Waarom wrijf je in je ogen als je moe bent?

Waarom wrijf je in je ogen als je moe bent?

Waarom wrijf je in je ogen als je moe bent

Na een lange werkdag ben je compleet gesloopt. De vermoeidheid slaat toe; je hoofd zit vol, je oogleden worden zwaar en zonder erbij na te denken wrijf je eens even lekker in je ogen. Herkenbaar? Het is iets wat we allemaal wel eens doen, ook bij het opstaan. Maar waarom wrijven mensen eigenlijk in hun ogen?

Vermoeide ogen

Volgens oogarts Tjeerd de Faber is in je ogen wrijven als je moe bent een normale reflex. Iedereen doet het af en toe, zowel volwassenen als kinderen. De verklaring voor het wrijven in je ogen ligt vooral in de uitdroging van het oog. Je oogleden functioneren als een soort ruitenwissers die het traanvocht gelijkmatig over je ogen verdelen. Normaliter knipper je om de 15 seconden, maar als je vermoeid bent vergeet je dit wel eens en knipper je minder vaak. Je staart voor je uit en krijgt dus droge, geïrriteerde ogen. Wanneer je in je ogen wrijft, stimuleer je de traanklieren en wordt het traanvocht weer goed over je ogen verspreid.

Beeldscherm

Het is algemeen bekend dat beeldschermen een negatief effect hebben op je nachtrust. Maar wist je ook je droge ogen kunt krijgen als je lang naar een stilstaand beeld kijkt? Denk maar eens aan de letters op een monitor, tablet of mobiele telefoon. Van deze stilstaande beelden ga je namelijk staren met als gevolg dat je minder knippert en vermoeide ogen krijgt. Hierdoor zul je ook vaker in je ogen wrijven. Heb je door jouw kantoorbaan regelmatig last van droge ogen? Probeer in dat geval eens om bewust wat vaker te knipperen, gebruik oogdruppels of zet de airco uit, want die maakt de lucht droog.

ogen wrijven moe vermoeid droge ogen
Door lang naar een stilstaand beeld te kijken, krijg je last van droge ogen en zul je vaker in je ogen wrijven.

Ontspanning

Heb je moeite om uit bed te komen, ben je vermoeid of ervaar je stress? Dan kan het ook helpen om in je ogen te wrijven. Het reflex zou je namelijk een ontspannen gevoel geven doordat je bepaalde zenuwen stimuleert. “De sensorische tak van de aangezichtszenuw wordt geprikkeld waardoor je rustiger wordt”, aldus De Faber. Wel zo prettig als je moe of gestrest bent. Maar de ultieme oplossing voor vermoeide ogen is natuurlijk gewoon voldoende slapen 😉

Vorig artikel
De lekkerste ontbijtrecepten voor Valentijnsdag
Volgend artikel
Polydaun bamboe beddengoed duurzaam milieuvriendelijk