Zo slapen dieren dus!

Zo slapen dieren dus!

Hoe slapen dieren?

Afgelopen week verscheen er een echte slaapprimeur: Discovery Channel heeft voor het eerst een haai die slaapt op beeld gekregen! Super interessant natuurlijk, maar wij willen meer! Want hoe slapen dieren eigenlijk? Hebben ze net als ons van die gekke slaapgewoontes en kunnen dieren eigenlijk ook dromen? Wij zijn op onderzoek uitgegaan naar de leukste slaapweetjes over dieren. Ook benieuwd? Lees dan snel verder.

Dolfijnen slapen met één oog open

Een dolfijn slaapt eigenlijk nooit helemaal, maar altijd met één oog open. Dit omdat dolfijnen ook tijdens de slaap goed moeten opletten voor roofdieren en ander gevaar. Ook moet een dolfijn nog naar de oppervlakte kunnen zwemmen voor adem. Dit kan natuurlijk niet in een diepe slaap, zoals wij dat kennen. Hiervoor hebben dolfijnen iets heel speciaals: twee hersenhelften die afwisselend slapen.

Giraffen slapen staand

Ook giraffen passen hun slaap aan op dreigend gevaar en daarom slapen ze rechtop. De enige manier voor een giraf om te ontsnappen aan de klauwen van een roofdier is namelijk: rennen! Door staand te slapen kunnen ze dit direct doen en anders kost het te veel tijd voor een giraf om eerst op te staan. Liggend is dit dier dus te kwetsbaar om zo te kunnen slapen. Overigens slaapt een giraf sowieso niet veel. Gemiddeld dutten ze totaal zo’n twee uur per dag en mama giraffen slapen zelfs weken niet. Niet vanwege een huilende baby, maar om het kleine en dus kwetsbare girafje te beschermen.

Vleermuizen slapen ondersteboven

Je weet waarschijnlijk al wel dat vleermuizen het liefste ondersteboven slaapt, maar waarom eigenlijk? Wetenschappers weten het ook niet precies, maar waarschijnlijk is dit om sneller weg te kunnen vliegen. Wat de reden ook is, het is voor een vleermuis in elk geval niet moeilijk om ondersteboven in een grot, aan een boom of op zolder te hangen. De pootjes hebben namelijk een soort ‘blokkeer-stand’, waardoor de spieren op slot gaan. En zo kunnen ze een hele dag of zelfs een gehele winterslaap gewoon blijven bungelen.

Ratten kunnen dromen

Ratten hebben net als mensen verschillende slaapfasen, waaronder een REM slaap. Dit betekent ook dat ratten net als ons dromen! Wat denk jij? Zouden ze dromen over een lekker stukje kaas of een eigen restaurant, zoals in Ratatouille?

Otters slapen hand in hand

Otters slapen in het water. Best lastig natuurlijk als we denken aan de stromingen en de driegingen in en rond het water. Daarom wikkelen otters zich in een zeewier ter camouflage en ook om goed te blijven drijven tijdens zijn dutje. Het allerleukste slaapfeitje over deze dieren is nog wel dat stelletjes hand in hand slapen. Door elkaar vast te houden tijdens de slaap, kunnen ze nooit te ver van elkaar afdrijven en elkaar verliezen. Is dat niet lief?

Honden en katten slapen overal!

Deze gelukkigen kunnen slapen hoe en wanneer ze maar willen. Ze hoeven niet op jacht naar eten, worden door hun baasjes beschermt van gevaar en krijgen vaak ook nog een lekker zacht bedje ergens warm in huis. Honden en katten hebben daardoor een lekker lui leven vol dutjes en diepe slaapjes. En dat in de meest schattige houdingen en manier, zoals je vast al wel bent tegengekomen op Pinterest.

Waar slaapt jouw huisdier het liefst?

Kat in de Bak - Gekke plekken waar dieren slapen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Snoozen: wel of niet doen?
Volgend artikel
Plaids: de must-have voor het festivalseizoen. Ideaal als deken en als kleedje