Waarom je niet moet slapen met lenzen in

Waarom je niet moet slapen met lenzen in

Wie contactlenzen draagt heeft het vast wel eens meegemaakt: ’s ochtends wakker worden met rode en pijnlijke ogen omdat je je lenzen niet uit hebt gedaan voor het slapengaan. Hoe schadelijk is dat slapen met lenzen eigenlijk?

Praktisch minpunt

Het dragen van een bril vinden veel mensen niet prettig. Ze kunnen niet het juiste montuur vinden dat bij hen past en voelen zich daardoor onzeker. Voor die mensen zijn lenzen een uitkomst: toch goed kunnen zien en je niet belemmerd voelen door die nogal aanwezige bril op je neus. Helaas kleven er aan het dragen van contactlenzen ook een aantal nadelen. Een praktisch minpunt is dat het inbrengen en uitnemen van de lens veel tijd kost. Maar doe dat laatste maar, want slapen met lenzen is helemaal een no go.

Hoornvlies

Slapen met lenzen kan behoorlijk kwaad. Dat heeft te maken met je hoornvlies, de zeer kwetsbare laag van je oog waarop je de lens legt. Wanneer je in slaap valt met je contactlenzen nog in wordt dit hoornvlies in zijn geheel afgesloten van de buitenlucht en krijgt het geen zuurstof. Gevolg: rode en pijnlijke ogen bij het wakker worden en soms zwelt het bindvlies, dat helpt bij de bevochtiging van je ogen, zelfs op. Je lenzen kunnen zich dan als het ware vastzuigen aan je ogen met alle vervelende gevolgen vandien.

Ogen druppelen

Het kan natuurlijk zo zijn dat je gewoon een keer bent vergeten je lenzen uit te doen. Hoe hinderlijk het waarschijnlijk ook voelt als je wakker bent geworden, ga niet direct uit alle macht proberen je lenzen te verwijderen. Dit kan nadelige gevolgen voor je hoornvlies hebben en dat wil je niet beschadigd hebben. Laat wat lenzenvloeistof of een zoutoplossing in je ogen druppelen en laat de lens zacht worden, zodat je deze makkelijk weg kunt halen. Geef daarna je ogen een tijdje rust door geen nieuwe lenzen in te doen. Mocht je zicht je op dat moment belemmeren, doe je er goed aan toch even terug te grijpen naar die bril. Vertrouw je het niet helemaal? Breng dan even een bezoekje aan een opticien om te controleren of je ogen geen schade hebben opgelopen.

Klein dutje

Is slapen met lenzen dan helemaal uit den boze? In het geval van een klein dutje kunnen lenzen weinig kwaad. Als je een halfuurtje tot een uurtje je ogen dicht hebt gedaan zullen ze daar amper op reageren. Maar ben je van plan iets langer te slapen, dan loont het zich al om de lenzen te verwijderen. Wie zeker wil zijn van geen pijnlijke ogen na het slapen, doet er dus altijd goed aan vooraf rekening met zijn lenzen te houden.

Vorig artikel
Volgend artikel
slaapverlamming en slaapparalyse