De wintertijd gaat weer in: 10 tips om de koude wintermaanden door te komen

De wintertijd gaat weer in: 10 tips om de koude wintermaanden door te komen

10 tips om de koude wintermaanden door te komen

De herfst is inmiddels in volle gang. De dagen worden korter, de temperatuur daalt en de bomen verliezen langzaam hun prachtige oranje bladeren. Kenmerkend voor het najaar is natuurlijk de wintertijd. Wanneer gaat de wintertijd in? Gaat de klok vooruit of achteruit? En waar komt de wintertijd eigenlijk vandaan? We leggen je alles uit over de wintertijd en geven ook nog eens 10 tips om de koude wintermaanden door te komen.

Wanneer gaat de wintertijd in?

De wintertijd gaat zondag 29 oktober 2023 in. En op zondag 31 maart 2024 zal de zomertijd weer ingaan.

Ezelsbruggetje: gaat de klok vooruit of achteruit?

Op 29 oktober wordt de klok een uur achteruit gezet. Het wordt ’s avonds eerder donker en in de ochtend eerder licht. Een voordeel hiervan is dat we weer een uurtje langer kunnen slapen! Om 03:00 verspringt de klok terug naar 02:00. Er zijn een aantal handige ezelsbruggetjes om te onthouden of de klok nu vooruit moet worden gezet of juist achteruit. Wij zetten ze voor jou op een rijtje:

  • In het najaar (achter in het jaar), gaat de klok een uur achteruit.
  • Spring Ahead, Fall Back.
  • Je wint-er-tijd mee.
  • Korte broeken korter slapen, lange broeken langer slapen.
  • Winterug.
  • Als de bomen bloeien en groeien, komt er een uur bij. Als de blaadjes van de bomen vallen, valt er een uur af.
  • Voorjaar vooruit, najaar achteruit.

Waar komt de wintertijd vandaan?

Het was William Willet (1856 – 1915) uit Groot-Brittannië die met het idee kwam om een zomer- en een wintertijd in te voeren. Hij stelde het wel anders voor dan de zomer- en wintertijd die wij kennen. Zijn idee was om in de lente op vier zondagen de klok twintig minuten vooruit te zetten. En op vier zondagen in september zou de klok weer teruggezet worden. Veel mensen waren het met William eens maar toch zijn zijn ideeën niet doorgevoerd.

Hoe is de zomer- en wintertijd dan wel tot stand gekomen? Dat hebben de Duitsers gedaan tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het idee erachter heeft allemaal te maken met het besparen van energie. Op deze manier werden namelijk kolen bespaard. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Nederland besloten om de zomertijd af te schaffen. Het heeft niet lang geduurd voordat de zomertijd weer werd ingevoerd, dit gebeurde namelijk in 1977 tijdens de oliecrisis. Ook dit was met de gedachte om energie te besparen. Sinds 1977 maken we dus gebruik van de zomertijd.

10 tips om de koude wintermaanden door te komen

Het koude, slechte weer en de korte dagen maken de winter niet voor iedereen makkelijk. De een houdt er van, en de ander heeft last van een dipje. Wij laten je niet in de kou staan en geven je 10 tips om de kille wintermaanden door te komen!

Tip 1: Plaids in overvloed

Wie vindt het nu niet fijn om heerlijk onder een dekentje op de bank te zitten? Zeker met de stijgende gas- en energieprijzen is het nu extra fijn om warm te worden gehouden door een heerlijke plaid. Bij Smulderstextiel.nl hebben we genoeg plaids voor iedereen.

Bekijk alle plaids >>

Tip 2: Goed eten is belangrijk

Tijdens de koude wintermaanden eten we meestal lekkere ongezonde maaltijden, vooral gedurende de feestdagen. In de winter kan een lekkere maaltijd wonderen doen. Hierbij is het wel belangrijk dat je gezonde maaltijden eet en niet altijd kiest voor de vette hap. Geniet met mate! Haal ook zeker genoeg groente en fruit in huis zodat je belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Tip 3: Flanel-katoen dekbedovertrekken

Ken je dat wanneer je naar bed gaat en je bed ijs- en ijskoud aanvoelt? Het liefst wil je dat je bed zo snel mogelijk warm aanvoelt. Bepaalde stoffen zorgen ervoor dat je bed sneller warm wordt. Een voorbeeld daarvan is flanel-katoen. Laten we er daar net genoeg van hebben bij Smulderstextiel.nl! In tegenstelling tot normaal katoen, is flanel-katoen licht opgeruwd. Hierdoor krijgt het katoen een zacht laagje, zo zacht als dons. Het opgeruwde katoen zorgt voor een uitstekende warmteregulering. Zodra je in bed stapt, ben je vrijwel meteen lekker warm!

Bekijk alle flanel-katoen dekbedovertrekken >>

Tip 4: Ga naar buiten

Je wilt het misschien liever niet als het koud is en het ook nog eens regent, maar vergeet niet om af en toe naar buiten te gaan. Het Voedingscentrum adviseert om elke dag een kwartier tot halfuur tussen 11:00 uur en 15:00 uur met hoofd en handen onbedekt in de zon te zijn. Ga bijvoorbeeld wandelen, dat brengt namelijk vele voordelen met zich mee. Zo houdt het onder andere je hart- en bloedvaten gezond, helpt het bij het afvallen of op peil houden van je gewicht en het maakt je botten sterk. En misschien wel het belangrijkste van allemaal: wandelen maakt je vrolijk. Je zit beter in je vel en hebt dus minder last van een winterdipje.

Tip 5: Boek alvast een zomervakantie

Het einde van het jaar nadert dus denken we terug aan alle momenten van het jaar. Maar het is ook goed om vooruit te denken. Boek bijvoorbeeld alvast een heerlijke zomervakantie. De voorpret van leuke vakantieplannen kan wonderen doen voor je humeur. Zo hoef je je geen zorgen te maken over je winterdip. Kun je echt niet wachten tot de zomer? Ga dan een weekendje weg! Even weg van huis en met je gedachtes ergens anders helpt ook om de somberheid te verjagen.

Tip 6: Houd het hoofd koel houd je voeten warm met een dekbed!

Er valt veel te vertellen over dekbedden. Je hebt dekbedden in verschillende afmetingen, warmteklassen en met diverse vullingen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verschillende merken en eigenschappen die er allemaal zijn. Maar wat betreft een tip om de koude wintermaanden door te komen gaan we het hebben over de warmteklasse. Heb je het snel koud? Dan is warmteklasse 1 of 2 ideaal. Dekbedden met warmteklasse 1 of 2 zijn geschikt voor winterse nachten zodat jij lekker warm wordt gehouden.

Lees hier over de verschillende warmteklassen >> Bekijk alle winterdekbedden >>

Tip 7: IJskoud dipje? Ga knuffelen!

Met je kat of je favoriete persoon, dat maakt voor deze tip niet uit. Ga knuffelen! Door te knuffelen krijg je het minder snel koud. Hoe dat komt? Wanneer je aan het knuffelen bent, komt in de hersenen het stofje oxytocine vrij. Dit stofje zorgt voor het bevorderen van je geluksgevoel en je krijgt het minder snel koud. Twee fijne voordelen, maar knuffelen op zich is natuurlijk al heel fijn! Skip de winterdip en knuffel er op los.

Tip 8: Een onderdeken voor zachte en warme nachten

Krijgt een plaid en een flanel-katoen dekbedovertrek jou niet warm? Probeer eens een onderdeken. Een onderdeken is een extra deken die je op je matras neerlegt en het zorgt ervoor dat je op een extra zachte, warme ondergrond slaapt. In het assortiment van Smulderstextiel vind je onder andere onderdekens gemaakt van wol. Deze onderdeken geeft nóg meer warmte af. Te warm? Dan zijn er ook onderdekens van katoen of dons.

Tesselaer wollen onderdeken
Tesselaer wollen onderdeken
Lees meer over onderdekens >> Bekijk alle onderdekens>>

Tip 9: Ga bewegen

Wat extra beweging is altijd wel goed, maar vooral in de winter. Uit een onderzoek van Harvard University is gebleken dat 35 minuten bewegen per dag symptomen van milde depressies tegengaat. Het smoesje dat het regent of sneeuwt kun je (helaas) niet gebruiken, want ook een paar oefeningen thuis zullen wonderen doen voor je humeur.

Tip 10: Neem extra vitamine

Voel je je nog steeds futloos na wat extra bewegingen en een paar prachtige wandelingen buiten? Dan is het wellicht een goed idee om wat extra vitamine in te nemen. Voordat je hier zelf mee gaat experimenteren, adviseren wij om eerst je huisarts te raadplegen voor meer informatie. Via de huisarts kun je er ook achter komen welke vitamine jouw lichaam nodig heeft.

Dat waren onze 10 tips! Wat is jouw ultieme tip om de koude wintermaanden door te komen?

Bronnen: www.isgeschiedenis.nl  www.omring.nl  www.tipsvoorjou.com www.voedingscentrum.nl www.ahealthylife.nl
Vorig artikel
Volgend artikel
Beddinghouse Kids Lama Mountain dekbedovertrek