Er zitten monsters onder m'n bed!

Er zitten monsters onder m’n bed!

Je hebt een drukke schooldag achter de rug. Toch kom je maar niet in slaap… Waarom? Je vertrouwt de situatie in je slaapkamer voor geen cent. Het is er net iets te stil, te donker en ieder geluidje maakt het duidelijker: er leeft een monster onder het bed! Wat kun je het beste doen?

Voorkom dat het je pakt

Wat probeer je als eerst voordat je de sprong uit bed durft te maken en de slaapkamer uit holt? Juist, alle ledematen binnen boord en jezelf warm onder je dekbed verhullen. Je dekbed is op dat moment een magisch schild waar niemand doorheen kan breken om je te pakken. Lekker warm weggestopt val je sneller in slaap.

Een andere aanpak is ook heel herkenbaar. Zorgen dat je met je gezicht in de richting ligt van de plek waar het monster tevoorschijn kan komen. Zo zie jij hem misschien eerder dan hij jou. Het monster onder je bed is helaas vaak een billenbijter! Maak het hem niet gemakkelijk en keer je billen naar de muur zodat hij daar in ieder geval niet bij kan.

Tips voor ouders

Herkenbaar? Gelukkig was een monster onder het bed voor de meesten een angst die zich alleen voordeed tijdens de kindertijd. Zodra je kinderen krijgt, komt dit gedrag weer helemaal naar boven en denk je vast “o ja, vroeger had ik dat ook altijd”. Hoe kun je jouw spruit het best afhelpen van deze enge gedachtes?

1. Meegaan in het verhaal

Het is belangrijk te weten dat een kind zijn of haar angst gebruikt om nog even wat aandacht te krijgen. Het is dan het best om kalm te reageren. Stuur ze niet autoritair terug naar bed en geef ze ook geen peptalk over het belang van een goede nachtrust. Kies voor een andere insteek: ga mee in het verhaal, toon aandacht voor hun angstgevoelens en bevestig de angst. Zo minimaliseer je de angst het snelst. Met de volgende oplossing kun je het in no time laten verdwijnen.

2. Monster spray

Monster spray in een handomdraai

Op internet vond ik een briljante oplossing om monsters onder het bed te laten verdwijnen. De oplossing zit hem in het zichtbaar maken van de verdrijving. Als je spruit duidelijk meekrijgt dat het monster verdwijnt, is de rust in de slaapkamer sneller terug.

Monsterspray is de uitkomst. Op internet kun je allerlei ideeën opdoen maar de basis ligt bij een plantenspuit. Vul deze met water en eventueel een beetje parfum voor een luchtje. Plak op de flacon een paar stickers of download een etiket van internet en klaar ben je. Spuit het op alle plekken waar de monsters zitten en geniet van het opgeluchte gezicht van jouw kleine. Gerustgesteld zal hij of zij weer heerlijk gaan slapen zodat jij je onbezorgde avond beneden nog even kunt voortzetten.

Ben je zelf als volwassene soms ook nog wel eens bang in bed? Schrik je bijvoorbeeld snel van geluidjes als krakend hout, een tikkende deur of het geluid van de wind? Misschien helpt het dan om je partner het dichtst bij de deur te laten slapen.

Vorig artikel
Volgend artikel