Snoozen: wel of niet doen?

Snoozen: wel of niet doen?

Snoozen: wel of niet doen?

Ben jij zo iemand die na het afgaan van de wekker direct naast je bed staat? Of ben je met geen stok uit bed te krijgen en bestaat jouw ochtendritueel vooral uit snoozen? Over dat laatste is al veel gezegd en de meningen zijn vooralsnog verdeeld. Is snoozen echt zo slecht voor je of valt het allemaal wel mee?

Wekker

De wekker: noodzakelijk, maar door velen van ons gehaat. Het abrupt onderbreken van je slaap, of dat nu door een irritant geluid of een prettig muziekje is, maakt het in ieder geval niet gemakkelijker om op te staan – tenzij je een ochtendmens bent en de nieuwe dag fris en fruitig begroet. Voor de meeste mensen blijft opstaan echter lastig en vervelend. Lang leve de snoozeknop dus! Want wat is er nu lekkerder dan je na het afgaan van die irritante wekker nog even lekker om te kunnen draaien? En nog eens, en nog eens…

Slaapritme

Je natuurlijke slaapritme, aangestuurd door je biologische klok, is zeer nauwkeurig. Tijdens de nacht beleef je steeds een bepaalde slaapcyclus van ongeveer 90 minuten, 4 tot 6 keer per nacht. Elke fase heeft zijn eigen kenmerken: lichte slaap, diepere slaap en de meest diepe slaap, de REM-slaap. Tegen de ochtend wordt de slaap steeds minder diep en uiteindelijk zul je zelf wakker worden, op een moment dat jouw lichaam als beste tijdstip ziet. Helaas sluit dit tijdstip meestal helemaal niet aan op de eisen die de maatschappij aan ons stelt. Gevolg: je moet ontwaken als je nog (deels) in de diepere slaapfase zit. Word je in deze fase wakker gemaakt door de wekker, dan ben je dus nog niet helemaal uitgeslapen en voel je je suf en slaperig.

Snoozen? Nee!

Laten we nu eens kijken wat de tegenstanders zeggen over de gevolgen van snoozen. Gaat je wekker vroeg af, dan kan het zijn dat je uit een diepe slaap wordt gewekt. Dit is natuurlijk niet ideaal, maar sta je meteen naast je bed dan maakt je lichaam de hormonen aan die nodig zijn om actief te worden. Je wordt dus goed wakker en blijft dat ook. Onderbreek je dit patroon door te snoozen, dan val je steeds weer in een lichte slaap (van mindere kwaliteit), waar je vervolgens weer uit ontwaakt. Dit herhaalt zich meerdere keren. Het lichaam raakt in de war doordat het gestimuleerd wordt zowel slaaphormonen als activeringshormonen aan te maken. De gevolgen hiervan zijn merkbaar: slaperigheid, een verminderde concentratie en slechtere prestaties overdag. Hmm, misschien is het slim om te stoppen met snoozen.

Snoozen? Ja!

Waar tegenstanders zijn, zijn alleen ook voorstanders. Het belangrijkste argument dat zij aanvoeren, is dat bovenstaande informatie niet op wetenschappelijk onderzoek is gebaseerd. Zonder wetenschappelijk bewijs kun je niet hard maken dat snoozen schadelijk is voor je slaap en je prestaties overdag. En hoewel we weten dat een verstoorde en gefragmenteerde slaap ’s nachts slecht voor je is, is er wetenschappelijk gezien nog weinig bekend over de effecten van een verstoorde slaap aan het eind van de slaapcyclus, in de vroege morgen. Tot slot zeggen voorstanders dat het prettiger is om geleidelijker wakker te worden dan binnen een minuut naast je bed te staan.

Er is dus geen eenduidig antwoord te geven op de vraag of snoozen slecht voor je is. En daarom luidt ons advies tot die tijd: doe gewoon wat jou de beste start van de dag geeft!

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Zomerdekbedden - Informatie, advies en aanbod
Volgend artikel
Hoe slapen dieren?