Een onderdeken: hoe, wat en waarom?

Een onderdeken: hoe, wat en waarom?

wat is een onderdeken uitleg

Ook al lijkt het er wel op; een onderdeken is niet hetzelfde als een ‘gewone’ deken of een dekbed én ook weer geen topper. Maar wat is het nu eigenlijk wel, waar zijn die elastieken voor en welke kant leg je nu eigenlijk bovenop? Hieronder enkele veelgestelde vragen beantwoord over de onderdeken.

Vind onderdekens in onze webshop »

Wat is een onderdeken?

De naam zegt het eigenlijk al: een deken voor onder. Een onderdeken is daarbij ongeveer 3 of 4 cm dik en leg je op je matras voor een extra zachte ondergrond om op te slapen. Het heeft dus wel iets weg van een topper matras, alleen is de onderdeken dunner en warmer. En geloof ons: daar word je blij van!

Verschil met topper

Een topper is een dun matras die los bovenop je standaard- of boxspringmatras ligt. Net als een onderdeken wordt het gebruikt voor meer comfort. Het toppermatras wordt echter, vergelijkbaar als een standaard matras, opgemaakt met een topper molton en een topper hoeslaken. Daarnaast zit een topper, in tegenstelling tot een onderdeken, niet vast aan het matras.

Waarom gebruik je een onderdeken?

Een onderdeken zorgt voor een extra zachte ondergrond en verhoogt jouw slaapcomfort! Ook zorgt het voor extra warmte. Ideaal voor mensen die het ’s nachts snel koud hebben en het liefst in een warm bedje kruipen. Daarbij is het ook aan te raden voor mensen die het ’s nachts juist te warm hebben en flink transpireren. Een wollen onderdeken is namelijk extreem ventilerend en zorgt voor een droog gevoel de hele nacht door. Als bonus voelen onderdekens in de zomer zelfs fijn verkoelend aan.

Hoe werkt dat dan, zo’n onderdeken?

Eigenlijk heel simpel, je legt gewoon de onderdeken op je matras en het elastiek bij de punten stop je onder je matras. Zo blijft je onderdeken goed op zijn plek zitten. Daarna maak je zoals normaal jouw bed op. Dus molton en hoeslaken erover en dan natuurlijk je dekbed en hoofdkussen erop. De onderdeken doet daarna gewoon zijn werk en zorgt voor een extra fijn bedje voor jou.

Welke kant leg je dan op je matras en welke boven?

Heb je een wollen onderdeken, dan leg je de deken met de wollige zijde bovenop. Bij een katoenen, donzen of synthetische onderdeken maakt het niet echt uit welke zijde je bovenop legt.

Kun je een onderdeken wassen?

Hoe je het beste een onderdeken onderhoudt of wast, ligt natuurlijk volledig aan het soort onderdeken dat je hebt. Een katoenen of synthetische onderdeken kan je waarschijnlijk gewoon maandelijks wassen in de wasmachine. Kijk hiervoor altijd eerst even op het waslabel voor de juiste wasvoorschriften. Maar heb je waarschijnlijk een wollen onderdeken, dan was je deze beter niet in de wasmachine. Gelukkig hoeft dat ook niet!

Hoe onderhoud je een wollen onderdeken?

Door dagelijks je bed te laten luchten en een keer per maand je wollen onderdeken te stofzuigen, houd je deze lekker fris en schoon. En ja, stofzuigen is daarbij een must. Een wollen onderdeken absorbeert namelijk zweet, waardoor zout achterblijft in de vorm van kleine kristallen. Het goede nieuws: geen vieze zweetkringen meer! Voor een snelle opfrisbeurt kun je de onderdeken benevelen met gewoon water en na een minuut of twee droog wrijven met een schone doek.

Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben? Onze klantenservice beantwoordt ze graag!

Vorig artikel
Volgend artikel
Uitgelicht: een romantische slaapkamer met Papillon