Waarom mannen beter slapen dan vrouwen

Waarom mannen beter slapen dan vrouwen

Slapen doen we natuurlijk allemaal, maar toch slapen we niet allemaal hetzelfde. Of je man of vrouw bent, heeft zelfs invloed op hoe goed je slaapt. Maar hoe komt het eigenlijk dat mannen beter slapen dan vrouwen? Blijkbaar ligt het aan onze hormonen. Wat?!

Slaaphormoon

We doelen dan natuurlijk op het slaaphormoon melatonine. Dit hormoon is een soort signaalstofje dat jouw lichaam een seintje geeft dat het tijd is om te gaan slapen. Melatonine heeft een grote invloed op je slaap- en waakritme. Een stijging in de levels van dit slaaphormoon zorgt ervoor dat onze lichaamstemperatuur daalt en we slaperig worden, een daling geeft echter aan dat ons lichaam wakker moet worden. Uit een recent onderzoek gepubliceerd in PNAS blijkt echter dat dit ritme anders is bij vrouwen dan bij mannen, waardoor ook de verschillen in slaap tussen de twee seksen verklaard kunnen worden.

Het onderzoek

Het onderzoeksteam van McGill University bestudeerde 15 mannen en 11 vrouwen voor een tijdsperiode van 36 uur. De deelnemers mochten telkens maar een uur slapen en om vervolgens weer een uur wakker te blijven. Tussendoor werden de lichaamstemperatuur en de levels melatonine gemeten en werd getest hoe alert ze waren.

Eerder moe

De resultaten toonden aan dat vrouwen eerder moe zijn dan mannen en ze daarbij minder alert zijn tijdens de ‘nacht’. Ook worden vrouwen eerder wakker. Volgens Dr. Diane B. Boivin, de auteur van het onderzoek in PNAS, is de reden simpel en is onze interne klok gewoon afgesteld op een andere tijdszone dan die van de mannen.

Niet kunnen slapen

Maar waarom liggen vrouwen dan nog vaak wakker in bed? Piekeren we dan echt zoveel? Nee joh, het lijkt gewoon dat ons slaapritme een beetje achterloopt. Hierdoor krijgen vrouwen juist later een hormonaal seintje om te gaan slapen. Kortom, wanneer een vrouw moe wordt, is het slaaphormoon nog nergens te bekennen. Tja, en dan wordt het toch wat moeilijker om naar dromenland te vertrekken. Eer dat een man moe wordt, is zijn lichaam al wel volgepompt met melatonine en dus helemaal klaar om te gaan liggen ronken. En daardoor slapen ze simpelweg beter dan vrouwen.

Niets om van wakker te liggen ;).

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel