6 tips om uitgerust wakker te worden

6 tips om uitgerust wakker te worden

Wil je jezelf ook het liefste nog 10 keer omdraaien als de wekker gaat? Vanaf nu niet meer! Met deze 5 tips word je uitgerust wakker en begin je de dag vol energie.

Uitgerust wakker worden

Of je nu laat of juist vroeg onder de dekens bent gekropen, soms lijkt het alsof je nooit genoeg slaap kunt hebben. Gelukkig zijn er genoeg manieren om jezelf fit te krijgen, zonder dat je daarvoor terug het bed in moet.

Tip 1 – Zorg voor een heerlijk bed

Oké, misschien denk je dat je juist langer wil blijven liggen onder die zachte lakens en onder die warme deken. Maar een goede nachtrust zorgt voor een minder vermoeid gevoel in de morgen en een goede nachtrust begint bij een goede slaapplek. Ruim dus op, doe het licht uit en zorg voor lekker beddengoed. Een kriebelend hoeslaken of een te koud dekbed houdt je immers alleen maar wakker.

Lees ook: goed beddengoed is goed slapen!

Tip 2 – You snooze, you lose

Vergeet die snooze-knop en ga gelijk uit bed, zodra je wekker gaat. Snoozen is namelijk hartstikke ongezond en verstoort je natuurlijk-wakker-worden-proces. Je denkt dus misschien met snoozen uitgerust wakker te worden, maar eigenlijk word je enkel vermoeider met elke snooze …

Lees ook: snoozen: wel of niet doen?

Tip 3 – Zorg voor routine

Routine is key! Immers als jouw wekker elke dag rond dezelfde tijd af gaat, hoe eerder je lichaam eraan went om rond die tijd wakker te worden. Houd daarbij rekening dat een volwassene gemiddeld tussen de zes en acht uur per nacht slaapt, en dat je dus op tijd je bed in kruipt voordat je wekker weer gaat. Routine zorgt er bovendien voor dat je sneller in slaap valt wanneer je in bed ligt. Bonus!

Tip 4 – Een goed ontbijt

Begin de dag goed met een ontbijtje. Ga daarbij voor een eitje, chocopasta of kwark. Eiwitten maken je namelijk wakker en geven je weer de nodige energie om de dag goed te beginnen. Overigens is het goed om koolhydraten te vermijden bij het ontbijt, want die maken je juist weer slaperig.

Tip 5 – een glaasje water of twee

Doordat je in de nacht veel vocht verliest, droog je tijdens je slaap een klein beetje uit. Deze uitdroging zorgt voor een vermoeid gevoel. Wil je dus uitgerust wakker worden, dan moet je ’s ochtends meerdere glazen water drinken. Het zuurstofgehalte in water geeft dat opgewekte gevoel en het houdt ook nog je huid gezond. Daarbij zet het drinken van water gelijk je lichaam aan tot activiteit, waardoor het direct een seintje krijgt om wakker te worden.

Tip 6 – even een rondje hardlopen

Het zal je wellicht niet verrassen, maar een korte work-out of een rondje hardlopen zorgt voor een opgewekt gevoel in de morgen. Zo sport je de slaap eruit en gaat je bloed sneller stromen. Ook maak je tijdens het sporten gelukshormonen aan, zodat je vrolijk en vol energie de dag kan beginnen.

Laat de dag maar beginnen!

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel