan verkoelend werken; daarnaast is het ventilerend. Genoeg keus in ons assortiment!
  • zorg ook voor een dekbed dat bij het seizoen past; een 4-seizoenen dekbed is hier ideaal voor
  • zet de kachel op maximaal 18 graden en laat het raam op een kier staan voor ventilatie
  • vermijd lichamelijke inspanning voor het slapengaan; je lichaam kan dan niet snel genoeg afkoelen
  • neem je medicijngebruik eens onder de loep en overweeg alternatieven met minder bijwerkingen
  • vermijd pittig voedsel en alcohol, zeker vlak voor het slapengaan
  • een anti-transpirant spray kan het overmatig zweten beperken

Natuurlijk is het verstandig de huisarts te raadplegen als geen van bovenstaande tips verbetering brengt of als de oorzaak van het nachtelijk zweten onbekend blijft. Je bed moet immers een plek zijn waar je tot rust komt; hoogste tijd dus om nachtelijk zweten aan te pakken.

Vorig artikel
Volgend artikel