Slecht slapen met een baby? Juist niet!

Slecht slapen met een baby? Juist niet!

Huilende baby’s en korte nachten, veel ouders vinden die eerste periode erg vermoeiend. Kersverse ouders zullen het dan ook misschien niet geloven, maar juist mensen met kinderen kennen de minste slaapproblemen. Deze uitkomst kwam naar voren in een ‘Slaaptest’ van De Standaard onder ongeveer 50.000 mensen.

Minder slaapproblemen met kinderen

Wie onder één dak woont met partner én kinderen heeft zelfs 10 tot 15 procent minder kans op een slaapprobleem dan samenwonende stellen zonder kinderen. Ben jij een single ouder met een peuter? Dan heb je zeker genoeg aan je hoofd, maar slaap je toch nog beter dan kinderloze stellen. Zo, stop die maar in je zak.

Regelmaat door gezin

Slaapspecialist Gerard Kerkhof snapt de uitkomst zeker. “Hoe vervelend ze ook mogen zijn, kinderen dwingen een sterke regelmaat af in een huishouden”, zegt hij. Het gezinsleven zorgt voor structuur en regelmaat. Kinderen worden op een vast tijdstip wakker en gaan op een vast tijdstip naar bed. Als ouder ga je daarin mee, waardoor je regelmatige slaaptijden krijg. Dat bevordert dan weer een goede slaap.

Slaapproblemen met kinderen? Juist niet!

Goed slapen versus lang slapen

Een goede slaap is alleen niet hetzelfde als lang slapen. Gezinnen met jonge kinderen weten daar alles van. Een huilend kind, nachtvoeding geven of een peuter met een nachtmerrie; als je kinderen jong zijn maken ze je vaak genoeg ’s nachts wakker. Moe zijn van een korte nacht is niet hetzelfde als het hebben van een slaapprobleem. Bovendien wordt de gemiste slaap later weer ingehaald, bijvoorbeeld door een middagdutje samen met de kleine.

Zonder kinderen de meeste slaapproblemen

Woon je samen met je partner of een huisgenoot en zijn er geen kinderen in huis? Dan behoor je tot de grootste risicogroep. Door het ontbreken van een klassiek gezin, is er vaak weinig regelmaat in het huishouden. In een dergelijke onregelmatige manier van samenwonen mist er ook een vast slaapritme en dat zorgt weer voor slaapproblemen.

Heb je last van slaapproblemen? Dan hoef je echt niet direct aan kinderen te beginnen. Structuur en regelmaat zijn hier de sleutelwoorden.

Bewaren

Vorig artikel
slaapverlamming en slaapparalyse
Volgend artikel