Heb je een nieuw hoofdkussen nodig, maar heb je geen idee welk kussen het beste is? Als dé beddengoedspecialist helpen wij jou natuurlijk graag verder en daarom hebben we een handige keuzehulp. Zo weet jij precies waarop je moet letten bij het kopen van een nieuw hoofdkussen.
Wat voor slaper ben je?
Het beste kussen voor jou hangt erg af van je slaaphouding. Weet je niet zeker of je op je rug, buik of zij slaapt? Dan kun je de houding waarin je automatisch gaat liggen als je naar bed gaat als leidraad nemen. Ook de houding waarin je meestal in slaap valt is een goede indicatie van jouw slaappositie. Ben jij iemand die eigenlijk in elke houding wel kan slapen of constant beweegt in de slaap? Dan doe je er goed aan een flexibel hoofdkussen te kiezen dat vormbaar is; deze kun je naar wens in de juiste positie ‘kneden’. Hoe vaak je ook draait of keert.
Het beste hoofdkussen voor zijslapers
Slaap je op je zij, dan steun je op je schouder en ontstaat er ruimte tussen het hoofd en het matras. Om kromming van de hals en daarmee klachten aan nek en hoofd te voorkomen, is het van belang deze ruimte op te vullen met een hoofdkussen dat goede ondersteuning biedt. Een zijslaper heeft dan ook een vrij dik en hoog kussen nodig. De stevigheid van het kussen kan variëren en is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur: zowel een medium als stevig kussen is in deze slaaphouding prima, zolang het kussen maar hoog genoeg is. Ook erg fijn voor zijslapers is een boxmodel hoofdkussen. Deze boxkussens hebben een opstaande rand en zorgen daardoor voor meer ondersteuning op de juiste plek.
Ons beste kussen voor zijslapers: Polydaun Liv hoofdkussen
Bekijk alle hoofdkussens voor zijslapers >Het beste hoofdkussen voor rugslapers
Voor de rugslaper is een middelhoog en redelijk stevig hoofdkussen de beste keus. Hierbij kun je als richtlijn nemen: hoe groter de kromming van de rug, hoe hoger het kussen moet zijn. In deze slaaphouding is het vooral belangrijk dat de nek goed wordt ondersteund. Een vormvast kussen is dan ook de beste optie voor een rugslaper, omdat deze gedurende de nacht de juiste vorm behoudt en zo de nek continu ondersteuning biedt. Ook een kussen met neksteun is geschikt voor deze slaappositie. De neksteun vormt zich naar het lichaam en voorkomt nekklachten.
Ons beste kussen voor rugslapers: Cinderella New Classic hoofdkussen
Bekijk alle hoofdkussens voor rugslapers >Het beste hoofdkussen voor buikslapers
Wie op de buik slaapt, ligt de hele nacht met het hoofd opzij, waardoor er snel nek- en hoofdpijnklachten kunnen ontstaan. Een zacht en laag hoofdkussen is dan ook een must voor de buikslaper. Bovendien is het belangrijk dat het kussen goed mee veert. Hiermee voorkom je dat de nek teveel belast wordt. Als buikslaper kun je dan ook het beste voor een zacht en vervormbaar hoofdkussen kiezen, zodat je deze naar wens in de juiste vorm kunt kneden.
Ons beste kussen voor buikslapers: Silvana Comfort hoofdkussen
Bekijk alle hoofdkussens voor buikslapers >
Zacht, medium of stevig hoofdkussen?
Naast je slaaphouding is ook je gewicht best wel van belang voor het uitkiezen van het beste hoofdkussen. Vooral als je twijfelt over de stevigheid, want ga je voor zacht, medium of stevig? De juiste ondersteuning krijg je namelijk doordat je hoofd – als het ware – wegvalt in het kussen. Kies je met een licht gewicht voor een stevig kussen, dan zal je meer ‘op’ het kussen blijven liggen. Heb je juist een zacht hoofdkussen en ben je zwaar van postuur, dan val je er waarschijnlijk te ver in weg. In beide gevallen kan dat flink nekklachten opleveren. Dit geldt overigens ook voor de stevigheid van je matras. Het beste kussen voor jou moet dus echt helemaal bij je passen! Benieuwd welke stevigheid jij het beste kunt kiezen? Kijk dan zeker eens naar onze keuzehulp:
Hoofdkussens vergelijken
Oké, nu weet je wat ongeveer het beste kussen voor jou is. Het perfecte hoofdkussen is echter een ander verhaal. Iedereen heeft namelijk zijn eigen voorkeuren. Het beste advies dat wij kunnen geven is dan natuurlijk ook een kussen even uit te proberen. Online gaat dat echter een beetje lastig, dus hebben we nog een paar extra tips voor je:
- Vergelijk geen appels met peren
Een puntkussen is nu eenmaal een heel ander kussen dan een boxkussen. En een donzen vulling is ook weer iets anders dan synthetische vullingen. Bedenk eerst goed wat jij graag voor een kussen en kussenvulling wil, en ga daarna pas vergelijken in gewicht, stevigheid, hoogte, etc. - De prijs is geen graadmeter
Een kussen over de 100 euro is niet direct beter dan een kussen van rond de 50 euro en een kussen van een paar tientjes is niet persé slecht. De prijs hangt af van meerdere factoren, zoals de gebruikte materialen en verwerkingsproces. Een donzen hoofdkussen is daardoor vaak duurder dan een synthetisch kussen, echter kan een synthetisch materiaal soms wel een betere keuze zijn. Staar je daarom niet vast op de prijs, maar kijk echt of het hoofdkussen bij jou past. - Lekker geslapen? Maak een foto van het label
Heb jij ergens heerlijk geslapen? Of juist na een logeerpartijtje wakker geworden met een enorme stijve nek? Maak dan zeker even een foto van het label. Zo weet jij steeds beter wat het perfecte kussen voor jou is en welk kussen je absoluut niet moet hebben. - Let op extraatjes
Twijfel je tussen twee kussens met eenzelfde soort stevigheid, gewicht en vulling? Spiek dan even bij de extra eigenschappen. Zo hebben sommige kussens een extra behandeling gekregen tegen huisstofmijt en andere kussens hebben misschien een uitneembare neksteun of kan je wassen op hogere temperaturen. Die extraatjes kunnen net het verschil maken tussen een goed en perfect hoofdkussen.
Een hoofdkussen gevonden? Koop dan nu online bij Smulderstextiel.nl.
Bekijk ons assortiment hoofdkussens »