Dit is waarom avondmensen niet vroeg kunnen opstaan

Dit is waarom avondmensen niet vroeg kunnen opstaan

Heb jij ook zo’n moeite met vroeg opstaan? Maar lukt het ook niet om op tijd naar bed te gaan? Dan ben jij waarschijnlijk een avondmens! Uit een recent onderzoek blijkt dat avondmensen niet lui zijn of bewust kiezen voor deze levensstijl. Ze kunnen er gewoon niets aan doen: het is voor de helft genetisch bepaald!

Ochtend- vs. avondmens

Ochtendmensen vinden het vanzelfsprekend om vroeg op te staan en al lekker actief bezig te zijn. Avondmensen daarentegen hebben vaak moeite met vroeg uit bed te komen. Maar avondmensen kunnen wél de hele nacht door feesten, terwijl ochtendmensen al vroeg naar huis gaan op een feestje. Hierdoor begrijpen ochtend- en avondmensen elkaar niet altijd. Maar hoe kun je weten wat je zelf bent? Op vakantie wordt dit vrij snel duidelijk. Je bent namelijk niet gebonden aan werktijden en kunt opstaan wanneer je zelf wilt. De dag van een ochtendmens begint rond 8.00 uur en de dag van een avondmens zal pas rond een uur of elf beginnen. Wat voor ‘soort mens’ jij bent, is deels genetisch bepaald en ligt deels aan jouw omgeving.

Interne klok

Ieder persoon heeft een ‘interne klok’ en zoals je al kunt raden staan deze klokken niet allemaal hetzelfde afgesteld. In de meeste gevallen begint je lichaam rond 21.00 uur melatonine te produceren. Dit is een slaapopwekkend hormoon. Alleen bij sommigen wordt dit hormoon pas later aangemaakt. Hierdoor zijn ze geneigd om later naar bed te gaan: avondmensen. Het gevolg hiervan is dat deze mensen moeite hebben met vroeg opstaan.

Invloed van de omgeving

Het feit of je een ochtend- of avondmens bent wordt dus voor de ene helft genetisch bepaald en voor de andere helft door de omgeving. Moet je iedere dag vroeg op? Dan zal dit een avondmens na verloop van tijd gemakkelijker afgaan dan voorheen. Het zit dan namelijk in je ritme. Wel kan het voor komen dat je nog laat gaat slapen, doordat je pas later op de avond slaperig wordt. Hierdoor kom je standaard een aantal slaapuren tekort: een ‘dagelijkse jetlag’.

Het nadeel van een avondmens zijn

Hoewel we allemaal verschillend zijn, ondervinden avondmensen de meeste problemen. Het dagelijkse leven is nou eenmaal toegespitst op ochtendmensen: werkroosters beginnen vroeg. Hierdoor zullen avondmensen last hebben van slaaptekort en van een ochtendhumeur. En slaaptekort brengt weer andere negatieve gevolgen met zich mee. Je kampt vaker met overgewicht, depressie, schizofrenie en je bent eerder geneigd om te roken en alcohol te drinken. Daarom zou het goed zijn om de werktijden voor avondmensen aan te passen. Volgens Prof. dr. Kerkhof is dit economisch haalbaar in de moderne tijd van nu. Bovendien wordt er dan productiever door werknemers gewerkt én wordt de drukte op de snelwegen en in het openbaar vervoer over de dag verdeeld.

Geen van beide?

Herken jij jezelf in zowel de ochtend- als avondmens en ben je eigenlijk geen van beide? Dat is goed mogelijk! Ongeveer de helft van de mensen is ‘middagmens’. Je gaat redelijk op tijd naar bed, maar vroeg opstaan is niet je sterkste punt. In de middaguren ben je op je productiefst.

Conclusie

Als avondmens kun je er dus (bijna) niets aan doen dat je moeite hebt met vroeg uit bed komen. Ondanks de flexibele werktijden die veel bedrijven hanteren, is het dagelijkse leven nog voor het grootste deel toegespitst op ochtendmensen. We moeten er nou eenmaal mee leren omgaan, maar de vooroordelen over avondmensen gelden niet langer dankzij dit onderzoek. De meeste avondmensen zijn niet lui en hebben ook niet bewust gekozen voor deze levensstijl. Het is (deels) genetisch bepaald en niemand kan daar iets aan doen!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel