Moeders met dit aantal kinderen krijgen de minste slaap

Moeders met dit aantal kinderen krijgen de minste slaap

moeders-met-dit-aantal-kinderen-krijgen-de-minste-slaap

Het is geen verrassing dat je misschien minder slaapt als je eenmaal aan kinderen begint. Maar uit onderzoek blijkt nu dat de hoeveelheid slaap te maken heeft met het aantal kinderen dat je als ouders krijgt. Is jouw 8 uur slaap heilig en overweeg je gezinsuitbreiding? Lees dit dan goed door zodat je weet waar je aan begint, want het zit misschien anders dan je denkt.

Slaaptekort onder ouders

Volgens onderzoekers bestaat er een verband tussen het aantal kinderen dat je hebt en de hoeveelheid nachtrust die je krijgt. Maar de resultaten zijn niet wat je zou verwachten.

Recent onderzoek van matrassenfabrikant Amerisleep toont aan dat je als moeder van drie kids de minste hoeveelheid slaap krijgt. Dit klinkt natuurlijk best logisch, want met drie kinderen heb je drie keer zoveel kans op slaaptekort en een slechte, onderbroken nachtrust. Maar de onderzoekers ontdekten nog meer interessante uitkomsten. Zo blijkt dat ouders met vijf kinderen gemiddeld juist het meeste aantal uren slaap krijgen, ongeveer negen uur per etmaal, dat is merkwaardig genoeg evenveel als ouders met één kind.

Grote gezinnen

Het is dus geen kwestie van ‘hoe groter het gezin, hoe minder slaap’. Nicole Cannon, slaapconsulente voor baby en kind, heeft een heldere verklaring voor deze verrassende resultaten. Ouders met drie kinderen zijn voor het eerst in de minderheid waardoor zij opnieuw hun weg moeten vinden in het ouderschap en minder lang kunnen slapen. Tegen de tijd dat het gezin bestaat uit vijf kinderen, hebben de ouders een manier gevonden om toch aan voldoende nachtrust te komen, ondanks de hectiek van alledag. Hoe groter de gezinnen, hoe relaxter de ouders over het algemeen worden in de omgang met hun kinderen. Bovendien zijn er in grote families vaak oudere kinderen die af en toe op hun broertjes en zusjes kunnen passen, waardoor de ouders net iets meer ruimte overhouden voor een dutje.

Moeders slapen meer dan vaders

Een ander opvallend resultaat is dat moeders meer slapen dan vaders, ongeacht de grootte van het gezin. Onderzoekers menen dat dit komt omdat vrouwen vaker multitasken. Dit is erg vermoeiend voor de hersenen, waardoor zij meer slaap nodig hebben dan mannen. Bovendien blijven vrouwen vaker thuis voor de kinderen waardoor er soms meer ruimte ontstaat om af en toe een dutje te doen. Door het ervaren ouderschap zien moeders van grote gezinnen waarschijnlijk beter in dat een powernapje tussen alle bedrijven door noodzakelijk is, zodat zij daarna weer frisse aandacht hebben voor hun kroost. Zij geven slaap prioriteit boven andere zaken, zoals het huishouden.

Dus droom jij van een huis vol, maar had je jouw twijfels vanwege alle gebroken nachten? Dan hoef je je daar in ieder geval geen zorgen meer over te maken, na de derde kan het alleen maar de goede kant op gaan!

Vorig artikel
Snoozing-donzen-hoofdkussen
Volgend artikel
Duurzaam slapen