Gaap! Deze dieren slapen het meest

Gaap! Deze dieren slapen het meest

Gaap! Deze dieren slapen het meest

Veel dieren slapen net als mensen zo’n 6-8 uur per dag. Maar er zijn ook dieren die veel meer nachtrust nodig hebben of zelfs een gat in de dag slapen! Benieuwd welk dier het meest slaapt? Lees dan snel verder!

10. Eekhoorn

Eekhoorns lijken heel actief, maar dat zijn ze meestal maar een paar uur per dag. Vooral na zonsopgang en vlak voor zonsondergang kun je ze in bomen zien klimmen. ’s Middags houden ze een siësta. Deze schattige knaagdiertjes kunnen 14 tot 15 uur per dag slapen. Eekhoorns houden geen winterslaap, maar wel een winterrust. Tijdens de koude winterdagen houden ze zich schuil in hun nest en op betere dagen bezoeken ze ’s morgens hun wintervoorraad die ze op verschillende plekken verbergen.

9. Boomspitsmuis

Toepaja’s oftewel boomspitsmuizen komen voor in de tropische bossen van Zuidoost-Azië. Ze lijken ook wel op eekhoorns en slapen net als deze diertjes ook veel. Zo’n 15 tot 16 uur per etmaal!

Dekbedovertrekken met dieren > Kinderendekbedovertrekken met dieren >

 

8. Tijger

‘Hè, maar tijgers moeten toch veel jagen?’, denk je allicht. Klopt, maar dat is meestal ’s nachts want dan is het heerlijk koel. Overdag liggen tijgers liever te niksen in de schaduw onder een boom, zo verbruiken ze de minste energie. In totaal slapen deze katachtigen circa 16 uur per dag. Zouden de tijgers in de hete zon gaan rondrennen, dan krijgen ze eerder honger en moeten ze meer gaan jagen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling, slapen is tenslotte veel fijner 😉

7. Nachtaapje

Terwijl wij lekker liggen te slapen, zijn deze nachtbrakers juist  heel actief. Vandaar de naam ook. De nachtaapjes (Aotus), ook wel uilaapjes genoemd, zijn 24 tot 48 centimeter groot en hun staart is bijna net zo lang. Op nachten met een volle maan zien de apen het best, en maken de dieren lange afstanden. Dan maken ze sprongen tussen bomen van wel drie tot vijf meter. Overdag rusten ze lekker uit en kunnen ze maar liefst 17 uur per dag slapen.

6. Buidelrat

De Noord-Amerikaanse opossums zijn kleine tot middelgrote zoogdieren en vormen een familie van buidelratten. De buidelratten zijn met name ’s nachts actief. De oppossums die veelal in Noord-Amerika leven, slapen gemiddeld zo’n 18 uur per dag.

5. Python

De leefomgeving van pythons bestaat vaak uit tropische en subtropische bossen. Het menu van deze wurgslangen bestaat voornamelijk uit zoogdieren, knaagdieren, maar ook hagedissen en vogels worden gegeten. De meeste pythonsoorten hebben warmtegevoelige zintuigen bij de kop waarmee ze warmbloedige prooien kunnen opsporen. En na het eten? Dan klimmen ze veel in bomen en gaan ze lekker zonnen. Of slapen natuurlijk! Dat doen ze wel 18 uur per dag.

4. Harig Gordeldier

Er bestaan maar liefst 21 soorten gordeldieren. Deze insectivoren eten met name insecten, maar ook ander voedsel zoals eieren, paddenstoelen en vruchten. Het grote harige gordeldier is er een van en deze houdt wel heel erg van slapen, want het slaapt wel 19 uur per dag.

3. Vleermuis

Vleermuizen zijn ’s nachts druk bezig. Ze jagen vlak na zonsondergang en vlak voor zonsopgang op insecten. Soms kan een vleermuis tot wel 600 muggen vangen waarbij hij snelheden van 65 kilometer per uur haalt. Vleermuizen slapen graag ondersteboven waarbij ze aan hun pootjes hangen. En dat kunnen ze goed, wel 19 uur per dag. In de winter houden ze het nog langer vol. Dan kan het een winterslaap zijn van ongeveer drie maanden.

Wist je dat meer dieren gekke slaapgewoontes hebben? Zo slapen vleermuizen dus ondersteboven, maar sommige dieren slapen ook gewoon staand. Meer hierover lees je in deze blog.

2. Luiaard

De naam zegt het al, dan moet je natuurlijk wel lui zijn ;). Een luiaard loopt op de grond ook niet sneller dan 2,5 meter per minuut. Over een afstand van een kilometer zou hij ruim 6,5 uur doen. Daar zijn ze dan ook het meest kwetsbaar. Luiaards hebben een boom-klimmende levensstijl. Bladeren vormen hun belangrijkste voedselbron. Deze leveren weinig energie en worden niet gemakkelijk verteerd. Een luiaard heeft daarom veel slaap nodig. Van de 24 uur in een dag, kan hij wel 20 uur slapen.

1. Koala

Het dier dat het meeste slaapt is de koala. In zijn eerste levensjaar doet hij bijna helemaal niks. Dan dommelt hij lekker weg in de buidel van zijn moeder. Na een maand of 6 wordt hij te groot en kruipt hij op haar rug, totdat zijn moeder het beu is. De koala leeft in Australië en zit vooral in bomen. De eucalyptusboom om precies te zijn, want de bladeren van deze boom is zijn voedingsbron. Koala’s slapen werkelijk bijna het hele etmaal, wel 20 tot 22 uur per dag!

En hoeveel uur zou jij wel kunnen slapen?

Vorig artikel
Lekker slapen met Cinderella hoofdkussens
Volgend artikel
Polydaun-4-seizoenen-dekbed