Welk materiaal kussenvulling past bij jou? [Keuzehulp]

Welke kussenvulling past bij jou? Het complete overzicht

Welke kussenvulling past bij jou

Je slaapt gemiddeld 6 tot 8 uur per nacht op je hoofdkussen. Draaien, keren en ja..ook transpireren gebeurt op dat kussen. Een hoofdkussen met prettige eigenschappen is dan wel zo fijn. Er zijn tal van hoofdkussens verkrijgbaar waardoor je misschien de spreekwoordelijke ‘bomen door het bos’ niet meer ziet. De keuze is enorm! Wij helpen je op weg met een lijstje van alle verkrijgbare kussenvullingen en hun kenmerken. Welke kies jij?

Kies een kussenvulling die perfect past bij jouw slaapbehoeften
Kies een kussenvulling die perfect past bij jouw slaapbehoeften

Ga jij voor een kussen met vochtabsorberende eigenschappen, een natuurlijk vulmateriaal, een stevig of juist zacht slaapkussen of een model speciaal voor de zijslaper? Lees hieronder alle mogelijkheden voor jou!

1. Synthetisch

Het overgrote deel van de hoofdkussens heeft een synthetische vulling. Een kussen met een synthetische vulling bestaat vrijwel altijd uit holle polyester vezels, maar ook micro-gel polyester vezels behoren tot de mogelijkheden. Het fijne van een synthetische kussenvulling is dat het voor bijna iedereen geschikt is. Zowel stevige, medium als zachte slaapkussens kunnen een synthetische vulling hebben. Daarnaast is een kussen met een synthetische vulling vrijwel altijd anti-allergisch. Andere voordelen van een synthetische hoofdkussen is dat het zacht is en makkelijk in model terugveert na het opschudden. Tot slot is een synthetisch wasbaar in de wasmachine, waardoor het ook nog eens makkelijk in onderhoud is.

Het Snoozing Swiss Dreams synthetisch medium hoofdkussen met een vulling van 100% gesiliconiseerde holle polyester vezel
Het Snoozing Swiss Dreams synthetisch medium hoofdkussen met een vulling van 100% gesiliconiseerde holle polyester vezel
Bekijk alle hoofdkussens met een synthetische vulling >>

2. Dons

Een hoofdkussen met een donzen vulling bestaat uit ganzen- of eendendons, vaak aangevuld met veertjes. Dons is een zeer zacht en flexibel materiaal waardoor je het kussen gemakkelijk in het gewenste model kunt kneden, zonder dat het dons zijn veerkracht verliest. Dons is daarnaast sterk vochtabsorberend en beschikt het over een uitstekende warmteregulatie. Een donzen vulling is tevens geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie.

Bekijk alle hoofdkussens met een donzen vulling >>

3. Latex

De stevigste variant van alle kussenvullingen is latex. De vulling is daarom ook ideaal voor mensen met nek- en/of rugpijn. Een kussen met latex kussenvulling kan verlichting bieden of zelfs de klachten verhelpen. Het is een stevige, elastische vulling en heeft een vaste vorm, waardoor het de nek en rug optimaal kan ondersteunen wanneer je op je zij of rug slaapt. Het kussen vormt zich naar de contouren van het hoofd, nek en schouders. Op deze manier worden drukpunten ontlast en daardoor kunnen de klachten verdwijnen. Latex is ook nog eens sterk ventilerend en reguleert de lichaamstemperatuur moeiteloos. Voor de buikslaper is latex, gezien de stevigheid, niet geschikt.

Het Cinderella Fusion latex stevig hoofdkussen, met een vullling van Llatex-sticks in combinatie met Thermosoft holle polyester vezelbolletjes
Stevig hoofdkussen met een vullling van Llatex-sticks
Bekijk alle hoofdkussens met een latex vulling >>

4. Traagschuim

Eveneens een stevig en vormvast materiaal is traagschuim. Een kussen van traagschuim vormt zich naar het lichaam. Het biedt daardoor een uitstekende ondersteuning aan schouders, nek en rug. Traagschuim is met name een geschikte vulling voor mensen die op hun zij of rug slapen. Tevens wordt de bloedcirculatie verbeterd met een traagschuimkussen.

