Welk materiaal kussenvulling past bij jou? [Keuzehulp]

Welke kussenvulling past bij jou? Het complete overzicht

Welke kussenvulling past bij jou

Je slaapt gemiddeld 6 tot 8 uur per nacht op je hoofdkussen. Draaien, keren en ja..ook transpireren gebeurt op dat kussen. Een hoofdkussen met prettige eigenschappen is dan wel zo fijn. Er zijn tal van hoofdkussens verkrijgbaar waardoor je misschien de spreekwoordelijke ‘bomen door het bos’ niet meer ziet. De keuze is enorm! Wij helpen je op weg met een lijstje van alle verkrijgbare kussenvullingen en hun kenmerken. Welke kies jij?

Kies een kussenvulling die perfect past bij jouw slaapbehoeften
Kies een kussenvulling die perfect past bij jouw slaapbehoeften

Ga jij voor een kussen met vochtabsorberende eigenschappen, een natuurlijk vulmateriaal, een stevig of juist zacht slaapkussen of een model speciaal voor de zijslaper? Lees hieronder alle mogelijkheden voor jou!

1. Synthetisch

Het overgrote deel van de hoofdkussens heeft een synthetische vulling. Een kussen met een synthetische vulling bestaat vrijwel altijd uit holle polyester vezels, maar ook micro-gel polyester vezels behoren tot de mogelijkheden. Het fijne van een synthetische kussenvulling is dat het voor bijna iedereen geschikt is. Zowel stevige, medium als zachte slaapkussens kunnen een synthetische vulling hebben. Daarnaast is een kussen met een synthetische vulling vrijwel altijd anti allergisch.

2. Dons

Een hoofdkussen met een donzen vulling bestaat uit ganzen- of eendendons, vaak aangevuld met veertjes. Dons is een zeer zacht en flexibel materiaal waardoor je het kussen gemakkelijk in het gewenste model kunt kneden, zonder dat het dons zijn veerkracht verliest. Dons is daarnaast sterk vochtabsorberend en beschikt het over een uitstekende warmteregulatie. Een donzen vulling is tevens geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie.

3. Latex

De stevigste variant van alle kussenvullingen is latex. Het heeft een vaste vorm, waardoor het de nek en rug optimaal kan ondersteunen wanneer je op je zij of rug slaapt. Voor de buikslaper is latex, gezien de stevigheid, niet geschikt.

4. Traagschuim

Eveneens een stevig en vormvast materiaal is traagschuim. Een kussen van traagschuim vormt zich naar het lichaam. Het biedt daardoor een uitstekende ondersteuning aan schouders, nek en rug. Traagschuim is met name een geschikte vulling voor mensen die op hun zij of rug slapen.

5. Kapok

In het rijtje is kapok een bijzondere variant. Het is een 100% natuurlijke vulling met tal van positieve eigenschappen. Kapok is een product van de kapokboom. Uit de rijpe vruchten vormt zich een grote pluk zachte vezels. Deze vezels zijn uitermate goed te gebruiken als kussenvulling. Kapok is namelijk erg luchtig en sterk vochtabsorberend. Een kapokkussen is er zowel voor de rug-, zij- als buikslaper.

6. Wol

Voor mensen die veel transpireren is wol dé vulling bij uitstek. Wol beschikt namelijk over een sterk vochtregulerende functie. Het absorbeert als de beste, waardoor je altijd luchtig en droog slaapt. Daarnaast is wol een stevig materiaal, waardoor het geschikt is voor hoofdzakelijk stevige kussens.

7. Bamboe

Vooral tijdens de zomermaanden is een slaapkussen met bamboevulling ideaal. Bamboe voelt luchtig en koel aan. Tevens biedt het een uitstekende ventilatie én vochtregulatie. Bamboe neemt namelijk tot wel 40% beter vocht op dan katoen.

8. Boekweit

Een kussen met een vulling van boekweit klinkt interessant. Boekweit is afkomstig van de boekweitplant. Voor de vulling worden de schilletjes van het boekweitgraan gebruikt. Het kussen is daardoor stevig en biedt uitstekende steun aan de nek, schouders en rug. Boekweit is ook sterk vochtregulerend, waardoor het een ideale vulling is voor mensen die snel transpireren of in de overgang zijn.

9. Trevira

Het vulmateriaal Trevira is gemaakt van een gepatenteerde permanent vlamwerende gesiliconiseerde holle polyester vezel. Het is een brandvertragend materiaal, waardoor het kussen niet snel zal vlamvatten. Daarbij voelt het hoofdkussen met een Trevira vulling stevig aan en biedt het voldoende ondersteuning aan het hoofd en de nek.

Maak kennis met de meest bijzondere kussenvullingen:

Welke kussenvulling spreekt jou het meest aan?

Vorig artikel
Slaapkamer Geheimen: de leukste quiz over slapen
Volgend artikel
herfst-najaar-10 redenen waarom de herfst zo goed voor je is