Slechte slaper? Ga eens naar de tandarts!

Slechte slaper? Ga eens naar de tandarts!

Word jij ’s ochtends steeds vermoeid wakker? Dan is het misschien eens tijd voor een bezoekje aan de tandarts. En dan niet alleen als je slecht slaapt door erge kiespijn, maar ook om te kijken of je tong misschien te groot is.

Slecht slapen door een grote tong?

Volgens onderzoek kan een grote tong namelijk leiden tot een slechte nachtrust. Het hebben van een grote tong (of amandelen) vergroot de kans op een slaapapneu, waardoor je gaat snurken en zelfs af en toe stopt met ademen.

Hoe werkt dat dan?

Doordat een grote tong eigenlijk niet goed in de mond past, kan de tong tijdens het slapen de bovenste luchtwegen blokkeren. Door deze blokkade lukt het ademen in je slaap niet meer zo goed en stop je soms zelfs helemaal met ademen. Met wat moeite en gesnurk probeert je lichaam die grote tong opzij te duwen, zodat je weer verder kunt ademen. Gelukkig niet levensgevaarlijk, maar wel super vermoeiend.

Wat kan de tandarts doen?

Een tandarts is natuurlijk geen slaapdokter, maar kan wel gemakkelijk zien of jouw tong té groot is. Als dit het geval is, kan de tandarts je waarschuwen voor het verhoogde risico op slaapapneu of naar een specialist verwijzen. Deze specialist kan je dan verder helpen om weer uitgerust wakker te worden!

Wil jij zelf kijken of je tong te groot is? Pak er dan een spiegel bij en kijk of rondom jouw tong kleine tandafdrukken te zien zijn. Zo ja, dan is de kans groot dat je een grote tong hebt.

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel
Dromen blinden eigenlijk ook?