Wat is Lits Jumeaux en waar komt deze naam vandaan?

Wat betekent lits jumeaux?

Beddinghouse Ella dekbedovertrek

Als je nieuw beddengoed uit gaat kiezen, kom je vroeg of laat de term ‘Lits Jumeaux’ tegen. Wat wordt daarmee bedoeld? En waar komt dat woord vandaan?

Herkomst van lits-jumeaux

‘Lits-jumeaux’ klinkt je misschien erg Frans in de oren en dat is geen toeval. ‘Lits’ is Frans voor ‘bedden‘ en ‘jumeaux’ betekent letterlijk vertaald ‘tweelingen‘. Het woord lits-jumeaux slaat op twee identieke 1-persoonsbedden die tegen elkaar aan zijn geschoven; de tweelingbedden die zo het lits-jumeaux vormen. Voor deze lits-jumeaux bedden zijn er ook speciale lits-jumeaux dekbedovertrekken. De kans is groot dat je dit woord weleens hebt gehoord, of je hebt het wellicht in een andere spelling gelezen. Op z’n Limburgs heet het namelijk een ‘liezjemo‘ en in andere delen van het land wordt het zelfs verbasterd tot ‘lisimo‘.

Smulderstextiel is van alle markten thuis en heeft uiteraard ook lisimo dekbedovertrekken!

Lits-jumeaux of 2-persoons?

‘Waarom zou je ook een duur woord voor 2-persoons verzinnen?’, vraag je jezelf misschien af. Er zijn echter een aantal verschillen. Een lits-jumeaux heeft namelijk een grotere maat dan een standaard 2-persoonsbed. De twee aan elkaar geschoven 1-persoonsbedden van ieder 80, 90 of 100 cm breed zorgen samen voor een breedte van 160 tot 200 cm, terwijl een 2-persoonsbed normaal gesproken 140 cm breed is.

Het oorspronkelijke lits-jumeaux bood misschien meer ruimte, maar de harde rand van beide bedden in het midden maakte dat het voor stelletjes niet erg praktisch was om bij elkaar te slapen. Ook haalde je het niet meer dan eens in je hoofd om met een klein sprongetje in het bed te ploffen. Ouch! Gelukkig hoef je tegenwoordig de bedden niet meer tegen elkaar aan te schuiven omdat je gewoon één bed in de gewenste breedte kunt nemen.

Een klein nadeel aan de lits-jumeaux is dat het je meer moeite dan bij een 2-persoons zal kosten om het lits-jumeaux beddengoed te verschonen. Daar kun je de hulp van je partner goed bij gebruiken. Het hoeft echter niet altijd een nadeel te zijn, want samen het bed verschonen is misschien wel hartstikke gezellig. Het grote voordeel van een brede lits-jumeaux is de extra ruimte waardoor je zelfs diagonaal in je bed kunt liggen!

Welke afmeting beddengoed voor lits-jumeaux?

Hier zijn ook de maten van het beddengoed op afgestemd. Voor een hoeslaken is het eenvoudig omdat je altijd de matrasmaat aan kunt houden. Bij het dekbed zit dat net weer iets anders; je kunt niet de matrasmaat aanhouden omdat je er zelf natuurlijk ook nog comfortabel onder moet kunnen liggen. Speciaal voor een lits-jumeaux van 160 of 180 cm breed zijn er lits-jumeaux dekbedden in de maat 240×200/220 cm. Is jouw bed nog breder, bijvoorbeeld 200 cm? Dan slaap je het lekkerst onder een dekbed van 260/270×220/240 cm.

Wat ook erg breed is, is het aanbod lits-jumeaux dekbedovertrekken die geschikt zijn voor deze dekbedmaat. Of je nu een overtrek zoekt voor in de romantische slaapkamer, of juist eentje die perfect past binnen de Scandinavische stijl, Smulderstextiel heeft alles wat je maar verlangt.

Snel naar lits-jumeaux dekbedovertrekken:

Nu je weet wat lits-jumeaux betekent en welke afmetingen daarbij horen, weet je precies welk beddengoed bij jou past. Kies je toch liever voor een 1- of 2-persoons bed?
Bekijk het complete overzicht van alle beddenmaten en bijbehorende dekbedmaten >>

HEADERFOTO: BEDDINGHOUSE ELLA DEKBEDOVERTREK
Vorig artikel
Cinderella Moon dekbedovertrek
Volgend artikel
Walra Remade Romantic Leaves dekbedovertrek