Bekijk alle hoofdkussens van traagschuim >>

5. Kapok

In het rijtje is kapok een bijzondere variant. Het is een 100% natuurlijke vulling met tal van positieve eigenschappen. Kapok is een product van de kapokboom. Deze boom zullen we niet snel in Nederland vinden, maar wel in landen in Zuid- en Centraal-Amerika, West-Afrika en het Caribisch gebied. En wist je dat de kapokboom wel tot 70 meter hoog kan worden? Uit de rijpe vruchten vormt zich een grote pluk zachte vezels. Deze vezels zijn uitermate goed te gebruiken als kussenvulling. Kapok is namelijk erg luchtig en sterk vochtabsorberend. Een ander groot voordeel van een kapokvulling is dat het zelfreinigend is. Wassen is dus niet meer nodig en eventjes dagelijks kort opschudden en luchten is voldoende. Ook is de vulling geschikt voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt. Omdat het een natuurlijk materiaal is, is het niet aantrekkelijk voor de huisstofmijt. Een kapokkussen is er zowel voor de rug-, zij- als buikslaper.

Het Snoozing kapok medium hoofdkussen met een vulling van 100% kapok
Het Snoozing kapok medium hoofdkussen met een vulling van 100% kapok
Bekijk alle hoofdkussens van kapok >>

6. Wol

Voor mensen die veel transpireren is wol dé vulling bij uitstek. Wol beschikt namelijk over een sterk vochtregulerende functie. Het absorbeert als de beste, waardoor je altijd luchtig en droog slaapt. Daarnaast is wol een stevig materiaal, waardoor het geschikt is voor hoofdzakelijk stevige kussens.

Het Cinderella Lana wollen stevig hoofdkussen met 100% zuiver Texels scheerwol
Stevig hoofdkussen met 100% zuiver Texels scheerwol
Bekijk alle hoofdkussens van wol >>

7. Bamboe

Slapen op een kussen gevuld met bamboe. Dat klinkt in eerste instantie een beetje vreemd en niet comfortabel maar zet je vooroordelen op zij. Bamboe is wel degelijk een fijn materiaal om op te slapen. In tegenstelling tot katoen is bamboe extra sterk en stevig. Daarnaast neemt het tot wel 40% beter vocht op dan katoen. Hierdoor wordt transpiratievocht makkelijker afgevoerd en zal je niet wakker worden op een kussen doorweekt van het zweet. Verder heeft een kussen met een bamboevulling een anti-allergene werking, dus is de kussen ook geschikt voor mensen met allergieën. Bamboe heeft een duurzamere productie dan katoen omdat de bamboeplant minder water nodig heeft dan de katoenplant. Kortom, een kussen met bamboevulling is ideaal! Vooral tijdens de zomermaanden is een slaapkussen met bamboevulling ideaal. Bij Smulderstextiel.nl vind je vooral bamboekussens gecombineerd met een andere stof.

Bekijk alle hoofdkussens met een bamboevulling >>

8. Boekweit

Een kussen met een vulling van boekweit klinkt interessant. Boekweit is afkomstig van de boekweitplant. Voor de vulling worden de schilletjes van het boekweitgraan gebruikt. Het kussen is daardoor stevig en biedt uitstekende steun aan de nek, schouders en rug. Boekweit is ook sterk vochtregulerend, waardoor het een ideale vulling is voor mensen die snel transpireren of in de overgang zijn.

Het Snoozing boekweit stevig hoofdkussen met 100% boekweit
Het Snoozing boekweit stevig hoofdkussen met 100% boekweit
Bekijk alle hoofdkussens met een boekweitvulling >>

Welke kussenvulling spreekt jou het meest aan?

Vorig artikel
Op zoek naar het beste kinderkussen? Welke afmetingen, materialen en vormen passen perfect bij jouw kind? Wij helpen je kiezen!
Volgend artikel
Cervo dekbedovertrek sfeer