Dromen: wat weten we er wel en niet over?

Dromen: wat weten we er wel en niet over?

Niets zo mysterieus als de droom. Met alle kennis die we vandaag de dag over het menselijk lichaam hebben, weten we nog steeds niet goed waarom we eigenlijk dromen en wat de betekenis ervan is. Een onderwerp dat al sinds mensenheugenis bestudeerd wordt en vele interpretaties kent, die we hier voor je op een rijtje hebben gezet. Plus: bijzondere weetjes over dromen!

Levensecht

In de film Inception is te zien hoe professionele dieven in andermans dromen kunnen inbreken, om op die manier gevoelige informatie te achterhalen. De hoofdpersoon belandt in steeds diepere lagen van de droom, totdat realiteit en droom bijna niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Een scenario dat gelukkig niet mogelijk is, maar toch geldt ook voor ons dat dromen soms levensecht en behoorlijk indringend kunnen zijn. Een droom is dan ook als een film: emoties, geluiden, gedachten, het komt er allemaal in voor. Dromen komen tijdens de REM-slaap voor en zijn er in allerlei soorten: van losse flarden en nachtmerries tot een lang verhaal met duidelijk begin en eind.

Waarom dromen we?

Op de vraag waarom we dromen is geen eenduidig antwoord te geven. De algemene aanname is dat we door te dromen indrukken, gevoelens en gedachten van de voorgaande dag kunnen verwerken. In vroegere tijden echter hechtte men veel meer waarde aan de betekenis; men was er bijvoorbeeld in de oudheid van overtuigd dat dromen boodschappen van de goden waren. Je kon je dan ook wijden aan het vak van droomduider. De psychologen Sigmund Freud en Carl Gustav Jung legden de focus op de psychoanalyse: dromen zouden boodschappen van ons onderbewuste zijn, die op onderliggende psychologische problemen in ons leven wijzen. Tot slot zijn er natuurlijk ook mensen die dromen als voorspellingen zien. Genoeg interpretaties dus, maar welke juist of deels juist is blijft de vraag.

Lucide dromen

Achtervolgd worden, je tanden die uitvallen, ontdekken dat je naakt op straat staat… zomaar enkele thema’s die vaak terugkeren en waar veel mensen waarschijnlijk weleens over gedroomd hebben. In een droom is dan ook echt van alles mogelijk. De hersenen werken op een andere manier en maken verbindingen die ze overdag niet maken. Hierdoor ben je creatiever en kom je soms ineens op een nieuw idee of een goede oplossing voor een probleem. Wil je echt het maximale uit je dromen halen, dan kun je eens een boek lezen over lucide dromen. Dit zijn dromen waarin je je bewust bent van het feit dat je droomt. Je kunt in een lucide droom dan ook werkelijk alles doen wat je wil; jij bent de baas!

Wist je dat…

Over dromen is van alles geschreven en gezegd. Maar wist je het volgende al?

  • Elk gezicht dat je in je droom ziet, heb je ooit in je leven gezien. Je hersenen kunnen geen nieuwe gezichten ‘bedenken’ als je slaapt en dus zijn alle gezichten gebaseerd op je eigen ervaringen, of het nu om een goede vriend of een supermarktmedewerker gaat
  • Tijdens de slaap ben je zo goed als verlamd. Je lichaam zorgt er op die manier voor dat je je dromen niet tot uitvoering kunt brengen – gelukkig maar!
  • Ook blinde mensen dromen. Hoe zij dat doen, is afhankelijk van de aard van hun blindheid. Mensen die blind worden geboren, dromen vooral in smaken, geuren en gevoel en niet in beelden, terwijl mensen die op latere leeftijd blind zijn geworden wel visueel kunnen dromen
  • Iedereen droomt, zonder uitzondering. Ook als je je er niks van kunt herinneren, droom je toch. Overigens vergeten we ongeveer 90% van onze dromen
  • Dromen kunnen van buitenaf worden beïnvloed. Word je bijvoorbeeld tijdens je slaap blootgesteld aan een vieze geur, dan is de kans groot dat je iets naars droomt
  • Mensen die snurken dromen veel minder, zware snurkers zelfs helemaal niet. Het lichaam schijnt beide activiteiten niet tegelijkertijd te kunnen uitvoeren.

Kortom, over dromen is het laatste woord nog lang niet gezegd. Tot die tijd dromen we lekker verder!

Vorig artikel
Volgend artikel