Het is vandaag Blue Monday: tips tegen jouw maandagdip!

Het is vandaag Blue Monday: tips tegen jouw maandagdip!

Het is vandaag Blue Monday: de meest deprimerende dag van het jaar. Althans, volgens een Britse psycholoog die dat heeft berekend. Vandaag zouden mensen zich het meest neerslachtig voelen. Dus, vandaag maar niet je bed uitkomen? Echt wel! Wij hebben tips voor je om jouw maandagdip om te zetten in positiviteit!

Betekenis: waar komt de term Blue Monday vandaan?

In 2005 bedacht de Britse Psycholoog Cliff Arnall een formule om te bepalen op welke dag mensen zich het meest depressief voelen. Dat bleek de maandag in de laatste volledige week van januari te zijn. Een aantal factoren spelen daarbij een rol. Het weer, financiën, voornemens en feestdagen zouden hiermee te maken hebben.

Winterweer

In januari zijn de dagen koud en donker en valt er meestal veel neerslag. Dat maakt mensen vaak somber. Heb jij door het grijze weer ook moeite om uit bed te komen? Spring dan zodra je wakker afgaat direct onder de warme douche of zet je wekker met een aangenaam muziekje dat jou opvrolijkt. Meer tips om makkelijker uit bed te komen lees je in deze blog. Daarbij is het winterweer nog geen reden om je ellendig te voelen. Kruip lekker op de bank onder een zacht plaidje met een mok warme chocolademelk. Of plan leuke dingen voor in het vooruitzicht, zodat je je daarop kunt verheugen. En benut het winterse weer; ligt er sneeuw? Maak dan een mooie wandeling of houd een heus sneeuwballengevecht.

Goede voornemens

Voor het nieuwe jaar maken veel mensen goede voornemens zoals meer sporten, stoppen met roken of diëten. Echter belanden deze voornemens vaak al snel in de prullenbak. Blue Monday zou er dan ook mee te maken hebben dat je al na een paar weken deze voornemens laat varen en mislukken. Maar waarom zou je jouw goede voornemens eigenlijk op 1 januari laten beginnen? Een doel stellen kan altijd, ook op 18 januari. Of misschien had je even een terugval? Dat kan gebeuren, pak je goede voornemen snel weer op en laat het dit keer wel slagen.

Blut

De dure decembermaand zorgt er tevens voor dat we in januari niet meer zoveel te besteden hebben. Je bankrekening gaat bijna in de rode cijfers, dus grootse plannen voor deze maand kun je nu wel vergeten. Maar geen ramp, januari is een van de rustigste maanden. Plan wat meer quality-time in voor jezelf. Lees dat goede boek wat al jaren op de plank ligt of probeer eens een nieuwe Netflix serie uit. Het is toch weer om lekker binnen te blijven.

Feestdagen en vakanties

Ook kunnen mensen zich weemoedig of treurig voelen omdat de feestdagen achter de rug zijn. De gezellige kerstdagen zijn voorbij en we moeten weer door met ons ‘gewone’ leven. Het duurt nog even voordat de volgende feestdagen opdoemen. Pasen ligt immers nog ver weg. Bovendien hebben we nog geen nieuwe vakantie in het vooruitzicht, want de mei- en zomervakantie laten nog lang op zich wachten. Maar dat hoeft niet! Plan een minivakantie in. Ga bijvoorbeeld een dagje wandelen en picknicken in een ander bosgebied Nederland of creëer je eigen wellness. Op die manier voelt het aan als een microvakantie en kom je helemaal tot rust in een andere omgeving.

Geen wetenschappelijk bewijs voor Blue Monday

Echter is Blue Monday nooit wetenschappelijk onderlegd. De formule die Blue Monday zou moeten verklaren slaat wetenschappelijk gezien nergens op. Het zou een reclamestunt zijn van het reisbureau Skystunt dat tijdens de winter meer reisjes naar de zon wilde verkopen en waarvoor Cliff Arnall, op dat moment werkzaam bij de Universiteit van Cardiff, zijn naam aan de formule liet koppelen zodat het wetenschappelijk onderbouwd zou zijn. Het besef dat het misschien wel allemaal lariekoek is helpt je waarschijnlijk ook al van je maandagdip af!

Dekbedovertrekken om je op te fleuren

Toch blijft de maandag voor veel mensen een rotdag, want voor de meesten is het het begin van een nieuwe werkweek. Gelukkig hebben we bij Smulderstextiel.nl diverse dekbedovertrekken die je opfleuren. Zo kom jij op de maandagochtend vrolijk je bed uit!

Bekijk alle fleurige dekbedovertrekken >>

 

 

En hoe overleef jij Blue Monday?

Vorig artikel
iSeng eigentijds beddengoed voor een vrolijke touch
Volgend artikel
Linnen dekbedovertrek