Snurken is een mannending [Oorzaken & Tips]

Snurken is een mannending

Wat te doen als je als vrouw ten einde raad bent met je snurkende man of vriend?

Met je partner in hetzelfde bed slapen is natuurlijk hartstikke romantisch en voor velen daarom ook vanzelfsprekend. Toch zijn er veel mensen die tussen de lakens meer ergernis dan plezier ervaren van hun partner. En het zijn vooral de vrouwen die wat te klagen hebben; hun vriend of man is erg goed in snurken!

Snurkende partner

Ben jij een van die vrouwen? Je hebt het je man of vriend waarschijnlijk al meerdere keren duidelijk gemaakt dat hij ’s nachts een dusdanige keel opzet dat de kettingzaag erbij verbleekt. Het levert je slapeloze nachten op. Manlief haalt zijn schouders op en mompelt dat jij, en eigenlijk alle vrouwen, er ook wel aardig wat van kunnen. Maar dat is feitelijk onjuist! Verschillende grootschalige onderzoeken tonen aan dat mannen daadwerkelijk meer snurken dan vrouwen. Einde discussie!

Mannen vs. vrouwen

Mannen zijn wereldkampioen snurken. Het zagende, ruisende of brommende geluid komt circa twee keer zoveel voor bij mannen dan bij vrouwen. Van de mannen snurkt er over het algemeen tussen de 20 en 50 procent, bij de vrouwen is dit maar 10 tot 25 procent. Ondanks dat de aantallen verschillen per onderzoek, blijft de verhouding tussen beiden ongeveer hetzelfde. Maar wist je dat er bepaalde perioden zijn waarin vrouwen evenveel snurken als mannen? Dat doen ze namelijk tijdens de zwangerschap, overgang of menstruatie.

Waarom mannen vaker snurken

Snurken vindt plaats zodra het zachte weefsel achterin je keel vibreert tijdens het ademhalen. Deze vibratie treedt op als de luchtwegen vernauwd worden. Bij mensen met overgewicht is de kans groter dat ze snurken, en al helemaal als het een man betreft. Bij mannen wordt overtollig lichaamsvet namelijk vooral rond de hals en borst opgeslagen, bij vrouwen in de dijen. Daardoor is er in haast elke slaaphouding wel sprake van vernauwing. Mensen zonder overgewicht snurken meestal pas zodra de tong naar achteren valt, bijvoorbeeld als ze op hun rug liggen. Omdat bij mannen de ruimte achter de tong groter is dan bij vrouwen, kan er bij hen nog steeds lucht langs en ontstaat er zo mogelijk een snurkgeluid. Bij vrouwen is er niet of nauwelijks nog ruimte en omdat ademen daardoor moeilijk gaat schrikken zij wakker in plaats van dat ze verder gaan met snurken.

Tips om snurken te verminderen

Voordat jullie in een aparte slaapkamer moeten gaan slapen vanwege de herrie, zijn er een aantal dingen die je partner kunt doen om het snurken te verminderen:
Afvallen vermindert de vernauwing van de luchtwegen. Meer lichaamsbeweging zorgt sowieso voor een betere nachtrust!
Stop met alcohol. Na het nuttigen van alcohol verslappen je spieren en zal je tong gemakkelijker naar achteren vallen.
Verminder je allergische reactie. Een bepaalde allergie kan zorgen voor een verstopte neus en vernauwde luchtwegen. Om dit tegen te gaan zijn er speciale anti-allergische hoofdkussens en -dekbedden, net als anti-huisstofmijt kussens en -dekbedden.
Stop met roken. Daar krijg je namelijk dezelfde allergische reactie van.
Kies een andere slaaphouding. Slapen op de rug werkt snurken in de hand. Op de zij slapen is het meest gunstig. Neem gelijk een bijpassend hoofdkussen!

Voordat er direct resultaat is, kun je voorlopig het geluid aanpakken met speciale anti-snurk neusstrips, beugels of een keelspray.
Gebruik deze tips om toch knus in hetzelfde bed te kunnen slapen! Blijft je partner stug doorsnurken? Dan zijn er altijd nog oordopjes!

Ken jij ook een snurkkampioen?

BRON: MENSELIJKLICHAAM.NL, QUEST.NL, SLAAPINFO.NL
AFBEELDING: DOKTERDOKTER.NL
Vorig artikel
vrouwen zijn 's avonds eerder moe dan mannen en vallen sneller in slaap tijdens de film
Volgend artikel
Ken jij iemand die ook zoveel dutjes doet als een giraffe?