Hoe kan ik mijn slaapkamer zen maken met Feng Shui?

Hoe kan ik mijn slaapkamer zen maken met Feng Shui?

Walra vintage cotton dekbedovertrek jade

Je slaapkamer is één van de plekken in huis waar je de meeste tijd doorbrengt. Zo is de slaapkamer een ruimte van ontspanning, rust en liefde. We leven in een snelle tijd, waarin we veel van onszelf vragen en verwachten. Eén ding staat dus vast: onze slaapkamer moet een oase van rust zijn om ontspannen te kunnen slapen. Kan jouw slaapkamer wel een frisse wind gebruiken? Overweeg dan eens om je slaapkamer Feng Shui te maken. Om zo de geest en ogen welverdiende rust te gunnen.

Maar wat houdt Feng Shui eigenlijk precies in? En hoe kunnen we deze eeuwenoude wijsheid ook zonder een enkeltje naar China in de slaapkamer krijgen?

Wat is Feng Shui?

Feng Shui komt oorspronkelijk uit China. Bij Feng Shui gaat het over de relatie tussen jou en je omgeving. De gedachte is namelijk dat je leefomgeving jouw geluksgevoel beïnvloedt. Letterlijk vertaald betekent Feng Shui ‘wind en water’. Dit zijn de twee belangrijkste natuurkrachten die zorgen voor het verspreiden van levensenergie (Chi). De Feng Shui-leer is gericht op een harmonieus geheel met natuurlijk, organische vormen.

Hoe zweverig Feng Shui ook klinkt, de basisprincipes van Feng Shui zijn diep verbonden met onze menselijke natuur: de oerbehoefte naar veiligheid en overzicht. In plaats van zweverig, is Feng Shui in de slaapkamer juist lekker praktisch.

Stappenplan om je slaapkamer zen te krijgen

Om je slaapkamer te voorzien van de perfecte make-over, hebben we de volgende stappen opgesteld:

  1. Weg met die rommel

Bulten kleding over de stoel, volle wasmanden en stapels leesvoer op je nachtkastje brengen niet de rust die je nodig hebt om goed te kunnen slapen. Een opgeruimde kamer is de basis van Feng Shui. Rommel geeft namelijk een onrustig gevoel. Maak er daarom een gewoonte van om al je spullen netjes op te ruimen.

Geen rommel betekent ook geen weggestopte spullen onder je bed. Voor een vrije energiestroom zijn er juist open ruimtes nodig. Een grote verzameling spullen verstoort die stroom en kan je slaap negatief beïnvloeden. Heb je weinig ruimte en is het onmogelijk om niets onder je bed te bewaren? Kies dan voor zachte spullen die juist te maken hebben met slaap, zoals dekens en beddengoed.

  1. De positie van het bed

Plaats je bed zo dat je de deur goed kan zien. Onbewust voelen we ons veiliger als je kan ‘zien’ wie er binnenkomt. Is je deur niet zichtbaar als je in bed ligt? Maak dan gebruik van spiegels. Hierdoor slaap je een stuk rustiger en kan jij de dag vol energie beginnen.

Ook balans staat bij Feng Shui hoog in het vaandel. Lukt het niet om aan beide kanten een nachtkastje neer te zetten? Dan kan je volgens deze filosofie beter kiezen voor géén nachtkastje. Bij het plaatsen van meubels is het dus belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan evenwicht en symmetrie.

  1. Kies de juiste kleuren en materialen

Natuurlijke kleuren spelen binnen de Chinese filosofie een belangrijke rol. Kies dus voor kleuren die in de natuur voorkomen, ook in het beddengoed. Deze tinten zijn heel goed te combineren in verschillende woonstijlen. Zachte beige- en zandtinten werken bijzonder rustgevend in de slaapkamer. Deze tinten staan ook goed in verbinding met zachte accenten van de kleur lichtblauw. Lichtblauw heeft een verfrissend effect. De koele kleurencombinatie in het dekbedovertrek van Papillon zorgt voor een diepe, verkwikkende slaap.

 

Aangezien natuur en organische materialen in de Feng Shui-leer een belangrijke rol spelen, dragen dekbedovertrekken met bloemen en bossen ook bij aan een aangenaam ruimtegevoel. Zacht groen en geel werkt verfrissend en floreert in de slaapkamer. Neem eens een kijkje bij onze prachtige dekbedovertrekken van Pip Studio. En ook onze dekbedovertrekken van Essenza zijn terug te vinden in de mooiste natuurtinten. Hiermee haal je warmte en gezelligheid de slaapkamer in. De dekbedovertrekken zijn elegant en ingetogen. Probeer felle kleuren juist te vermijden, deze kleuren kunnen de rust verstoren.

  1. Geen apparatuur in de slaapkamer

Alles wat afleidt van het slapen, moeten we eigenlijk bannen uit de slaapkamer. Geen mobiele telefoons of tv’s dus. Wil je toch nog even je favoriete Netflix serie afkijken? Verplaats dan met je favoriete plaid naar de woonkamer. Gebruik je slaapkamer dus niet als woonkamer of werkruimte. Lukt het door gebrek aan ruimte niet om de elektrische apparaten uit je slaapkamer te halen? Dek ze dan bijvoorbeeld af met een deken. Zo maak je van jouw slaapkamer een ideale rustplek.

Truste!

En of het echt werkt? Tja, dat weet je pas als je het probeert. En denk je na het lezen van deze blog over Feng Shui: helemaal niets voor mij, maar ik ben wel op zoek naar een dekbedovertrek. Kijk dan eens naar ons uitgebreide assortiment dekbedovertrekken.

Vorig artikel
Beachvibe strandlaken Good Morning
Volgend artikel
Kayori hoeslakens