Apart slapen: een boost voor je relatie?

Apart slapen: een boost voor je relatie?

Veel stellen slapen samen om aan elkaar te laten zien dat ze van elkaar houden en graag bij elkaar willen zijn. Samen de nacht doorbrengen laat niet alleen zien dat je je partner graag dicht bij je hebt, het kan juist ook voor een aantal problemen zorgen. Wat als je partner een moeilijke slaper is, die je ’s nachts wakker houdt? Of als jullie verschillende slaapritmes hebben, waarbij jij vroeg moet opstaan en hij laat naar bed gaat? Op zo’n moment kun je ervoor kiezen om apart te slapen.

Voordelig voor je relatie

Als je aan je partner voorstelt om apart te gaan slapen, kan het zo zijn dat de ander zich daar niet fijn bij voelt. Waarom zou je liever alleen willen slapen, als je ook naast de liefde van je leven kunt slapen? Bij veel stellen rust er een taboe op het apart slapen, terwijl het wel voordelen kan brengen aan je relatie en deze positief kan beïnvloeden. Door alleen te slapen ervaar je namelijk een diepere slaap en heb je een betere nachtrust. Dat zorgt er dan weer voor dat je overdag minder stress hebt en minder prikkelbaar bent tegenover je partner.

Zelfstandigheid

Apart slapen kan ook zorgen voor zelfstandigheid binnen je relatie. Met een eigen bed (of misschien zelfs een eigen slaapkamer), heb je ook de ruimte om je terug te trekken van je partner, als dat een keer nodig is. Dit kan ervoor zorgen dat de rust terugkomt in je relatie en jullie je allebei wat relaxter en respectvoller naar elkaar gedragen.

Goed voor je gezondheid

Daarnaast is apart slapen ook goed voor je eigen gezondheid. Een onderzoek van de universiteit van Toronto durft zelfs te beweren dat apart slapen beter is voor je persoonlijke gezondheid. Apart slapen zou gezonder zijn, omdat je hierdoor een betere nachtrust hebt en dus overdag beter uitgeslapen bent. Een goede nachtrust vermindert bijvoorbeeld de kans op griep, maar zorgt ook voor meer creativiteit en een beter geheugen.

Geef je relatie ruimte en vrijheid

Ruimte en vrijheid is voor veel mensen belangrijk in een relatie. Door apart te slapen kun je dat op een gemakkelijke manier bereiken. Heeft jouw partner slaapproblemen, lig jij altijd zonder dekens of lig je elke nacht tot twee uur wakker omdat hij nog een voetbalwedstrijd wil kijken? Overweeg dan toch eens om aan je partner voor te stellen of apart slapen niet iets voor jullie is. Wie weet helpt het je relatie wel ten goede.

Vorig artikel
Volgend artikel
verkoudheid slaaphouding lichamelijke klachten