Slecht slapen door mobieltje - Hoe komt dat?

Slecht slapen door mobieltje

Jongeren en hun mobieltje

Kan jouw puberende zoon of dochter er ook wat van? Tot diep in de nacht op hun mobieltje series kijken, appen, gamen, snapchatten en wie weet wat allemaal nog meer. Nieuw onderzoek heeft een vernietigend effect aangetoond van smartphonegebruik in de avond op de slaapkwaliteit van jongeren.

Invloed mobiel op slapen

Het is een populaire bezigheid onder jongeren: voor het slapengaan nog snel even social media checken of een spelletje spelen. Meestal doen ze dat terwijl ze al in bed liggen en de slaapkamerlamp gedoofd is. Met het scherm vlak voor hun neus vangen ze zo behoorlijk wat blauw licht op. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de effecten van het smartphonegebruik voor het eerst in Nederland onderzocht. Zoals al werd gedacht blijkt daaruit nu dat het mobieltje bij een grote groep jongeren ten koste gaat van de nachtrust en ze daarmee een risico lopen op ernstige gezondheidsproblemen.

Korter slapen door schermgebruik

Al eerder schreven we dat je überhaupt je mobieltje niet mee moet nemen naar bed en dat je blauw licht het beste zo veel mogelijk kunt mijden als je bijna wilt gaan slapen. Door het bekijken van een filmpje of het spelen van een game zou je namelijk juist alert blijven in plaats van slaperig worden. Uit de cijfers van het RIVM blijkt dat maar liefst 6 op de 7 jongeren tussen de 13 en 18 jaar elke avond naar het scherm van hun mobieltje zitten of liggen te staren. Driekwart van de jeugd in deze leeftijdsgroep doet dat minstens twee uur lang. Tieners die regelmatig ’s avonds laat hun telefoon gebruiken slapen daardoor tot 40 minuten minder lang dan degenen die dat niet doen. En dat terwijl jongeren per nacht juist enkele uren meer slaap nodig hebben dan volwassenen.

Dat mobieltje is niet zo gezond…

Het RIVM heeft aangetoond dat door het gebruiken van de smartphone allerlei gezondheidsproblemen bij de jongeren kunnen optreden. De gevolgen kunnen groot zijn: door de slechtere slaap lopen de tieners meer kans op overgewicht, depressies, verslavingen, suikerziekte en het krijgen van infecties. En dat wil je natuurlijk liever voorkomen.

Leg die mobiel dus maar lekker weg!

Vorig artikel
Volgend artikel
Royaal genieten met velvet in de slaapkamer